15 Temmuz 2024

“Gerçek mizah, bir insan kendi kişiliğini önemsemekten vazgeçtiği anda başlar.”

 


 

"Gündelik hayatın akışında şu gerçeği keşfedersiniz ki, gizliliğin olduğu her yerde suç ve tehlike vardır."John Ruskin

Eğitim, insanlara bilmediklerini öğretmek değildir. Eğitim, insanlara davranışlarını geliştirmelerini öğretmektir ve bu da en iyi örnek olarak öğretilir.


"Fonlama adı altında gelecek kuşakların ödeyeceği harcamaları yapmak büyük çapta istikbal dolandırıcılığından başka bir şey değildir."Thomas Jefferson

 

Barış içinde köle olmaktansa, tehlike içinde özgür olmayı yeğlerim...Declaration of the Causes and Necessity of Taking Up Arms (1775)

Çiftçiler yeryüzünün en değerli yurttaşlarıdır...John Jay'e yazdığı mektup (23 Ağustos 1785)

Eğer gazetesiz yönetimler ile yönetimsiz gazeteler arasında seçim yapmam gerekseydi, hiç duraksamadan ikincisini seçerdim. Fakat bununla, her insanın bu gazetelere erişebilmesini ve onları okuyacak yetkinlikte olmasını kastediyorum...Albay Edward Carrington'a yazdığı mektup (16 Ocak 1787)

Hükûmete direniş ruhu bazı durumlarda o denli kıymetlidir ki bu ruhun her daim canlı tutulmasını dilerim. Esasen bu direniş, çoğu zaman haksız nedenlerle olur ancak böyle olması, hiç olmamasından iyidir...Abigail Adams Smith'e yazdığı mektup, Shays İsyanı'na ithafen (22 Şubat 1787)

Özgürlük ağacı, belirli aralıklarla vatanseverlerin ve vatan hainlerinin kanlarıyla sulanmalıdır....William Stephens Smith'e yazdığı mektup (13 Kasım 1787)

Söz konusu güç olduğunda, insanlara hiçbir zaman güvenme ve onları kötülük yapmamaları için anayasanın zincirlerine bağla...Kentucky Kararları (16 Kasım 1798)

Kitaplar olmadan yaşayamam...John Adams'a yazdığı mektup (10 Haziran 1815)

Bilgi güçtür... Bilgi güvenliktir...Bilgi mutluluktur......George Ticknor'a yazdığı mektup (25 Kasım 1817)

Fonlama adı altında gelecek kuşakların ödeyeceği harcamaları yapmak büyük çapta istikbal dolandırıcılığından başka bir şey değildir...John Taylor'a yazdığı mektup (28 Mayıs 1816)

Herhangi bir ülkede işlenmemiş topraklar ve işsiz fakirler varsa, mülkiyet yasalarının tabii hakkı ihlal edecek kadar yayılmış olduğu besbellidir...James Madison'a yazdığı mektup (28 Ekim 1785)

Yönetim kurmanın tek amacı, o kurumun altında toplanan genel kütle için, olabilecek en büyük mutluluğu sağlamaktır...Francis Vanderkemp'e yazdığı mektup (22 Mart 1812)

Notes on the State of Virginia

Hükûmetin yasal güçleri daima birilerine zarar verici niteliktedir. Oysa komşumun "yirmi tane Tanrı var", ya da "hiç Tanrı yok" demesinin bana bir zararı yok. Komşum benim ne cebimden para çalar, ne de bacağımı kırar.

 XVII. sorgu

Başkanlığa geldikten sonraki ilk konuşması (4 Mart 1801)

Bazen insanın kendisini yönetmesine güvenilmemesi gerektiği söylenir? O zaman insanın başkalarını yönetmesine güvenilebilir mi? Veya insanı yönetmesi için krallar kılığına bürünmüş melekler bulabilir miyiz? Bırakalım bunun cevabını tarih versin.

John Wayles Eppes'e yazdığı mektuplar (1813)

Dünya yaşayanlara aittir, ölülere değil.

