“O konuşurken tıklım tıklım dolu olan ODTÜ Mimarlık Amfisi'nde çıt çıkmazmış.’‘
(Sinan Cemgil için…)
“O konuşurken tıklım tıklım dolu olan ODTÜ Mimarlık Amfisi'nde çıt çıkmazmış.’‘
(Sinan Cemgil için…)
Aşk onları diriltmiş, birinin yüreği, ötekinin yüreği için sonsuz bir hayat kaynağı olmuştu.
Hiç düşünmeden ve korkmadan yaşamaya bakınız. Fırtına sizi kıyıya sürükler ve güven içinde yaşatır.
Hayat bana bir kere verilmiş, bir daha başkası da vermeyecek; herkesin mutluluğunu beklemek istemiyorum. Kendim yaşamak istiyorum.
Namuslu olmak sizi diğer insanlardan üstün yapmaz, övünme hakkını vermez, zaten herkes yaşadığı sürece namuslu olmak zorundadır.
Kahretsin!.. Ne boş şeyleri önemsemişim!..
Herkesten önce kendini sev. Çünkü yeryüzünde her şey menfaat üzerine kurulmuştur.
Her şey insanın içinde yaşadığı ortama, şartlara bağlıdır. Herşeyi belirleyen çevredir, insansa bir hiçtir.
İnsanın zihni neyle meşgulse rüyasında onu görür. Hele içiniz rahat olmadı mı, gerçeğe ne kadar da uyar rüyalarımız!
Yoksulluk ayıp değildir, doğru, ama sarhoşlukta erdem değildir kesinlikle. Fakat sefalet ayıptır. İnsan yoksul da olsa ruhundaki asaleti koruyabilir. Fakat, sefalete düşünce asla…
Sonra öğrendim bunun asla olmayacağını, insanların değişmeyeceğini ve onları kimsenin değiştiremeyeceğini ve bunun çabalamaya değmediğini! Evet, böyledir!
Öyle bir sınıra gelirsin ki, onu aşamazsan mutsuz olursun, aşarsan, belki o zaman daha da mutsuz olursun.
Bence, gerçekten büyük insanlar, dünyada büyük acılar çekmek zorundadır.
Herkesi öldürüyoruz, sevgili dostum. Kimini kurşunlarla, kimini sözlerle, kimini yaptıklarımızla ve kimini de şimdiye kadar yapamadıklarımızla.
Zeka, bence parlak bir varlık, tabiatı güzelleştiren bir süs, hayatın bir tesellisidir.
Kilitleyecek bir şeyleri olmayan insanlar daha mutludur, öyle değil mi?
İnsanlar en çok atacakları yeni adımdan, söyleyecekleri yeni sözden, kısacası alışkanlıklarını terk etmekten korkarlar.
…tek istedikleri tam anlamıyla kişiliksiz olmak… Kişiliksiz olmaktan bir haz duyuyorlar! Yeter ki kendileri olmasınlar, yeter ki kendi kendilerine benzemesinler… Bunun adına da en ileri gelmişlik diyorlar. Saçmaladıkları şeyler kendi düşünceleri olsa bari…
İnsanın canını sıkan ne biliyor musun? Herhalde onların yalan söylemesi değil. Yalan, her zaman affedilebilir… Yalan sevimli bir şeydir, çünkü insanı gerçeğe ulaştırır. Hayır, burada insanın canını sıkan şey, yalnız yalan söylemeleri değil, kendi yalanlarına kendilerinin de inanmalarıdır.
Öfke ne kadar aptallaştırabiliyor insanı!
Her yönüyle incelemeye kalkarsan dünyada kaç tane iyi insan kalır?
Hiçbir zaman insanlara kötü davranarak düzeltemeyiz onları, özellikle çocuklara iyi davranmak gereklidir. Bir çocukla ilişki kurarken iki kat dikkatli olmalıyız. Ah sizi kendini beğenmiş ilericiler! Siz insanları anlamazsınız. Başka birini ezerken kendinize kötülük ettiğinizin farkına bile varmazsınız.
