Doğan Cüceloğlu, psikoloji alanında Türkiye’nin en saygın bilim insanları arasında gösteriliyor. Savaşçı adlı eseriyle yazar, insanın yaşamdaki zorluklara karşı kendini oluşturma mücadelesini ele alıyor. Cüceloğlu, kitabın başında oluşturduğu “savaşçı” tanımında, güçlü bir insan olmanın gerekliliklerini sanatsal bir üslupla listeliyor. Devamında ise bu yolculuğu diyalog şeklinde ele alarak etraflıca açıklıyor.
Kitabın iki ana kahramanını, yazarın kendisi Doğan Bey ve Arif Bey adlı bir sınıf öğretmeni oluşturuyor. Arif Bey, kendi benliğini bulma konusunda oldukça umutsuz ve kaybolmuş hissine kapılmış bir adam olarak tasvir ediliyor. Ve kitap boyunca Doğan Bey ile konuşarak aklındaki sorulara cevap arıyor.
11 ana bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde, “kendini arayış” anlatılıyor. İkinci bölümde ele alınan “uyanış ve farkına varma” evresiyle birlikte derin bir yolculuk başlıyor. Ve sonrasında, insanın yaşam savaşında kendisiyle barışık olması için aşılması gereken evrelerden bahsediliyor.
Anlamlı ve Coşkulu Bir Yaşam İçin Savaşçı
kitabında böyle bir savaştan söz ediyoruz. Söz ediyorum değil, söz
ediyoz; çünkü kitabı Arif Bey'le beraber oluşturduk.
Arif Bey kimdir?
Arif
Bey, bu kitapta benimle konuşan bir sınıf öğretmeni. O beni bulmadı,
aslında ben onu buldum. Uzun zamandır öğretmenlere ulaşmak, onlarla bir
diyalog başlatmak gereksinmesi duyuyordum. Arif Bey'i böyle bir arayışın
sonucunda buldum.
Arif Bey'in yüreğinde sıkıntı var. Çabalıyor.
Anlamak istiyor, yapmak istiyor. Destek bulamıyor. Ve yalnız!... (Doğan
Cüceloğlu)