Herkes Ve Birkaç Kişi

"Geleceğin savaşı beyin savaşı olacaktır. Bu savaşın zaferi Eğitim yoluyla kazanılacaktır."Atatürk

27 Mayıs 2021

Turgut Uyar - Bitmemiş Şiirler

Vapur gürültüsüz ayrılır limandan
Cümle hatıralar beraberimdedir.
Feriköy’de bir tramvay durağı,
Bir kış günü pastacıda, unutulmaz
Bir sandal gezintisi ki; Sarıyer’de
Fotoğrafları hâlâ iç cebimdedir…
 
Ömrümüz böyle olmamalıydı, Elâgözlüm
Bir vakitsiz meyve dilemeliydik Tanrı’dan
Uzun hasretlerin arifesinde
Ellerim böğrümde kalmamalıydı.

Şimdi akşam olur, sular buruşur
Bir yastığa baş koyarım güvertede.
Hangi dilden olursa, bir şarkı isterim
İçimde kırık dökük besteler dolaşır.
Kalbim avucumdadır artık,
Bir sahilden sesler gelir, kaybolur
Uzun uzun nefes alır sular
Uzun uzun ağlamak isterim.

Gözlerimde bir yağmurlu gün başlar;
Vakit ikindidir Eyüp sırtlarında
Bulutlar vardır, pembeden, beyazdan
Mevsim sonbahardır sessiz ve taze.
Nemli otlar, çekirgeler, solgun yüzün
Bir gülüş, bir mahzun bukle saçlarında
Bir eski çiçeği andırırsın yazdan.
Ve bir şarkı başlar kahvelerin birinde
Bizi ömrümüzden alır götürür,
Bir şarkı, faslı hicazdan.

Vapurlar gelir geçer Haliç’ten.
Sonra yağmur hafifler, Elâgözlüm
Sonra yağmur hafifler,
Sonra hisarlar, yollar, ikimiz
Sonra…

Hasret bir şey değil, Elâgözlüm
Ömrümüz böyle olmamalıydı
Hep aşkta durmalıydı çağımız.
Sevdayı mısra mısra değil
Ömrümle yaşamalıydım.
Sonra, sonra gene böyle olmalıydı
Tadına varmadan çiçeklerin
Şehirde bir sen, bir de ben, yalınız.
Yeşil yaprak, alaca gölge, düşen yıldız
Bir gün en büyüğü karşısında gerçeklerin
Maceramız yarıda kalmalıydı…
 
 
Posted by hikayelerdirgeriyekalan
Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Labels: turgut uyar

Prof. Dr. Özcan Köknel Varoluşçu Ruhbilim yaklaşımı hakkında güzel bir özet yaparak şunları söylemektedir.

Varoluşçu Psikoterapiler    
İnsan beyninin çalışma prensipleri ile ilgili son yıllarda ilginç çalışmalar var. Beyin yarım kürelerinin fonksiyonları üzerine araştırmalar yapan bilim adamları bir takım ciddi sonuçlara ulaşmışlardır. Bu çalışmalara göre insan beyin yarım küreleri farklı fonksiyonlara sahiptir. Sağ beyin sentezci, hayalci, keşfeden, yaratan ve sanatçı özelliklere haiz iken, sol beyin analizci, parçacı, mantıklı düşünen, matematiksel bakan, de terminal bağlara sıkı sıkıya bağlı ve dilin yapılanmasını sağlayan bölümdür.

Yukarıdaki cümlelerimin konu ile bağlantısı olmadığını düşünen okuyucular olabilir. Gestalt psikolojisini mikst beyin yapısının bir ürünü görüp diğer psikoloji ve terapilere bakacak olursak hep sol beyin fonksiyonları açısından insanları inceliyorlar gibi. Ancak varoluşçu psikoterapi yaklaşımı diğer tüm yöntemlerin karşısına farklı bir kimlikle çıkıyor ve hepsini reddediyor.
 

Prof. Dr. Özcan Köknel Varoluşçu Ruhbilim yaklaşımı hakkında güzel bir özet yaparak şunları söylemektedir. 

"Varoluşçuluğu oluşturan düşünce akımları 19. yy. ortalarında başlamıştır. Gizemci düşünür Kierkegaard'ın (1813–1885) gizemsel düşüncelerinden yararlanan Heidegger (1889–1976), insanın kendi varlığının kendisi tarafından yaratıldığını ileri sürerek bu öğretiyi ortaya atmıştır.

 Varoluşçuluk öğretisi, insanın kişisel anlamını değerlendirmesini, yaşama sürecinde kendi yolunu seçmesini, düşman ve amaçsız bir evrenin doğurduğu, kişiliğin yitirilmesi tehlikesine karşı, insanın kendi özgür istemiyle direnmesi gerektiğini savunur. 

Gabriel Marcel'in (1889-1973) öncülüğünde Tanrıcı varoluşçuluk; Jean Paul Sartre'in (1905-1980) öncülüğünde Tanrısız varoluşçuluk adını alarak iki ayrı akım olarak kısa bir süre içinde gelişmiş ve yayılmıştır. 

19. ve20. yy.da, Varoluşçu Ruhbilime katkısı olan ilk ruhbilimci olarak Franz Brentano (1838-1917) gelir. Brentano, bilinç alanında ancak duyu organlarıyla algılanabilen süreçler üzerinde durarak, aynı zamanda görüngüye (fenomen) dayanan öğretiyi de kurmuştur. 