Çok ufak şeyler” ama önemli olan da bu ufak şeyler. İşte her zaman bu ufak şeyler mahveder her şeyi…
Biliyor musun, bir şeyler var kafasında! Hiç değişmeyen, sürekli acı veren bir şeyler…
Sen kime ne anlatırsan anlat kimse bir şey anlamaz.
Düşüncelerini dile getirmeyi sevmez, yüreğindekileri açığa vurmaktansa, şiddete başvurmayı yeğler.
Estetik kaygısı, güçsüzlüğün ilk belirtisidir!
Gururludur, birinden bir şey istemektense, kendi elindeki son şeyini verir.
Her şeyi konuştular mı, yoksa konuşmaya gerek kalmadan mı anlaştılar? Çünkü kimi zaman böyle olur; Sözler hiçbir işe yaramaz. İnsanlar, birbirlerinin fikrini gözlerinden anlarlar…
İnsana en çok acı veren şey, Söyledikleriyle söylemek istedikleri arasındaki Uçurumdur.
Klarissa'nın 27 Ocak 1945'te doğduğu bilinmektedir. Doğumunun yeri ABD,
Indiana. Bugün 73 yıllık yazar. Büyük göllerin yakınında 600 kişi nüfusu
olan küçük bir köyde doğdu. Gelecekteki psikanalistin ailesinin
Meksika'dan ABD'ye göç ettiği bilinmektedir. Akrabalarının çoğu bile
yazılıp okunamadı.
1960'larda Clarissa, insanların travma sonrası
sendromla başa çıkmasına yardımcı olan bir psikolog olarak çalışmaya
başlamaya karar verdi. Bu uygulama hayatının 38 yılını aldı. Clarissa
Estes'in çalışmalarının ana yolları:
Kitaplara ek olarak, Clarissa Estes, dünyaya çalışmalarının talimatlarından biriyle tanınır - öyküler ile sözde tedavi. Bunlar, "sıcak noktalarda" radyo kanalları tarafından yayınlanan özel olarak derlenmiş, seçilen hikayelerdir - askeri operasyonların modern insancıl gerçeklikte durmadığı alanlar, makineli tüfek kuyruğu duyulur, bombalar kırılır. Bu cehennemde var olmak zorunda kalan huzurlu sakinler, başkasının desteklenmesi ve teselli olması nedeniyle. Ve tarih tedavisi bu insanlara yardım etmek için kendi yapar.
Travma sonrası Clarissa Estet'in uzlaştırılmasının çalışmaları 1960 yılında Edward Hines Jr Hastanesinde başladı. Gaziler (Illinois). Birinci ve İkinci Dünya Savaşları'nın gazilerine, Korece ve Vietnam savaşını geçen askerler, devre dışı bırakılan servicemen askerlerine yardım etti. Ermenistan'daki depremden kurtulan, akrabalarını ve akrabalarını, bir gecede barınaklarını kaybeden, Ermenistan'daki depremden kurtulan insanlar için travmatik bir iyileşme planı geliştiren Clarissa olduğu bilinmektedir.
Clarissa'nın Kitapları Pinkola Estes, faaliyetlerinin bir başka önemli yönüdür. Ruhla ilgili bir dizi dünyaca ünlü eserinin yazarıdır. Eserleri, Türk, Sırpça, Çince, Farsça da dahil olmak üzere 30 dilde yayınlanmaktadır. Ve en favori okuyucular "kurtlarla koşmak", en çok satan "New York Times" 145 haftada sıralamasında sürdü!
"Kurtlarla koşmak." Kadın arketipiyle ilgili testlerde ve efsanelerde anlatım.
"Sadık Bahçıvan". Yazar, anlatımını "ölümsüz olan hakkında bilge bir masal" olarak nitelendirdi.
"Hikayenin Dar." Ve yine yırtılma masalının biçiminde anlatı. Bu sefer "yeterince".
"Güçlü bir kadını serbest bırak." Bu kitabın açıklaması çok ilgi çekicidir: "Kutsanmış bir annenin vahşi ruhu için mükemmel bir aşk."
Buna ek olarak, geçen yıl ortak yazarlık kitabı Arthur Limana ve Maria Alma "Wolchitsa'nın gizemi" yayınlandı. Bu ürün, Clarissa Estes'in eğitimlerine dayanarak, yayınlanmış ve fikirlerini ifade eder.
