25 Haziran 2024

Akıllı Yaşama Sanatı - Baltasar Gracian

 Akıllı Yaşama Sanatı

Elinizdeki kitap çağların süzgecinden geçmiş ve insanları yüzyıllar boyunca özel hayatta ve iş hayatında nasıl başarılı olunabileceği konusunda aydınlatmış bir felsefe kitabıdır. İspanyol Cizvit papazı Baltasar Gracián tarafından 17. yüzyılda yazılan bu yaşama sanatı rehberi hepimize arkadaşlık, liderlik, duygu yönetimi gibi son derece önemli konularda yol gösteriyor. Ayrıca bizlere başarı ve ahlak arasında seçim yapmadan, hem ahlaklı hem de başarılı olmanın ipuçlarını veriyor.
Edebiyat ve felsefe tarihçileri tarafından Hsün Tsunun (Sun Tzu) Savaş Sanatı, Machiavellinin Hükümdar ve Lao Tsenin Erdem Kitabı gibi kitaplarıyla eşdeğer tutulan bu anıtsal eser, aydınlanma ve ilerleme üzerine kafa yoran herkese bir ömür boyu eşlik etmek üzere hazırlanmıştır. Yaşadığı dönemde üstleri tarafından pek de onaylanmayan vaazlar vermiş olan Baltasar Gracián, ilk kitaplarında takma adlar kullanmışsa da AKILLI YAŞAMA SANATInı her şeyi göze alarak kendi adıyla yayımlatmıştır.
Schopenhauer, Nietzsche ve André Gide gibi düşünürler tarafından baş tacı edilen AKILLI YAŞAMA SANATI birçok dile çevrildi.

Tamamıyla eşsiz! Hayatın her döneminde başvurulması gereken bir kitap. Schopenhauer
Avrupa kültürü ahlaki zekâ konusunda bundan daha iyi ve karmaşık bir eser üretmemiştir. - Nietzsche
Hayranlık uyandırıcı derecede zekice! André Gide

- - - - -

 1) Birçok insan kendilerini akıllı sanmasa, aslında gerçekten akıllı olabilirdi.

 2) En güçlü yanınızı bilin. Bu size doğuştan bahşedilen en önemli yetenektir; onu geliştirirseniz gerisi gelecektir. Güçlü yanını bilen kişinin mükemmelliğe ulaşması kaçınılmazdır. Hangi niteliğinizin üstün olduğunu fark edin ve bu konuda sorumluluk üstlenin.

 3) İnsanın hayattaki büyük derslerinden biri kendini frenlemeyi bilmesi, daha da önemlisi ise kendini bazı işlerden ve insanlardan yoksun bırakmayı öğrenmesidir.

 4) Kimsenin işine yaramamak büyük bir talihsizlik herkesin işine yaramaksa bir başka talihsizliktir.

 5) Sadece az tanınan insanların kusurları az bilinir.

 6) Hayatın zevkini çıkarırken yavaş, ama çalışırken hızlı olun. Çünkü insan işi bitince sevinir, zevkler bitince üzülür.

 7) Yarına iş bırakmayan kişi, her zaman daha fazla yol kat eder.

 8) Sıra dışı bir mükemmelliğe erişseniz bile, bunu sergilerken sıradan tutumlar benimseyin. Bir kandil ne kadar fazla ışık verirse, o kadar hızlı erir ve enerjisi tükenir.

 9) Zihnin olgunluğu her şeye anında inanmamaktan geçer.

 10) Bilgisiz insan ışıksız bir dünyadır.

 11) Akıllı insanlar genellikle sabırsızdır çünkü insanın bilgisi arttıkça ahmaklara karşı sabırsızlığı da çoğalır.

 12) Dünya gösterilen çabaları umursamaz, sadece başarıp başaramadığınızla ilgilenir.

  13) İnsana her şeyin eskisi en iyisiymiş gibi gelir ve ulaşılamayan her şey daha değerlidir.

 14) Kendinizi Tanıyın. Yeteneklerinizi, kapasitenizi, kararlarınızı ve eğilimlerinizi doğru değerlendirin. Kendinizi tanımazsanız kontrol de edemezsiniz. Aynalar size yüzünüzü gösterse de, zihninizin içindekileri gösteremez. İzin verin, kendiniz hakkındaki derin düşünceleriniz size ayna olsun. Dış görüntünüz unutulduğu zaman, onu geliştirmek ve mükemmelleştirmek üzere içsel olana sarılın. Zekanızın gücünü ve işlerin üstesinden gelme kapasitenizi öğrenin. Gerektiğinde göstetebilmek için cesaretinizin gücünü sınayın. Her şeye karşı, temellerinizi sağlam atın, zihninizi ferah tutun.

15) Yeteneğinizi herkesin önünde sergilemenize gerek yok. Gereğinden fazla güç harcamayın. Fazladan güç ya da bilgi harcanmasına izin vermeyin. Becerikli bir şahinci sadece o anki sürek avına yetecek kadar kuş uçurur. Eğer bugün fazla gösteriş yaparsanız, yarına sergileyecek hiçbir şey kalmaz. Bir köşede, her zaman herkesin gözünü kamaştırabilecek bir yeniliğiniz olsun. Her gün yeni bir şeyler sunmak beklentileri canlı tutar ve kapasitenin sınırlarını gizlemeye yardımcı olur.