Husserl (1859-1938) bu öğretiyi geliştirmiş, varoluşçu çözümlemeyi getirmiş ve Freud'un yapısal kuramını kabul ederek hastalara yaklaşımda kullanmıştır. Bunları, Ludwig Binswanger (1881-1966), Karl Jaspers, Eugen Minkowski, Medard Boss,Erwin Strauss, Antonia Wenkart izlemiştir. Bu bilim adamları varoluşçu öğretinin ruhbilim ve ruh hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemler içinde yer alıp gelişmesine öncülük eden görüngücülük öğretisinin de kurucuları olmuşlardır. 

Varoluşçuluk öğretisine göre, evrende kendi varlığını kendisi yaratan tek varlık insandır. İnsandan başka tüm varlıklar, varoluşlarından önce yapılmışlar, biçimlenmişler, nitelik kazanmışlardır. insan kendini nasıl yapar, varlar ve değerlendirirse insan odur. Yaşama anlam veren insanın kendisidir. İnsan kendini varladığı için özgür ve sorumlu olmak zorundadır. Bu sorumluluk nedeniyle bunalım, sıkıntı, kaygı duyar. Var olma sorumluluğundan doğan bu kaygı ve sıkıntı, insanın temel davranış ve eylem gücünü oluşturur. 

Görüldüğü gibi, Varoluşçuluk, nesnel varlığı insana, insanı kişisel varlığa, kişisel varlığı da düşünceye bağlayarak idealizme varmaktadır."

 
Varoluşçulara göre insan davranışları doğadaki diğer fiziksel olaylar gibi değerlendirilemez, incelenemez, kategorilere ayrıştırılamaz. İnsan davranışları bu bağlamda açıklanamaz, ancak anlaşılabilir. İnsan davranışlarının anlaşılabilmesi için veya insanın bütüncül olarak anlaşılabilmesi için tüm yargılardan ve ön fikirlerden uzak olmak gerekir. İnsan mekanik bir aygıt olmadığından onun davranışlarını bir takım gruplara ayırmak, sistematize etmek, şablonlaştırmak insanı anlamak değil, tam tersine onun anlaşılmasını zorlaştıran temel faktördür. Hele hele bir takım hastalık isimleri altında insanları birer kemiyet gibi değerlendirmek, bilgisayar programlarına kodlamak, sistematize etmek insana yapılacak en büyük ihanetlerden biridir.


İşte varoluşçu felsefeden yola çıkan bilim adamları insanı anlamak için toptan psikiyatriyi reddeden anti psikiyatri anlayışlarına da kaynaklık etmişlerdir. belki de insana insanca bir yaklaşım tarzını varoluşçu terapilerde bulmak mümkündür. İnsanın gerçekten insan olarak değerlendirildiği hasta ile hekimin eşit şartlarda gerçeği aradığı anlayış ve yaklaşım tarzı sadece varoluşçu tedavilerde mümkündür. Bu kadar müsamahalı ve geniş bir yaklaşım tarzını ihtiva etmesi nedeni ile uygulamada geniş bir yelpazenin varlığı da otomatikman ortaya çıkmaktadır.
Bu tedavi programında kişi hekimi ile eşit şartlar altında kendini anlamaya çalışır, patoloji olarak görülen bozuklukları anlamaya hayatını anlamlı kılmaya ve aktif bir üretkenliğe dönmeye çalışır.


Varoluşçu psikoterapistler arasından Victor Frankl'ın görüşlerine ve eklektik tarzına bakmakta yarar vardır. Ona göre;" Ego'yu tedavi etmek amacı ile O, eklektisizme yönelerek psikoterapi, davranış tedavisi, ilaç tedavisi ve gevşeme egzersizlerini bir arada kullanmaya kadar işi ileri götürmüştür. Buna kendi yarattığı Logoterapi adlı yöntemi de eklemiştir. Bu yöntemin temel hedefi hastada az ya da çok miktarda kaybolmuş olan egonun temel gücünü, yani iradeyi geliştirmektir. Frankl' a göre yaşamında artık anlam göremeyen bir kişi hastalanır, çünkü insan anlam yokluğunda var olamaz. Logoterapide anlama ve özneye saygı şu yönlerde ortaya çıkar. Var oluştaki kişisel amaç ve değerlerin keşfedilmesine engel oluşturan şeylerin analizi zorunlu olarak anlama çabasını ve öznelliğe saygıyı gerektirir. Ama logoterapi aynı zamanda iradeyi ve sorumluluk duygusunu uyandırmaya ve desteklemeye yönelik teknikleri de içerir"


Her hasta farklıdır. Semptomların ifadesinde kullanılan dil her hasta için farklıdır. Hastaların ifadeleri ancak kendi içsel ve dışsal dinamikleri ile birleştirildiğinde anlam kazanır. Hastanın ruhunu anlamadan yapılan yaklaşım tarzları her zaman hatalıdır ve kişiyi yanlış sonuçlara götürür. Hastaya gerçekten yardımcı olmak istiyorsak tüm şahsi düşüncelerimizi bir tarafa bırakarak hasta gibi hissetme, onunla beraber düşünmek zorundayız. Hasta ile olan ilişkilerimizde, hastanın geçmişine kilitlenme değil, geçmişten günümüze intikal eden şu andaki sorunlara yoğunlaşmak gerekir. Geçmiş şu anda hastayı etkiliyorsa önemlidir. 