"Kurtlarla koşmak" Clarissa Pinkola Estes - her şeyden önce, bir profesyonel tarafından hazırlanan bir kitap. Ne de olsa, yirmi yıldan uzun bir süredir yazarı Jung ve takipçilerinin teorisini inceledi, ona felsefeyi öğretti. İnsanlığın eski mitleriyle tanışmak için çok zaman verildi.
Carisse estes "kurtlarla koşmak" hakkında ne yazıyor? Kadın ruhu "psikoarkeolojik kazılar" ile kendi bilinçsizliğiyle canlandırmanın mümkün olduğu için. Evet, bu kitap öncelikle harika bir seks için tasarlanmıştır. Söylemez, ancak nazikçe, bir kadının en eski efsanelerinden ve efsanelerinden bir kadının tam hayatını yaşayan sağlıklı, clairvoyant, içgüdüsünü nasıl canlandıracağını tavsiye eder.
"Koşu ..." Clarissa Pinkola Estes'in radikal feminizmin bir tezahürü olduğu varsayılmamalıdır. Burada "bozulmamış kadın" terimi "bozulmamış kadın", "bozulmamış adam" terimi, o zaman anlamı anlamayacak ve kaybetmeyecek. Sonuçta, ruh hakkında ve bu en yüksek konunun cinselliği yok.
Çalışmalarında Clarissa Estes, her birimize bir kişi içindeki doğal bir varlık, şefkat, yaratıcılık, ebedi bilgelik taşıyan, doğal bir varlık olduğu, bir kişiye iletmeyi amaçlıyor. Bu bizim ruhumuz. Ancak bu vahşi, modern toplum tarafından medeniyetsiz ve yabancı olarak bastırılır. Kitap, kendimdeki doğal olanı canlandırmaya yardımcı olur - eski efsanelerden gelen vahşi bir kadının görüntüsü.
- - - - - -
"Sadık Bahçıvan"
Clarissa Estes, çalışmalarını kesinlikle karakterize ediyor - "Asla ölen bir masal". Hayran okuyucular, "sadık bahçıvanın" bir başyapıt olduğunu, gerçek edebiyat örneği olduğunu söylüyor.
Çalışma, en samimi okuyanların her birinde uyandırmanıza izin verir: tarihte bulunan en ciddi ve aşağılayıcı testlerde bile öne çıkan rüyalar ve umutlar - hem evren hem de her birimiz.
"Sadık Bahçıvan" ın Leitmotifi bir frekansdır - bu günlük bir hikaye, doğru ve trajik. Ama evrensel deneyimin ortaya çıktığı içindadır. Bu, kaydırılmaz olmayan her kalbinde iz bırakacak olan piercing bir yaşam dersidir.
"Hikayenin Dar"
Ve yine de yazardan işin karakteristiği - "Yeterince" bilge masal ". Bu kelimelerin arkasına ne saklanıyor?
Bu kitaptaki Clarissa Estes, en önemli, en dokunaklı, en anlamlı hediyeler hakkında her zaman bir kişinin bir başkasını getirebileceği anlamına gelir. Her birimiz. Tahmin? Evet, samimi aşk.
Ve "hikayenin cesaretini". Canlı ve dokunaklı, herhangi bir kalbi alacak hikayeler. "Bisiklete icat etmeye" gerek yok. O zaten orada - dünya folklor mirası. Bu servet Okuyucular Clarissa Estes ile ayrılmıştır. Bu, sevginin her zaman kayıp boyunca güveneceği bir peri masallarıdır, ışık karanlığı kazanır, umutsuzluğun üstesinden gelecek, umutsuzluğun üstesinden gelecek ve tatlılık ve acı tamamen iç içe geçmiş olacaktır.
"Hikayenin Dar" ilham veriyor. Çok parlak geleceğe inanç verir. Ve, en önemlisi, ona gelmenin güçleri.
"Güçlü bir kadını serbest bırak"
Clarissa Estes'in "serbest bir kadın", dünya çapında milyonlarca hayranları bekliyordu. Bugün, Rusya'daki en çok satanlar ülkemizde mevcuttur.