 24 Haziran 1813

 Halk devletten korktuğunda, tiranlık vardır. Devlet halktan korktuğunda, özgürlük vardır.

O Güzel insanlar

 

O Güzel İnsanlar uzun yıllar boyunca düşünceleri, duyarlılıkları, eserleri ve eylemleriyle daha güzel, daha iyi, daha insanca ve hakça yaşanılan bir dünya özlemiyle yanıp tutuşanların öyküsüdür. Zeynep Oral, ona yüreğini cömertçe açanları sevgiyle, bilgiyle, sonsuz bir duyarlılıkla ele alırken aynı zamanda insanı “insan” yapan evrensel ve çağdaş değerleri de yüceltiyor. Kitap, Zeynep Oral’ın akıcı ve işlek kaleminden Türkiye’nin aydınlık yüzünü yansıtan, Türkiye ve dünya sanat tarihine adını adeta altın harflerle yazdırmış olan sanat insanlarımızın kimselerce bilinmeyen yönlerini anlatırken, onların detaylı portrelerini de sunuyor.

 Zeynep Oral'dan, uzun yıllar boyunca düşünceleri, duyarlılıkları, eserleri ve eylemleriyle daha güzel, daha iyi, daha insanca, hakça yaşanılan bir dünya özlemiyle yanıp tutuşan ve Türkiye'nin aydınlık yüzünü yansıtan sanat insanlarımızın öyküsü.
(Arka Kapak)

Destina

Bu romanda yazılı herşey doğru, hiç bir şey gerçek değildir. 

Henüz yaşanmamış yakın bir geleceği anlattığı Destinada Bu romanda yazılı her şey doğru, hiçbir şey gerçek değildir diyor Mine G. Kırıkkanat. 

Bu yakın gelecekte, İstanbul Küresel Yönetişimin idaresine geçmiş, Türkler de göç ettikleri farklı ülkelerde asimilasyona uğramıştır. Haç ile Hilalin savaşı sona ermiş, yerini Hıristiyanlığın mezhep çatışması almıştır. Bu savaşın galibini, Romanın ilk Hıristiyan imparatoru ve Konstantinopolisi başkent yaparak Hıristiyanlığa armağan eden Büyük Konstantinin soyundan gelen bir vârisin bulunması ya da tam tersi ortadan kaldırılması belirleyecektir. Konuya ve bölgeye hâkim olmaları nedeniyle seçilen üç Türk ajan, rüyaların izinden giderek çıktıkları zaman yolculuğunda kıyasıya bir mücadelenin tam ortasında bulacaklardır kendilerini. 

Soluk soluğa bir maceranın film kareleri gibi aktığı, müthiş bir hayal gücünün ürünü Destina, okurun elinden bırakamayacağı ve uzun süre etkisinden kurtulamayacağı son derece çarpıcı bir roman.… 

Ama gerçek, ergeç doğrulanır.

Gezinti

 Gezinti

İsviçreli yazar Robert Walser’in Gezinti’de yer alan öyküleri, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya ve İsviçre’de az sayıda basılan derlemelerde yer aldı. Elinizdeki kitap, Robert Walser’in 1917 yılında, savaş bütün hızıyla sürerken, bir otel odasında yazdığı aynı adlı anlatı ile “küçük düzyazı” adını verdiği öykülerinden kitaplaştırdığı kimi çalışmalarını bir araya getiriyor.

Düzyazının ustası Robert Walser’in öyküleri, farklı bir havayla nefes alıyor. Dünyayı bir çocuğun gözlerinden görürcesine saf, aynı zamanda şaşırtıcı derecede gerçekçi bir atmosferi var bu öykülerin. Naif bir anlatımı, günlük yaşama dair güçlü gözlemlerle besliyor Walser. 

Dünya onu geç fark etmiş olsa da bugün hiç tartışmasız XX. yüzyılın ve modern dünya edebiyatının en önemli yazarlarından sayılan Robert Walser’den bahsederken Hesse, “Yüz bin okuru olsaydı, dünya daha güzel bir yer olurdu,” demişti.