02 Haziran 2024

"Konuşmaya layık olanlarla konuşmazsanız, insan kaybedersiniz. Konuşmaya layık olmayanlarla konuşursanız, söz kaybedersiniz. Bilge olan kişi, insan kaybetmez, söz de kaybetmez." Konfüçyüs

Aradığını bilmeyen bulduğunda anlayamaz.

Dal rüzgârı affetmiştir ama kırılmıştır bir kere.

Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

Bilgi özgüveni, özgüven ise gücü yaratır.

Çizik bir elmas, çizik olmayan bir çakıl taşından daha iyidir.

 

Alexis de Tocqueville “Demokrasi” ve “demokratik devlet” kavramlarının kullanımı konusunda büyük bir eksiklik vardır. Bu kelimeler açıkça tanımlanmadıkça ve anlamları üzerinde uzlaşılmadıkça insanlar bu anlam karmaşası üzerinde yaşamaya devam edeceklerdir ve bu tartışmalar demogoji yapanların ve despotların işine yarayacaktır.”


 "Demokrasi" ve "demokratik devlet" kavramlarının kullanımı konusunda büyük bir eksiklik vardır. Bu kelimeler açıkça tanımlanmadıkça ve anlamları üzerinde uzlaşılmadıkça insanlar bu anlam karmaşası üzerinde yaşamaya devam edeceklerdir ve bu tartışmalar demogoji yapanların ve despotların işine yarayacaktır.

"Aktif gücü elinde bulunduran sadece devlet olmamalıdır. Eğer insanlar medeni olmak istiyorlarsa, organizasyon kurma sanatı geliştirilmeli ve genişletilmelidir."

"Organizasyon kurma hakkı vazgeçilmez bir hak ve özgürlüktür."

"Demokrasi bireysel özgürlüğün sahasını genişletir. Sosyalizm ise daraltır. Demokrasi, mümkün olan bütün değerleri insanlara sağlarken; sosyalizm her insanı bir sayıdan ve araçtan ibaret görür. Demokrasi ile sosyalizmin bir kelime dışında hiç bir benzerliği yoktur: Eşitlik. Fakat aradaki farka dikkat edin; demokrasi özgürlük konusunda eşitlik isterken, sosyalizm kölelik yönünden eşitlik ister."

Tocqueville göre demokratik toplumların temel ilkesi olan eşitliğin aşırılıklarına özgürlük ilkesi ile sınır getirilebileceğini belirtmektedir. Tocqueville, özgürlüğün var olma koşulu olarak eşitliğin varlığını görmektedir bu nedenle de eşitliğin özgürlükten üstün olduğunu savunmaktadır. 
 

Edward O. Wilson - İnsan Doğası

Çağımızın en büyük biyologlarından Edward O. Wilson’un elinizdeki eseri, insan türünü ve onun doğasını anlamaya yaptığı eşsiz katkılardan dolayı çağımızda yazılmış en önemli eserlerden biridir. Fakat her büyük ve eşsiz yapıtın kaderi bu çalışma için de tecelli etmiş, İnsan Doğası, sağ ve sol otoriter eğilimli politik ve dindar çevreler tarafından büyük bir tepki ile karşılanmıştır.

Kültür hayatında baskın rol oynayan bu çevreler insan beyninin yalnızca aldığı kültür ile bina edildiğini ve dolayısıyla insanın kendisine verilen eğitim ile arzu edilen istikamette şekillenebileceği iddiasındaydılar.

Oysa, insan türü de dahil, hiçbir tür kendi genetik tarihinin yarattığı gereksinimlerin amacı ötesinde bir amaca sahip değildir ve moleküler yapılarının onları otomatik olarak yönlendirdiği evrimsel amacın dışında bir amaca sahip olamazlar. İnsan beyni de bu temel sınırların içine kilitlenmiş biçimde yapılanmıştır ve bu durum onu seçimlerini yalnızca biyolojik araçlarıyla yapmaya zorlamaktadır.

Size tabiatınızı tanıtacak eşsiz bir yolculuk için kemerlerinizi sımsıkı bağlayın!

(Tanıtım bülteninden)

Beat Kuşağı



Kahvaltı niyetine şarap, şiir ve hayal. ‘Beat’ ekseninde yaşam: Bodoslama, dibe vura vura, anında, şimdi ve burada. Yaşama coşkusu: olabildiğince naif ve bir o kadar heyecanlı ama bilgece, son sürat, doludizgin. Manyakça koşan atlar, bir bop melodisinin delibozuk tınıları, hızla giden bir arabanın ardında bıraktığı toz bulutu misali. Bir döneme damgasını vuran ‘Beat’ler, Kerouac’ın kaleminde yaşamın ritmine karşı kendi ezgilerini patlatıyorlar şimdi de. Dostlardan oluşan bir ağ bu; sıradan, sıradanlığıyla olağanüstü bir günün sınırları içinde.

“Oyun dediğin budur işte: özel bir konusu yok, özel bir ‘anlamı’ yok, insanlar nasılsa aynen öyle. Yazdığım her şeyi, dünyaya inmiş ve onu hüzünlü gözlerle izleyen bir Melek olduğumu hayal eder ve öyle yazarım.” – Jack Kerouac


 Çeviren-Garo Kargıcı