Yeni bir üründeki Clarissa Estes, geleneksel anlatımından uzaklaşmadı - aynı konuyu, mizah ve açıklığın yerini anlama derinliği. Burada yazar, kendisini Jung'un öğretilerinin gerçek bir halefi olarak göstermiştir. Kitap, ilahi anne - önemli arketiplerden birine adanmıştır. Yazara göre, her kadına güç verebilir. Kuvvetler tam bir yaşam, rüya, yarat, hedefine git.
Eski hikayelerin bir kaleci olarak konuşursak (burada okuyucu, Clarissa'nın ne kadar mükemmel bir hikaye anlatıcısı olduğunu doğru bir şekilde takdir edecektir), yazarın büyük ve modernini birbirine bağlayabildi, ilahi anneyi günümüzde ortaya çıkardı. Okuyucular, bunun insan zihninin, kalbinin şefkatli gücünü, ruhun cesaretini açıklayan her kadın için şifalı bir kitap olduğunu söylüyor.
Clarissa, sadece düşüncelerinizle ya da kalbinizle değil "kurtlarla koşmak" gibi bir kitap yazdı. Bu kelimeler kan içine (kadın veya animasyonlar) düşer ve oraya kaynatın.
Kitabı bazı acelelerde (muhtemelen takip edilmiyordu), ders için hazırlanıyor ve sonra bazı düşünceleri tanıdık bir izleyiciye iletmeye çalıştım ... ertesi gün, bir dönemde, bir meslektaşı, bir meslektaşı çok zor bir psikosomatik devletten şikayet etmek için çağrıldı ve gerçekleştiğimiz diyalog budur:
- Neredesin?
- Yataktayım…
- Düdüklü tencere?
... Güldüm ve profesyonellik için astine teşekkür ettim. Aslında, bir kelimeyle durumumu formüle etti: Yüksek basınç ve sıcaklık. Soğutmak ve yavaş yavaş çiftler üretmek gerekliydi.
Bir Hristiyan'ın doğuşunda ruhumuz? Aynı zamanda, din ile ilişkiler çoğunlukla karmaşık, belirsizdir ...
Mesih'in efsanesinin birçok revizyon yaptığını anlıyor muyuz? Ve onu bir efsane olarak algılamaya hazırlar, ancak, hayatı hayatının hayatının yaşamının hayatı olan bir kültürel efsane ve arketiple olan gerçek bir Man-Yahudi Yeshua olduğunu düşünmeye hazırlar. Bir kişinin kararsızlığını algıladık - tanrı, onun çaprazlaştırıcısı gibi.
Annesiyle daha da karmaşık ve bu nedenle genellikle yerinden edilmiş veya inşa edilmiştir. O korkutucu büyük annenin tam tersidir (Kibella, Pouchihi). O Kutsal İmmoon Başaklığı ve aynı zamanda - annelerin ana, çocuğunun ölümünden kurtulan annelerin amacı, dünyevi ve cennetteki. Ne kadar dünyevi? Bu soru için Clarissa Estes'in en sorumlu olduğu içindir. Eski bir banyo ve tescilli bir mason yardımı ile kendi tapınağının yapımının tarihinden başlayarak.
Bana bacaklarında önemli bir aksan kişi ile başlamak - büyük köylü bacakları, yürümeye alışkın.
Ne sıklıkta duyuyoruz ve "iyi, bu sadece bir semboldür!". Sembolik olarak flört ediyoruz, dünyayı daha az yıkanmadı. Ve sonra sembol prototipin yerini alır.
Clarissa Pinchola Estes'te "güçlü bir kadın" (güçlü kadını çöz)
"Sonsuza dek hareket halinde.
Heyecanın orada olduğu yer varsa ve o.
Karışıklığın var olduğu yerde ve o.
Bir iş var mı - orada ve o.
Sabırsızlık varsa - orada ve o.
Fatter nerede ve o.
