29 Haziran 2022

Murathan Mungan - Elli Parça


Bir nedeni yok gülmezliğimin

belki akşama bir şey kalmaz

sabahki halimden

içimde aynı kavun acısı

vapur dağılırken...

 


"Dünya; kötülük yapanlar değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir." Albert Einstein

 



Ron Paul "''Kendilerini yönetmeyi reddedenler genelde başkalarını yönetmenin peşindedirler. Kendi kendilerini yönetebilenlerse çoğunlukla başkalarını yönetmekle ilgilenmezler.''

 



İnsan İktisat ve Devlet (2cilt) - Murray N. Rothbard

 

‘’İlerleyen bir sermaye yapısı emeğin marjinal verimliliğini artırır çünkü emek arzı sermaye mallarının arzından daha az artmıştır. Bununla birlikte, emeğin marjinal verimliliğindeki bu artış sarf edilen emek enerjisindeki özel bir iyileşmeden kaynaklanmış değildir. Onun nedeni artan sermaye malları arzıdır. O halde, büyüyen bir ekonomide artan ücret oranlarının sebebi esas olarak bizzat çalışanlar değil, fakat sermaye mallarına yatırım yapmış olan kapitalist-girişimcilerdir.’’ İnsan İktisat ve Devlet. (Rothbard, 2009, s.494).


Murray N. Rothbard, İnsan İktisat ve Devlet ile, Mises'in yazdığı İnsan Eylemi kitabının ardından Avusturya İktisat Okulu geleneğini en yüksek seviyesine ulaştıran iktisatçılardan biridir. Bu yüzden  Rothbard'ın eseri tam bir baş yapıt niteliğindedir. Denilebilir ki, eser, piyasa iktisadının şimdiye kadar ki en olgun teorisini sunma başarısını göstermiştir.

  
İktisadı genel insan davranışı biliminin (praxeology) en gelişmiş alt dalı olarak ele alan Avusturya İktisat Okulu'nun önde gelen temsilcisi Rothbard, iktisadın konularını birbirinden kopuk alt kollara ayırmaksızın büyük bir yapı içerisinde ele almaktadır. Temel sorunsal olarak devlet müdahaleciliğinin özgür bir toplumun iktisadî hayatında yarattığı problemler üzerine duran yazar, fiyatların oluşumu, tüketim teorisi, üretim teorisi, enflasyon teorisi, tekel teorisi, matematiksel iktisadın problemleri ve girişimcilik gibi temel sorunsallara  bütüncül bir perspektiften yaklaşarak yeni açılımlar getirmiştir. Liberte Yayınları olarak bu büyük geleneğin göz ardı edilişine karşı bir duruş olarak Rothbard'ın eserini yayınlamaktan iftihar ediyoruz.

 Piyasa ekonomisini önyargılar karşısında savunmak her dönemde zor bir iş olmuştur. Hele ki, bir piyasa anarşistiyseniz görüşlerinizi savunmanız ilkeleriniz uğruna marjinal kalmayı göze aldığınız anlamına gelir. Ama büyük fikir adamlığın sırrı da burada saklı değil midir; herkes yeryüzünün düz olduğunu iddia ederken, sizin dünyanın yuvarlak olduğu gerçeğini söyleyebilmeniz!

Murray N. Rothbard, İnsan İktisat ve Devlet'i yazdığında kitabın ikinci cildi olan İktidar ve Piyasa, anarşizmi savunması yüzünden yayınlanma fırsatı bulamamıştı. Liberte Yayınları olarak İktidar ve Piyasa ile Rothbard'ın şaheseri olan İnsan, İktisat ve Devlet'in tamamını okuyucuya sunuyoruz.

Düşüncede sınır tanımayan herkese...

 

"Baskıya başkaldırmayan kişi kendine karşı adaletsizdir." Halil Cibran

 


" Salt isteklerin dürtüsüne uymak kölelik, kendimiz için koyduğumuz yasalara boyun eğmek özgürlüktür. "Jean-Jacques Rousseau