Her hekim az veya çok varoluşçu bir yaklaşım tarzını benimsemek zorundadır. Hastaların kendi dünyalarında bağımsız ve özgür bir fert olduğunu kavrayamayan, insan olarak onlara gerçekten değer veremeyen hiç bir yaklaşım tarzının fazla yararlı olamayacağı kanaatindeyim.


Posted by hikayelerdirgeriyekalan
Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Labels: ego, sağlık, varoluş

Francis Bacon

 

Francis Bacon insanı doğada güç kazanabilen bir varlık olarak tanımlar; insan doğayı tanıdığı ölçüde güçlenecektir.

“İnsanın bilimi onun gücünün ölçüsüdür, çünkü nedeni bilmemek sonucu ortaya çıkaramamaktır. Doğayı ancak doğaya baş eğerek ele geçirebiliriz: kurgusal düşüncede neden diye bilinen şey uygulamada kural olur.”

 

 

Posted by hikayelerdirgeriyekalan
Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Labels: bacon, doğa

Server Tanilli - Yaratıcı Aklın Sentezi

Yaratıcı Aklın Sentezi
Şu sorularla karşılaştığımız, dahası kendimize de sorduğumuz olmuştur: "Nereden geliyoruz? Yaşamın anlamı ne? Nereye gidiyoruz?" Şu sorular da yabancımız değildir: "Bilimden ve teknikten ne bekliyoruz? Sanatsız niçin yaşayamayız? Ahlak, neden zorunludur? Kime ve ne için sorumluyuz? Özgür olmak ne demektir?" Daha da yakıcı bir soru: "Dünyamız adaletsizliklerle dolu; peki, insanların insanca yaşayacakları gerçekten adil ve barışçı bir dünya yaratamaz mıyız?"

Çoğu, dinin de sorup kendine göre yanıtladığı sorulardır bunlar. Ama onu da aşacak biçimde, doğa, toplum ve insan üstüne, akla ve bilimsel verilere dayanan bütünlüğüne bir görüş, ancak felsefeyle mümkün. İnsan zekasının bulduğu bu en anlamlı uğraşı niteleyen ve en başta da dinden ayıran, "özgür aklın sorgulaması"na dayanması. Bu sorgulama, eski Yunan'dan beri sürüyor ve insansoyu akla saygısını yitirmedikçe de sürecek. 
 

Bu kitap, sorgulamadan örnekler veriyor.

Onları bilmek, dahası bu sorgulamayı düşüncemizin bir parçası, bir yöntemi haline getirmek, iyi yurttaş olmamızın, asıl önemlisi insan olmamızın zorunlu uğraklarından biri. Çağdaş bir eğitim ve çok sesli bir toplum yaratmanın olduğu kadar, dogmatizme, bağnazlığa, karanlıkçılığa karşı donanmanın da en etkili yolu bu olsa gerek.

Posted by hikayelerdirgeriyekalan
Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Labels: felsefe, server tanilli

Oblomov - İvan Gonçarov


   Oblomovluk Nedir?

“Yüzyıllar yüzyılları izliyor ve yarım milyon tembel mıymıntı insan büyük bir uyuşukluk içinde pinekleyip duruyor.”- Gogol

Bir varoluş trajedisi olan Oblomovluk, bilinçli bir tembellik/atalet halidir. Bir uyuşukluk değil, aksine fazla uyanıklık, her şeyin farkında olma, bir adım ötesini görme halidir. Ancak tüm bu farkındalık dolayısıyla sonunu gördüğü yolda ilerlemek istememenin getirdiği bir tükenmişlik ve kendini gerçekleştirememedir. Sosyal yaşamdan kopuş, topluma uyum sağlayamama, bilinçli bir vazgeçiştir. Neredeyse ölüme eş bir uyuşukluk hali; bir başka deyişle yaşarken ölmektir.

 Goncharov Ivan Aleksandrovich’in 1849’da yazdığı bir romanda çağımızın toplumsal hastalığını tanıtıyor yani Oblomovluğu.

Yerküre üzerindeki her insanın içinde bulunan/bulunabilecek bir karakter olarak karşımıza çıkıyor İlya İlyich Oblomov, kitabın kahramanı. Zira Goncharov’un bu ölümsüz eserinin kahramanı da Don Kişot gibi, Hamlet gibi ve daha nice klasik kahramanlar gibi insanlığın bir hali ile yüz yüze getiriyor bizleri. Sürekli düşünen ancak bir türlü harekete/eyleme geçemeyen Hamlet gibidir Oblomov; her daim yeni projeler üretir ama gelin görün ki bunları bir türlü hayata geçiremez. İleri mi atılmalı yoksa olduğu yerde mi kalmalı; bu konuda kafası sürekli karışık ve kararsızdır. Bu varoluş trajedisi noktasında, Hamlet’in “var olmak ya da olmamak” sorgusundan daha derin bir açmaz içerisindedir.

Çünkü Oblomovluk hastalığının pençesine düşmüştür. Sınırsız hayal gücü, kurulu bir saat gibi işler ama hayaller hiçbir zaman gerçeğe dönüşmez; bir hayal denizinde boğulur Oblomov. Sürekli bir düşünme ve plan yapma döngüsü içerisindedir.

O düşünürken zaman ve hayat azgın bir nehir gibi hızla akıp gider doğal olarak.

