15 Nisan 2018

Jean Paul Sartre


 
Bu mantıklı, keyifli seslerin ortasında yapayalnızım. Tüm bu yaratıklar zamanlarını açıklamalar yaparak ve birbirleriyle hemfikir olmanın mutluluğunu yaşayarak geçiriyor. Tanrı aşkına, hep birlikte aynı şeyi düşünebilmek neden bu kadar önemli?


Jean Genet


 
Kendimle birlikte öyle bir üzüntü yükü taşıyordum ki, tüm yaşamım, eminim, başıboş dolaşmakla geçecekti. Serserilik benim için artık yaşamı süsleyecek bir ayrıntı değildi, bir gerçeklik olmuştu.

 Hırsızın Günlüğü


Abraham Lincoln Suikastı ve Ölümü


 Abraham Lincoln'ün Dini İnancı
Abraham Lincoln, en iyi ABD başkanı olmasının yanı sıra suikast ile öldürülen ilk başkan olmuştur. Tahmin edeceğiniz gibi tek bir suikast girişimine maruz kalmamıştır. Birkaç kere girişimlerde bulunulmuş; ama başarısız olunmuştur. Savaş ve köleliğin kaldırılması sonrasında Lincoln, Beyaz Saray’da daha fazla çalışmaya başlamıştı. Savaşın harap ettiği ülkenin yeniden onarılması gerekiyordu. Şimdiki amaç ise kölelerin yardımı olmaksızın işleri sürdürebilmekti.
Amerikan İç Savaşı bittikten birkaç gün sonraydı ve İyi Cuma adı verilen Hıristiyan Bayramı 14 Nisan’da kutlanıyordu. O gün yine geç saatlere kadar çalıştı ve akşamüzeri karısı Mary ile arabayla gezintiye çıktı. Ardından Fords Tiyatrosu‘nda “Amerikalı Kuzenimiz” isimli tiyatro oyununu görmeye gideceklerdi. Saat sekizden sonra eşiyle arabaya binip gezintiye çıktılar ve ardından birkaç arkadaşlarını daha alarak tiyatroya gittiler. Oyun başlamıştı ve seyirciler onları görünce selamlamaya kalkmışlardı.
Oyun oldukça komikti ve üçüncü perde sırasında herkes sahneye yoğunlaşmıştı. İşte tam da o sırada bir silah sesi duyulmuştu. Daha sonra da devlet locasından çığlıklar yükselmişti. Abraham Lincoln’ü öldüren kişi, John Wilkes Booth isimli aşırı güneyli bir oyuncuydu. Aynı zamanda Konfederasyon adına çalışan Maryland’li bir casustu.
Booth daha önce de Lincoln’ü Konfederasyona kaçırmayı planlamıştı. Ama bu fikrini değiştirerek, suikasta planları yapmaya başladı. Tiyatroya geleceklerini öğrendiğinde ise harekete geçti. Balkonun arka kısmında bir delik açtı ve bekledi. En komik anın gelmesini bekleyerek, silah sesinin duyulmamasını düşünmüştü. Booth gülme sesleri arasında Lincoln’ü başından vurdu ve sahneye atladı. Sahnede “Sic semper tyrannis!” (Daima tiranlar için) diye bağırarak kaçtı.
Suikastın ardından Lincoln, tiyatronun karşısındaki eve taşındı. 15 Nisan 1865 sabahında ise Lincoln hayatını kaybetti. Cenazesi Illinois’e trenle götürüldü. Mezarı, Springfield’deki The Oak Ridge Anıtı‘ndadır. Lincoln Anıtı ise 1922 yılında tamamlanmıştır ve Washington’da bulunmaktadır.
Lincoln’ün suikastçısı John Wilkes Booth ise olaydan 12 gün sonra federal ajanlar tarafından bulunmuştur. Washington’da sıkıyönetim ilan edilmiştir ve ikinci başkan Andrew Johnson göreve çağrılmıştır. Booth ise Virginia’daki bir ahırda öldürülmüştür. Aynı zamanda suikastta rol oynayan biri kadın toplamda 8 kişiden dördü idam edilmiştir. Diğerleri ise hapis cezasına çarptırılmıştır. İdam edilenler arasında Mary Surratt ise ABD hükümeti tarafından idam edilen ilk kadındır.


Abraham Lincoln’ün Dini İnancı
Abraham Lincoln’ün dini inancı da en çok merak edilen konular arasında yer alıyordu. 1846 yılında evanjelist rakibi Peter Cartwright, Lincoln’ü dinsiz olmakla suçlamıştı. Lincoln’ün dini görüşü de bu şekilde ortaya çıkmıştır. Tanrıya inanan ama dini reddeden ya da şüpheyle bakan biri olduğu anlaşılmıştır. Eddie ve Willie isimli iki oğlunun ölümünden sonra ise İncil okumaya başlamıştır.

Abraham Lincoln’ün hiçbir zaman Tanrıyı, kendi politikalarının son otoritesi olarak görmediği bilinmektedir. Suikast sonrasında masasında bulunan tarihsiz notların ise inancı ile ilgili en doğru bilgiyi verdiği bilinmektedir. Notlardan birisinde; “Tanrının iradesi üstün gelir” yazılıydı.



Leonardo da Vinci - Ginevra Benci 1476



Portrait of Ginevra de Benci
Banker olan Benci ailesi, Leonardo’nun yakın arkadaşı idi. Bu tabloda teknik, üslup ve anlayışın mükemmel uyumu dikkati çekmektedir. Resimde Hollandalı ressamların yaptığı gibi, üç çeyrek yüz (hem iki gözünü hem de yüzün yanını gördüğünüz açı) denen tarzı tercih ettiği görülüyor. Resme nereden bakarsanız bakın kadının size baktığını görürüsünüz. Objenin vücudu resmin ön planında, eğik duruştaki başı izleyene dönüktür. Gözleri kayıtsız bir şekilde ileriye bakmaktadır. Başın arkasındaki ardıç ağacı (doğruluk ve erdemi temsil eder) çelenk görünümündedir.