Korku, anksiyete, üzüntü,
Güzellik, İlham -
Her yerde var. "
Çoçukluğundan beri. Estes, imajını Meksika Kızılderililerinin, Tahıl ve Doğurganlık tanrıçası'nın Hristiyan öncesi inançları ile bağlar ve Maria La Guadalupe - Anneler, Savunucular ve En çok kafam karışmış ve çocuklarını kaybetti. Aynı zamanda, maternal güç ve azim, azim, hayatta kalma, tekrar tekrar dönme yeteneği hakkında yazıyor.
"Ve - evet, gerçekten, zahmetin anlamında, ama yolu değil, anemi'nin özüne getirmek istediğiniz gibi. Evet, o bir göçmendir - ama kasvetli olma, herhangi bir yere uymayı reddediyor çerçeve ve küçük olur.
Ve - evet, gerçekten sakin, ama bir daha ve tekrar yükselmeyecek kadar ateşsiz değil. Aksine - evet, kudretli okyanusun sakin olduğu gibi, dev depresyonlarda ve büyük dalgaların köşelerinde, kalp atışı gibi ...
Ve - evet, gerçekten temiz, ama asla çatıklayanlar gibi değil, asla şüpheleri bilmeyenler, asla oraya çıkmaz (bir süredir). Ama o temiz - oh, evet!
paverakov.ru
Geberip gideceğiz, o kadar.
Birde oturup üçte kalkarız,
Bende kitap sende el işi,
Ve şafak söker, anlamayız,
Artık öpüşmediğimizi.
Umursamadan ve görkemli,
Yapraklar, dökülün, hışırdayın,
Ve dünün acı kasesini
Bugünün hüznüyle çoğaltın.
Bağlılık, çekicilik, gönül!
Dağılalım bu hengamede!
Güzün hışırtısına gömül!
Dona kal veya çıldır sen de!
Dr.Jivago’nun şiirlerinden
Öyledir öyle başlar
İnsan iki yaşında da öyle başlar işte
Ezgilerin karanlığına sıyrılır kucaklardan,
Cıvıl cıvıl cıvıldar, mırıldar bir süre,
Derken, üçüne doğru, sözler dökülür ağzından.
Öyledir işte, yavaşça başlarsın anlamaya,
Kapılıp bir türbinin büyük gürültüsüne,
Sen misin bu, bir başkası mı yoksa,
Yabancılaşmıştır evin, bir gölgedir annen de
Bu zalim leylâk parıltısının nedir derdi?
bu dökülen, bu inen bir park kanepesine,
Nedir? çocukları kaçırmak gibi bir şey mi?
Öyledir işte, kuşlar öyle doluşur içine.
Arttıkça artan kıvamını bulan acılardan:
Yüreğinde ulaşılamayanın özlemi, uzak yıldızlar,
Faust gibi olduğun, kafan bulandığı zaman
Öyledir, öyle başlar çingene çalgıcılar.
Uçaraktan yüce yüce gök katlarından
Çevrili alanlar görürsün, evsiz topraklar,
ve denizler bir iççekiş kadar ansızın,
İşte tıpkı öyle doğar heceler ve uyaklar.
Yulafların üstünde, sırtüstü,yaz geceleri,
yakarır durur: her şey yerini alsın diye,
Sakınarak gözünden şafağı ve evreni
Öyle olacaktır, öyledir dalaşımız güneşle.
Öyledir, öyle başlar yaşamak, dizelerle.
Çeviren: Cemal Süreya
Otobiyografi: Geçiş İzni (1931)
Düşünen Adam ve Rodin
Düşünen Adam (Fransızca: Le Penseur) Fransız heykeltıraş Auguste Rodin tarafından üretilmiş sanat eseri.
Dünyanın en ünlü heykellerinden birisi olan eser, genellikle felsefi düşünceyi anlatan bir simge olarak kullanılmaktadır.
Rodin'in Cehennem Kapısı adlı eserinin üstüne yerleştirmek üzere alçıdan yaptığı küçük figürün, büyük boyutlu halidir. Rodin, pek çok versiyonunu ürettiği heykelin ilk bronz dökümünü 1904 yılında tamamlamıştır. Bu ilk versiyon, günümüzde Paris'teki Rodin Müzesi'ndedir.
Dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok önemli yapıda kopyaları bulunur. Türkiye'de 1951 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin bahçesine hastalar tarafından bir kopyası yapılmış ve akıl hastalıklarının sembolü haline gelmiştir.