Ancak bazı zamanlar, içinde bir yerlerde pusuya yatmış olan türlü meseleler ansızın Oblomov’u o derin gaflet uykusundan uyandırır ve korkunun kucağına bırakır. İşte o anlarda; “Yarım kalmış bir adam olduğunu, ruh güçlerinin gelişmeden geri kaldığını, hayatına bir ağırlığın çöktüğünü düşündükçe içi parçalanır. Başkalarının zengin, hareketli hayatını kıskanır; kendi hayatını yolunu ağır bir kaya parçasıyla tıkanmış, daracık, zavallı bir keçiyolu gibi görür. İçinde hiç uyanmadan kalmış, biraz kurcalanmış fakat hiçbiri sonuna kadar işlenmemiş birçok yetenek olduğunu acı acı sezer.

Gelelim günümüzde Oblomovluk hastalığına yakalanmış bir kesimin yansımalarına…

Onlar dünyada olup biten her şeye karşı ilgisizdirler, tam bir atalet miskinlik hareketsizlik içindedirler. Duyumsamazlıklarının nedeni kısmen nesnel konumlarından kısmen de ahlaki gelişimlerinden kaynaklanır. Bir şey yapmaya alışmamışlardır dolayısıyla neyi yapıp neyi yapamayacaklarını tam olarak belirleyemezler. İstekleri hep biçimseldir ve istek olarak kalır.

Hayal kurmayı çok severler ve hayallerinin gerçekle yüzyüze gelmesinden de öylesine korkarlar. Başkalarının aklını kendilerine mal etme konusunda da üstlerine yoktur hemen hemen hepsi kendilerini aşağılamaktan hoşlanırlar ama bunu karşısındaki kişiden övgüler almak için yaparlar. Yaptıkları hiçbir şey içlerinden gelerek değildir. Ne yapıyorlarsa dışsal zorunlulukların dayatmasıyla olur.

Oblomovlar hayatta her şeyden şikayet ederler. Onlara şunu sorun: Bunların böyle olmaması için ne yapmalı? Karşılık veremeyeceklerdir. Çünkü ne yapılması gerektiğine dair en küçük bir fikirleri bile yoktur. Bu kez siz onlara ne yapılması gerektiğine dair çok basit bir yol gösterin yanıtları hazırdır. İyi ama böyle birdenbire olur mu? Bu böyle gelmiş böyle gider. Yok kardeşim bu toplumda hiçbir şey düzelmez?

Goncharov’un bu romanında çağımızın toplumsal eğilimlerini buluyoruz. Aynı zamanda kendimize dair ipuçlarını.

   Oblomov Ciltli | Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Oblomov, tıpkı Don Kişot ve Godot’yu Beklerken gibi, ünü yazarını aşmış yapıtlardandır. Oblomov sadece bir roman kahramanı değil, bir kavramdır. O, ataletin, aylaklığın, tembelliğin, üşengeçliğin, hayalciliğin, uykuculuğun cisimleşmiş halidir. Yatağında hayal kurarak uyuklamaktan başka bir emeli olmayan Oblomov’un, önce taşınma derdiyle boğuşmak, sonra çiftliğini denetlemek zorunda kalmakla altüst olan dünyası, eşine az rastlanır bir mizahla anlatılır. Her biri unutulmaz birer kahraman olan Zahar, Ştoltz ve Olga, Oblomov’u tek karakter etrafında örülen bir roman olmaktan çıkararak, bir dönem romanı kılar. Aristokrat yetiştirme tarzının kanatlarını yolduğu Oblomov’un yanı sıra, en az efendisi kadar tembel olan Zahar ile, tek meselesinin aristokrasi olmadığını ifade eder Gonçarov. Ştoltz ile “kapitalist işadamı” resmedilirken; akıllı, meraklı, ince ruhlu Olga ile modern Rus kadınının müjdesi veriliyor gibidir.

Oblomov, çok boyutlu, ince ayrıntı ve sembollerle, psikolojik analizlerle dolu destansı bir romandır, onu sadece toprak aristokrasisinin tembelliğini, asalaklığını anlatan bir kitap olarak görmek eseri eksik anlamak olur. Bu büyük eser, Rus insanının ulusal mizacını, genlerine işlemiş özelliklerini gün ışığına çıkarmakta, Rus toprağından evrenselliğe uzanmaktadır...

“Oblomov, muazzam bir şey! Çoktan beri böylesi görülmedi... Oblomov’un yakaladığı başarı tesadüfi, gelip geçici cinsten değil, sağlam, esaslı, kalıcı bir başarıdır.” Lev Tolstoy

“Dünyada tek bir Rus kaldığı sürece Oblomov hatırlanacaktır.” İvan Turgenyev

 

Posted by hikayelerdirgeriyekalan
Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Labels: ivan gonçarov

