13 Mayıs 2013

Jean Rostand "Bir gün atomun enerjisini serbest bırakacağız, gezegenler arası yolculuklar gerçekleştireceğiz, ömrü uzatıp, tüberküloz ve kanseri tedavi edeceğiz; ama en düşük seviyeli kişiler tarafından yönetilmiş olmanın sırrını asla çözemeyeceğiz."


 

Küçük Bilgelik Öyküleri - J.M. Mehta


Zengin, Tanrı sevgisi olan bir adam insanların bir araya gelip kaynaşabilecekleri bir bina yaptırmak istedi. Böylelikle farklı insanların gelip dua edebilecekleri bir tapınak yaptırdı. Ancak tapınağa sadece Hinduların geldiğini fark etti. Bu onu mutsuz etti, bu yüzden güzel bir cami yaptırdı. Ama camiye de sadece Müslümanlar geldi. Adamın her dinden insanın tapınağı ziyarete gelmesi isteği gerçekleşmemişti. Bir arkadaşı ona renkli çiçekler ve çimlerle bezeli güzel bir bahçe yaptırmasını önerdi. Adam böyle bir bahçe yaptırdığında her türden insan- Hindular, Müslümanlar, Hıristiyanlar, gençler ve yaşlılar, erkekler, kadınlar ve çocuklar - bahçeye geldiler. Bu da insanlar arasındaki ortak uyumu güçlendirdi.
*
Ders verici öyküler, kısa öyküler ve fabllar kişisel gelişim ile ilgili çok önemli bilgiler vermenin en gözde yollarından biridir. Küçük Bilgelik Öyküleri de böyle bir kitaptır; yazarın uzun yıllar boyunca büyük bir özenle derlediği küçük hikâyeler, öyküler ve olaylar seçkisidir. Her bir öykü, herkesin fazlasıyla ihtiyacı olan; ama günlük hayatın koşturmacasında elde edilmesi çok zor olan dünyevi bilgelik örnekleri sunmaktadır. Kitaptaki öyküler sağlam bir sağduyuyu teşvik edip insanların ahlaki değerleri ile yüksek bilinç hallerine hitap ederken bir yandan da zihninizin perdelerini kaldırıp doğru şeyleri yapmak adına pratik yollar önermektedir.

Okuyarak öğrenilen birçok şey kısa zamanda unutulur... Ancak bu kitapta yer alan bilgelik dersleri okurun aklından çıkmayacaktır. Bu kitap herkese önerilmektedir, hayatlarını en yüksek kapasitede yaşayabilmeleri için!

Zamanının büyük bir bölümünü okumaya ve yazmaya ayıran J.M. Mehta, spiritüellik ve Hindistan felsefesi ile yakından ilgilenmektedir.

Bir düşün hazinesi yaratıp ilgili konularda yazmak Mehta’nın hayat felsefesidir. Yazar, sade ve kolay anlaşılır bir dil kullanmaktadır. 

Turgut'a - Onat Kutlar

Düşünüyorum nasıl budandık bahara ulaşmak için.
Şimdi sessiz duruyoruz kıyısında bir düşüncenin
unutmamak için
çünkü unutuşun kolay ülkesindeyiz
ölü balıklar geçiyor kırışık bir deniz sofrasından
ve ellerinde fenerlerle benim arkadaşlarım
durmadan düşünüyorum
ne kadar çok öldük yaşamak için.