02 Şubat 2022

Bertrand Russell - Saadet Yolu

 ÖNSÖZ Bu kitap ne bilginler için yazılmıştır, ne de pratik bir problemi sadece söz konusu edilecek bir şey sayanlar için. Önünüzdeki sahifelerde ne derin bir felsefe, ne de geniş bilgiler vardır. Maksadım, sağduyu ürünü olduklarını sandığım bazı görüşleri bir araya getirmektir. Okura sunulan reçeteler üzerindeki bütün iddiam da, bunların kendi tecrübe ve gözlemlerimle doğrulanmış oldukları; bir de kendim bunlara uygun hareket ettiğim zamanlar mutluluğumu artırdıklarıdır. Bu bakımdandır ki, mutluluğun tadını çıkarmak yerine mutsuzluk acısı çeken, kadın, erkek, birçok kimselerin kendi durumlarının teşhisi ile kurtulma çarelerini bu kitapta bulabilecekleri umudunu beslemekteyim. Şuna da inanmaktayım ki, bu kitabı yazmama sebep olan iyi niyet gibi doğru yönde harcanacak bir çabayla çok kimseler mutluluğa kavuşabilir. B. R. 

"Hayvanlara uzun uzun bakıyorum da Ben de hayvanlaşıp onlar gibi yaşayabilirim diyorum, hepsi kendi aleminde, öyle huzur içinde..Hallerinden sızlanmazlar, kan-ter dökmemekteler, Karanlıkta gözleri açık uzanmıyorlar ve ağlamıyorlar günahlarına,Tanrıya olan borçlarını konuşup midemi bulandırmıyorlar, Hepsi hoşnut, hiçbirinin mal, manat hırsıyla gözü dönmüş değildir, Hiçbiri ne öbürünün, ne de binlerce yıl önce yaşamış kendi türünden birinin önünde diz çökmüyor. Hiçbiri ne dünyanın en mutsuzu, ne de  en saygı değeridir." Walt Whitman

NEDEN MUTSUZ OLURLAR? Hayvanlar sıhhatli oldukları ve yeterince yiyecek buldukları sürece mutludurlar. Düşününce insanların da mutlu olması gerek, ama modern hayatta böyle olmadığı; daha doğrusu büyük bir çoğunluğun mutlu olmadığı görülüyor. Siz kendiniz de mutlu değilseniz, bir tek sizin bu halde olmadığınızı bilirsiniz. Eğer mutluysanız, tanıdıklarınızdan kaçının mutlu olduğunu kendi kendinize sorun bakalım. Dostlarınızı gözden geçirirken, yüz çizgilerini okumaya çalışın; günlük hayatınızda karşılaştığınız kimselerin ruh haletlerini sezmek için tetikte olun. Blake ( 1) bir şiirinde şöyle diyor: 

Her gördüğüm çehrede bir ifade, 

Zaaf alameti, hüzün belirtisidir. 

BERTRAND RUSSELL SAADET YOLU