Charles Baudelaire - Ses

Beşiğim kitaplığa yaslıydı iyice.
O karanlık Babil'de roman, öykü, bilim,
Her şey, Latin külü, Yunan tozu, iç içe
Dururdu. Bir forma kadardı yüksekliğim.
İki ses duyardım. Biri kurnaz ve kesin.
Derdi bana : “Yeryüzü pek tatlı bir çörek;
Elimde benim (ne büyür o zaman zevkin!)
Sana o genişlikteki bir iştah vermek.”
Öbürü : “Gel! derdi, düşlerde geziye gel.
Olabilirden öteye, bilindik üstü!”
Ve şakırdı o ses, kumsallardaki o yel,
Nerden gelir bilinmez, uluyan görüntü,
Okşayan kulağı ve ürperten derinden
Dedim sana : “Peki, tatlı ses!” Bu arada
Başlar benim, ne çare! o yaram denilen
Şey ve kara yazgım. Döşeminden arkada
Engin varlığın, ta uçurumdan içeri,
Açıkça görürüm nice yadırgı evren,
Ben, esrimiş kurban uzgörüşümden beri,
Yılanlar sürürüm ayağımı kemiren.
Ve o gün bu gündür yalvaçlar gibi ben de
Çöle ve denize ta gönülden vurgunum;
Gülüp geçerim yasta, ağlarım şölende,
En kekre şarapta eşsiz bir tad bulurum;
Bana sık sık yalan gelir olup bitenler.
Çukura düşerim göğe göz gezdirirken.
Ama avutur Ses, “Sakla düşlerini, der,
Delinin düşü güzeldir bilgeninkinden!”


Posted by hikayelerdirgeriyekalan
Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Labels: charles baudelaire

Ahmet Oktay "Kent ve İnsan"

Özellikle büyük şehirlerin insanın duyuş ve düşünüşü üzerindeki etkilerinin dayanak noktalarını tespit eden Ahmet Oktay, kentin bütün ihtiyaç, arzu ve beklentilere karşılık verebilecek  kadar  zengin  ve  geniş  bir  mekân  hatta  imgelem  dünyasının  merkezi  olduğunu vurgular: Kent  yaşamı  uzamsal  zenginliği  ve  farklılığıyla,  sunduğu  ya  da  sunabileceğine  inanılan  maddi-manevi  fırsatlarıyla,   her   türlü   bireysel   fantazmayı   beslemeye   uygun   kozmopolit   yapısıyla,  her  zaman  için  siyasal  ve  sanatsal  imgelemin  besleyicisi  olmuştur.  Aydınlık  bulvarları  ve  ışıltılı  vitrinleriyle  olduğu  kadar  karanlık  arka  sokakları  ve  gecekondularıyla,  lüks gece kulüpleriyle olduğu kadar koltuk meyhaneleriyle, sakin pastaneleriyle olduğu kadar gürültülü birahaneleriyle de insanları durmadan bir şeylere davet eder kent. Karanlık ürkütücü arzuların,  doyurulmak  isteyen  cinsel  beklentilerin,  zenginlik  hayallerinin  merkezidir.  Düşler  orada kurulur ve orada yıkılır   (2002)

"Kent Ve İnsan Odağında Onat Kutlar’ın Şiirleri"

 

Posted by hikayelerdirgeriyekalan
Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Labels: ahmet oktay, onat kutlar

Empirizm


 (Deneycilik)

Bilgilerimizin duyu ve algıdan geldiğini, deneyden türediğini ve doğuştan aklımızdan hiçbir bilgi bulunmadığını ileri süren bilgi öğretisine emprizm denir.

John Locke (1632-1704): Locke’a göre zihinde bulunan her düşünce mutlaka daha önce duyumlarda vardı. Zihnimizde bulunan her düşünce, deneyden doğmaktadır. İnsan zihni doğuşta, ‘’boş bir levha’’ (tabular asa)’dır. İnsan yaşadıkça bu boş levha deneyim ve gözlemler sonucu elde edilen bilgilerle dolacaktır.
Locke’a göre bilgiyi oluşturan iki çeşit deney vardır.
1-Dış deney(duyulmama): Duyu organları yoluyla edinilen izlenimlerdir.
2-İç deney (düşünme): Duyumlama yoluyla elde edilen izlenimlerin işlenerek önermeler biçiminde bilgiye dönüşmesidir.

Bütün düşüncelerimiz, hayallerimiz ve algılarımız bu deney kaynaklarından doğar. Felsefede kaynağı deney olan bilgilere aposteriori (deney sonrası) denir.

 

David Hume (1711-1776): D.Hume, J. Locke’nin dış deney, iç deney düşüncesini reddeder. Bütün bilgilerimizin  yalnız dış deneyden geldiğini söyler. D. Hume, zihnimizde bulunanları izlenimler ve fikirler(düşünceler) diye ikiye ayırır. 

İzlenimler: Canlı duyumlardır, duygulanımlardır. Görürken, işitirken, severken, nefret ederken hissettiklerimiz bu gruba girer.
Fikirler (düşünceler) : İzlenimlerim, duyumların canlılığını yitirmiş kopyalarıdır. Bunların bilincine ancak herhangi bir izlenime yönelip onun üzerinde durduğumuzda varırız. 

D. Hume rasyonalistlerin apriori (deney öncesi-doğuştan) olarak kabul ettiği ‘’nedensellik ilkesini (determinizm)’’ eleştirir ve bunu ‘’alışkanlık’’ ile açıklar. Çünkü insan, olayları göre göre alışkanlık edinir, onların her zaman aynı şekilde olacağını düşünür. 

Aslında bu olaylar arasında zorunlı bir ilgi yoktur. Bu görüşe indeterminizm denir.