Zaman ayrılarak yapılan işe, zaman saygı gösterir.
Sizi saçmalıklara inandırabilenler, size katliam yaptırabilirler.
Hristiyanlık, şu güne kadar Dünyayı enfekte etmiş en gülünç, en absürd ve en kanlı dindir.
Duyarlı her insan, onurlu her insan Hristiyanlık tarikatına dehşetle bakmalıdır.
Eğer Tanrı gerçekten yoksa, onu yaratmamız gerekir.
Kimilerinin beni
Ünlü
Kimilerinin de
Büyük yazar
Olarak gördüğü
Bu yerden
Dışarı bakarken
Hiçbir şeyin fazla bir anlamı
Olmadığını biliyorum
Başından beri
Kuşkulandığım
Gibi.
Bruno’nun gençliği Dominiken manastırında geçer. Manastırda kapıyı kilitlemek yasaktır ama kitap okumak daha çok yasaktır. Bruno kilitli kapılar ardında gizli gizli kitap okumaktadır. En yakın çocukluk arkadaşı onu yakalar ve günah işlediği için ona çok kızar. Bruno da çocukluk arkadaşına en masum şekilde açıklar; çocukken ağaca çıkardık. Ağaca çıkmak yasaktı. Senin amcan bizi yakalar ve kolumuzdan tuttuğu gibi eve götürürdü. Biz ne yapardık? Yasak olduğu için ilk fırsatta yine ağaca çıkmaya çalışırdık. Sonra düşmüştük. Sen bacağını kırmıştın. Oysa amcan yasaklamak yerine, ağaca nasıl çıkılacağını bize öğretse daha iyi olmaz mıydı? Böylece düşmezdik. Kitapları yasaklamak yerine okumama izin ver. Bilmediğimiz o kadar çok şey var ki…Ağaca çıkıp, özgür ve mutlu olduğumuz günleri hatırla, der arkadaşına ve ortak eder günahına.(!)
Mario Puzo'nun son kitabı Omerta, adını örgüt üyelerinin onurunun simgesi olan 'suskunluk yasası'ndan alıyor. New
York'un Mafya liderlerinden Raymonde Aprile bir suikaste kurban gider.
Aprile, "Merhamet kötü bir alışkanlıktır. Sahip olmadığımız güçler için
hak iddia etmektir ve kurbana karşı işlenen affedilmez bir suçtur."
düşüncesiyle hareket etmiştir yaşamı boyunca ve merhamet etmeme sırası,
kendi yerine geçmesi için yetiştirdiği yeğeni Astorre'dadır şimdi. Ama
Baba Aprile'in katili kimdir? Mafya liderlerinin çoğunu hapse atan FBI
ajanı Kurt Cilke mi? Bir türlü köşeye sıkıştırılmayan bir başka Mafya
lideri Timmona Portella mı? Uluslararası karanlık ilişkilerin bir
numaralı adamı diplomat Marriano Rubio mu? Yoksa bilinmeyen başka güçler
mi?
Ne var ki, 'Omerta Yasası' yürürlüktedir. Hem de her yerde!...
Ama Astorre, okuru korkunun, gerilimin ve ölümün soğuk labirentlerinde
dolaştırmaya çoktan karar vermiştir.
Omerta, Mario Puzzo'nun "son" başyapıtı...
“Sizden dileyeceğim bir şey daha kaldı: çocuklarım büyüdükleri zaman, Atinalılar, erdemden çok zenginliğe yahut herhangi bir şeye düşkünlük gösterecek olurlarsa, ben sizinle nasıl uğraşmışsam, siz de onlarla uğraşınız, onları cezalandırınız; kendilerine, kendilerinde olmayan bir değeri verir, önem vermeleri gereken şeye önem vermez, bir hiç oldukları halde kendilerini bir şey sanırlarsa, ben sizi nasıl azarlamışsam, siz de onları öyle azarlayınız. Bunu yaparsanız, bana da, okullarıma da doğruluk etmiş olursunuz. Artık ayrılmak zamanı geldi, yolumuza gidelim: ben ölmeye, siz yaşamaya. Hangisi daha iyi? Bunu Tanrı’dan başka kimse bilemez (Eflatun, 1998: 91) diyerek erdemli ve sorumlu bir yaşamı yüceltir.