Locke ve Hume zihnin, duyu verilerini aldıktan sonra bu malzemeyi düzenleyip işlediğini savunurlar. Oysa bazı düşünürler, bu zihinsel çalışmayı kabul etmezler. Onlara göre duyumların bize verdiğinden başka bilgimiz yoktur. Akıl yalnıza algıların toplamıdır. Bu görüşe Sensüalizm (duyumculuk) denir. En ünlü temsilcisi Etienne Condillac’tır.(1715-1780).

Posted by hikayelerdirgeriyekalan
Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Labels: david hume, empirizm, john locke
Daha Yeni Kayıtlar Önceki Kayıtlar Ana Sayfa
Kaydol: Kayıtlar (Atom)

Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.

Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.
M.Kemal Atatürk

“Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı ve yüksek bir toplum halinde yaşatır ya da bir milleti köleliğe ve geri kalmışlığa terk eder.”

Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır.

Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır.
Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir doğma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum.Benim manevî mirasım, bilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü güçlükler önünde, belki amaçlara tamamen eremediğimizi, fakat asla ödün vermediğimizi, akıl ve bilimi rehber edindiğimizi onaylayacaklardır. Zaman hızla dönüyor, milletlerin, toplumların, bireylerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve bilimin gelişimini inkâr etmek olur. Benim, Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevî mirasçılarım olurlar.

NUTUK 97 Yaşında

NUTUK 97 Yaşında
Bir kitap düşünün. Bir milleti baştan yaratan. Tarihimizin bir dönüm noktası olan İstiklal Savaşı'nı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşunu ve İnkilaplarını anlatan NUTUK'un Atatürk tarafından 36,5 saatte bizzat mecliste okumasının ardından 95 yıl geçti.

"Bugün ilmin, fennin, bütün kapsamı ile medeniyetin ışığı karşısında filan veya falan şeyhin uyarmasıyla maddî ve manevi mutluluğu arayacak kadar ilkel insanların Türkiye medeni toplumunda varlığını asla kabul etmiyorum."

Kültür Sanat Edebiyat

Kültür Sanat Edebiyat
KÜLTÜR okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, ders almak, düşünmek ve zekayı geliştirmektir. SANAT güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur. EDEBİYAT Söz ve manayı, yani insan dimağında yer eden her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyenleri veya okuyanları çok alakalı kılacak surette söylemek ve yazmak sanatı. Bugün içindir ki edebiyat, ister nesir halinde olsun, ister nazım şeklinde olsun, tıpkı resim gibi, heykeltıraşlık gibi, bilhassa mûsıkî gibi, güzel sanatlardan sayıla gelmektedir.

Lozan Barış Antlaşması 'nın 101. yılı Kutlu Olsun.

Lozan Barış Antlaşması 'nın 101. yılı Kutlu Olsun.
"Lozan Barışı, Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır." M.Kemal Atatürk

Yöneticiler, iktidara saltanat sürmek için değil, millete hizmet için getirilmişlerdir. Ulusa karşı olan görevlerini kötüye kullandıkları takdirde, şu ya da bu biçimde ulusal iradenin kendi haklarında vereceği kararla karşılaşırlar. Ulus tarafından, ulus adına devleti yönetmeye yetkili kılınanlar, gerektiğinde ulusa hesap vermek zorunda olduklarını bilmelidirler.

"Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur." "Yarının doğası bugünden yaratılır."

"Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur."  "Yarının doğası bugünden yaratılır."
Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur. M.Kemal ATATÜRK

Muammer Sun - Yaşa Mustafa Kemal Paşa (Kurtuluş)

Muammer Sun - Yaşa Mustafa Kemal Paşa (Kurtuluş)