Hala terkimizde yürür ölümcül gölgeleden bir güruh."
Entüisyonizm (Sezgicilik)
Entüisyonizm doğru ve kesin bilginin sezgi yoluyla elde elebileceğini savunan felsefi görüştür. Sezgi gerçeği birden kavrama yetisidir.
Gazali (1058-1111): Gazali felsefeye şüphe ile başlar. Ona göre bilginin amacı mutlak hakikate (doğruya) ulaşmaktır. Bu hakikati bize ne duyularımız ne de aklımız verebilir. Çünkü duyularımız aldatıcıdır, aklımız ise çelişkili yargılar verebildiğinden yanıltıcıdır. Bu nedenle doğru bilgiye yalnız iman (inanç) ile ulaşabiliriz. İmanda kaynak olarak kalpten beslenir. Mutlak bilgi Tanrı’da var olduğuna göre bu bilgiye yalnız kalp gözü ile ulaşabiliriz. Kalp gözü ile kavramak sezgi ile kavramaktır.Kalp gözünün açılması için kalbi, arzu, istek ve tutkulardan temizlenmek gerekir. Kalp gözü açılan insan dış dünyayı ve metafizik sahayı bilir.
Henri BERGSON (1859-1941): Bergson sezgiyi zekadan ayrı tutar ve onun içgüdüden doğduğunu söyler. Sezgi ve zeka birbirine karşıttır. Zeka; statik, hareketsiz bir varlık olan maddeyi bilebilir. Ama dinamik, canlı ve değişken olan hayatı bilemez. Çünkü hayat zaman içinde kavranabilir. Zaman ise mekan gibi ölçülüp hesap edilecek nitelikte değildir. O bir değişme, bir oluş ve bir süredir. Öyleyse zaman ve mekan karşıtlığı aynı anda madde ve hayat karşıtlığını ifade eder.
Maddeyi zeka araştırır ve bundan da bilimler oluşur. Fakat gerçekte var olan madde değil hayattır. Hayat ise değişmeyi, eylemi ve yaratmayı ifade eder. Sürekli bir oluş ve hayat atılımı (elan vital) olan akışın bilgisini sezgi elde edebilir.
Fenomenoloji (Görüngü Bilim = Öz Bilim)
Yunanca görünüş, görüngü demek olan fenomen sözcüğünden gelir. 20.yy en önemli akımlarından biridir. Kurucusu Alman filozofu Edmund HUSSERL’dir.
Edmund HUSSERL (1859-1938): Fenomenoloji felsefeni, pozitivizmi eleştirerek kurar. Ona göre pozitivm sadece duyu verilerine dayanarak yanılgıya düşmüştür. Oysa insanlar nesne ve varlıkların özlerini kavrar. Bu özlere salt öz denir. Örneğin kırmızı, yeşil, üçgen birer fenomendir. Biz fenomenin içinde var olan özü bilimcimiz ile yakalayabiliriz.
Husserl bilimleri, olgu bilimleri ve öz bilimleri olarak ikiye ayırır. Örneğin Psikoloji olgu bilimi, mantık öz bilimdir.
Fenomenoloji aynı zamanda öze ulaşmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yönteme göre bir olayın özüne ulaşabilmek için onun özüne ait olmayan tüm raslantısal ve ilgisiz özelliklerin bir yana atılması gerekir. Husserl buna ‘’paranteze alma’’ adını verir. Bu yolla özlerin kendisine ulaşılır. Örneğin masayı düşünüyoruz. Masanın rengini, şeklini bir kenara attığımızda, bilincimizde masayı masa yapan saf özü kalır. Bu özler zaman ve mekana bağlı değildir, ölçülüp tartılamazlar. İşte bu öze Husserl ‘’salt öz’’ adını verir.
Paranteze alma üç türlüdür.
1-Tarihle ilgili paranteze alma
2-Özle (varoluşla) ilgili paranteze alma
3-İdelerle ilgili paranteze alma