BLOG ARŞİVİ

  • ►  2024 (112)
    • ►  Eylül (5)
      • ►  Eyl 22 (5)
    • ►  Ağustos (10)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 22 (1)
      • ►  Ağu 14 (4)
      • ►  Ağu 12 (2)
      • ►  Ağu 08 (1)
      • ►  Ağu 04 (1)
    • ►  Temmuz (41)
      • ►  Tem 30 (3)
      • ►  Tem 28 (3)
      • ►  Tem 26 (5)
      • ►  Tem 24 (3)
      • ►  Tem 22 (4)
      • ►  Tem 20 (7)
      • ►  Tem 18 (4)
      • ►  Tem 15 (6)
      • ►  Tem 11 (1)
      • ►  Tem 08 (2)
      • ►  Tem 06 (1)
      • ►  Tem 04 (1)
      • ►  Tem 02 (1)
    • ►  Haziran (18)
      • ►  Haz 30 (3)
      • ►  Haz 27 (1)
      • ►  Haz 25 (1)
      • ►  Haz 23 (1)
      • ►  Haz 22 (1)
      • ►  Haz 20 (1)
      • ►  Haz 19 (1)
      • ►  Haz 14 (1)
      • ►  Haz 07 (4)
      • ►  Haz 02 (4)
    • ►  Mayıs (7)
      • ►  May 25 (3)
      • ►  May 24 (1)
      • ►  May 19 (1)
      • ►  May 11 (1)
      • ►  May 06 (1)
    • ►  Nisan (6)
      • ►  Nis 29 (1)
      • ►  Nis 26 (1)
      • ►  Nis 23 (1)
      • ►  Nis 15 (1)
      • ►  Nis 10 (1)
      • ►  Nis 06 (1)
    • ►  Mart (4)
      • ►  Mar 31 (1)
      • ►  Mar 29 (1)
      • ►  Mar 22 (1)
      • ►  Mar 14 (1)
    • ►  Şubat (17)
      • ►  Şub 29 (1)
      • ►  Şub 24 (2)
      • ►  Şub 20 (1)
      • ►  Şub 17 (1)
      • ►  Şub 09 (4)
      • ►  Şub 05 (2)
      • ►  Şub 01 (6)
    • ►  Ocak (4)
      • ►  Oca 25 (1)
      • ►  Oca 19 (1)
      • ►  Oca 09 (1)
      • ►  Oca 01 (1)
  • ►  2023 (70)
    • ►  Aralık (2)
      • ►  Ara 29 (1)
      • ►  Ara 10 (1)
    • ►  Kasım (2)
      • ►  Kas 24 (1)
      • ►  Kas 10 (1)
    • ►  Ekim (2)
      • ►  Eki 29 (1)
      • ►  Eki 08 (1)
    • ►  Eylül (7)
      • ►  Eyl 30 (4)
      • ►  Eyl 17 (1)
      • ►  Eyl 12 (1)
      • ►  Eyl 09 (1)
    • ►  Ağustos (8)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 11 (7)
    • ►  Temmuz (12)
      • ►  Tem 29 (1)
      • ►  Tem 25 (1)
      • ►  Tem 19 (1)
      • ►  Tem 04 (1)
      • ►  Tem 02 (8)
    • ►  Haziran (15)
      • ►  Haz 23 (4)
      • ►  Haz 22 (9)
      • ►  Haz 11 (2)
    • ►  Mayıs (1)
      • ►  May 29 (1)
    • ►  Nisan (3)
      • ►  Nis 23 (1)
      • ►  Nis 12 (1)
      • ►  Nis 05 (1)
    • ►  Mart (3)
      • ►  Mar 18 (1)
      • ►  Mar 06 (2)
    • ►  Şubat (6)
      • ►  Şub 19 (3)
      • ►  Şub 06 (1)
      • ►  Şub 04 (1)
      • ►  Şub 03 (1)
    • ►  Ocak (9)
      • ►  Oca 30 (1)
      • ►  Oca 27 (1)
      • ►  Oca 25 (1)
      • ►  Oca 21 (1)
      • ►  Oca 16 (1)
      • ►  Oca 13 (1)
      • ►  Oca 10 (1)
      • ►  Oca 06 (1)
      • ►  Oca 01 (1)
  • ►  2022 (274)
    • ►  Aralık (10)
      • ►  Ara 22 (1)
      • ►  Ara 08 (2)
      • ►  Ara 05 (3)
      • ►  Ara 03 (4)
    • ►  Kasım (37)
      • ►  Kas 30 (3)
      • ►  Kas 28 (7)
      • ►  Kas 24 (1)
      • ►  Kas 22 (3)
      • ►  Kas 20 (11)
      • ►  Kas 16 (1)
      • ►  Kas 10 (1)
      • ►  Kas 08 (8)
      • ►  Kas 05 (1)
      • ►  Kas 02 (1)
    • ►  Ekim (4)
      • ►  Eki 29 (1)
      • ►  Eki 24 (2)
      • ►  Eki 16 (1)
    • ►  Eylül (13)
      • ►  Eyl 30 (1)
      • ►  Eyl 29 (1)
      • ►  Eyl 28 (2)
      • ►  Eyl 26 (1)
      • ►  Eyl 22 (2)
      • ►  Eyl 21 (2)
      • ►  Eyl 19 (1)
      • ►  Eyl 12 (1)
      • ►  Eyl 09 (1)
      • ►  Eyl 02 (1)
    • ►  Ağustos (4)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 16 (2)
      • ►  Ağu 06 (1)
    • ►  Temmuz (20)
      • ►  Tem 24 (1)
      • ►  Tem 17 (1)
      • ►  Tem 13 (5)
      • ►  Tem 11 (1)
      • ►  Tem 07 (5)
      • ►  Tem 03 (7)
    • ►  Haziran (46)
      • ►  Haz 29 (6)
      • ►  Haz 26 (7)
      • ►  Haz 21 (11)
      • ►  Haz 16 (8)
      • ►  Haz 12 (11)
      • ►  Haz 03 (3)
    • ►  Mayıs (18)
      • ►  May 19 (1)
      • ►  May 18 (1)
      • ►  May 12 (6)
      • ►  May 08 (4)
      • ►  May 06 (2)
      • ►  May 02 (1)
      • ►  May 01 (3)
    • ►  Nisan (43)
      • ►  Nis 23 (1)
      • ►  Nis 20 (6)
      • ►  Nis 17 (2)
      • ►  Nis 16 (4)
      • ►  Nis 13 (7)
      • ►  Nis 09 (5)
      • ►  Nis 06 (10)
      • ►  Nis 01 (8)
    • ►  Mart (17)
      • ►  Mar 24 (3)
      • ►  Mar 21 (4)
      • ►  Mar 18 (1)
      • ►  Mar 16 (1)
      • ►  Mar 12 (2)
      • ►  Mar 10 (3)
      • ►  Mar 08 (1)
      • ►  Mar 06 (1)
      • ►  Mar 03 (1)
    • ►  Şubat (17)
      • ►  Şub 26 (3)
      • ►  Şub 21 (1)
      • ►  Şub 19 (3)
      • ►  Şub 18 (1)
      • ►  Şub 16 (1)
      • ►  Şub 13 (3)
      • ►  Şub 10 (3)
      • ►  Şub 06 (1)
      • ►  Şub 02 (1)
    • ►  Ocak (45)
      • ►  Oca 31 (3)
      • ►  Oca 27 (4)
      • ►  Oca 24 (4)
      • ►  Oca 22 (4)
      • ►  Oca 21 (4)
      • ►  Oca 19 (1)
      • ►  Oca 18 (4)
      • ►  Oca 16 (1)
      • ►  Oca 14 (3)
      • ►  Oca 13 (1)
      • ►  Oca 12 (1)
      • ►  Oca 11 (1)
      • ►  Oca 10 (1)
      • ►  Oca 09 (4)
      • ►  Oca 08 (1)
      • ►  Oca 07 (3)
      • ►  Oca 06 (1)
      • ►  Oca 05 (1)
      • ►  Oca 04 (1)
      • ►  Oca 03 (1)
      • ►  Oca 01 (1)
  • ▼  2021 (621)
    • ►  Aralık (4)
      • ►  Ara 28 (1)
      • ►  Ara 24 (1)
      • ►  Ara 18 (1)
      • ►  Ara 05 (1)
    • ►  Kasım (53)
      • ►  Kas 25 (1)
      • ►  Kas 24 (1)
      • ►  Kas 22 (3)
      • ►  Kas 19 (6)
      • ►  Kas 16 (3)
      • ►  Kas 15 (9)
      • ►  Kas 14 (11)
      • ►  Kas 13 (4)
      • ►  Kas 10 (1)
      • ►  Kas 08 (6)
      • ►  Kas 05 (1)
      • ►  Kas 03 (7)
    • ►  Ekim (46)
      • ►  Eki 29 (1)
      • ►  Eki 28 (1)
      • ►  Eki 27 (3)
      • ►  Eki 25 (2)
      • ►  Eki 24 (2)
      • ►  Eki 23 (2)
      • ►  Eki 21 (7)
      • ►  Eki 17 (1)
      • ►  Eki 15 (1)
      • ►  Eki 14 (13)
      • ►  Eki 07 (6)
      • ►  Eki 03 (5)
      • ►  Eki 02 (1)
      • ►  Eki 01 (1)
    • ►  Eylül (34)
      • ►  Eyl 30 (6)
      • ►  Eyl 26 (3)
      • ►  Eyl 23 (5)
      • ►  Eyl 16 (5)
      • ►  Eyl 12 (4)
      • ►  Eyl 09 (1)
      • ►  Eyl 07 (1)
      • ►  Eyl 05 (5)
      • ►  Eyl 03 (4)
    • ►  Ağustos (65)
      • ►  Ağu 31 (1)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 28 (14)
      • ►  Ağu 23 (13)
      • ►  Ağu 12 (1)
      • ►  Ağu 10 (5)
      • ►  Ağu 09 (4)
      • ►  Ağu 08 (9)
      • ►  Ağu 07 (1)
      • ►  Ağu 06 (3)
      • ►  Ağu 04 (5)
      • ►  Ağu 01 (8)
    • ►  Temmuz (72)
      • ►  Tem 30 (4)
      • ►  Tem 26 (7)
      • ►  Tem 24 (9)
      • ►  Tem 19 (8)
      • ►  Tem 17 (1)
      • ►  Tem 16 (12)
      • ►  Tem 12 (3)
      • ►  Tem 10 (3)
      • ►  Tem 09 (5)
      • ►  Tem 06 (7)
      • ►  Tem 02 (5)
      • ►  Tem 01 (8)
    • ►  Haziran (53)
      • ►  Haz 25 (10)
      • ►  Haz 21 (11)
      • ►  Haz 17 (1)
      • ►  Haz 16 (1)
      • ►  Haz 15 (3)
      • ►  Haz 14 (2)
      • ►  Haz 13 (3)
      • ►  Haz 12 (4)
      • ►  Haz 11 (2)
      • ►  Haz 10 (1)
      • ►  Haz 09 (1)
      • ►  Haz 06 (7)
      • ►  Haz 03 (1)
      • ►  Haz 02 (6)
    • ▼  Mayıs (76)
      • ►  May 31 (4)
      • ►  May 30 (9)
      • ►  May 28 (7)
      • ▼  May 27 (8)
        • Turgut Uyar - Bitmemiş Şiirler
        • Prof. Dr. Özcan Köknel Varoluşçu Ruhbilim yaklaş...
        • Francis Bacon
        • Server Tanilli - Yaratıcı Aklın Sentezi
        • Oblomov - İvan Gonçarov
        • Charles Baudelaire - Ses
        • Ahmet Oktay "Kent ve İnsan"
        • Empirizm
      • ►  May 25 (8)
      • ►  May 22 (5)
      • ►  May 19 (1)
      • ►  May 18 (6)
      • ►  May 16 (1)
      • ►  May 15 (4)
      • ►  May 14 (1)
      • ►  May 11 (3)
      • ►  May 09 (4)
      • ►  May 08 (3)
      • ►  May 07 (2)
      • ►  May 06 (3)
      • ►  May 05 (2)
      • ►  May 03 (1)
      • ►  May 01 (4)
    • ►  Nisan (69)
      • ►  Nis 30 (5)
      • ►  Nis 29 (1)
      • ►  Nis 28 (5)
      • ►  Nis 26 (5)
      • ►  Nis 24 (1)
      • ►  Nis 23 (1)
      • ►  Nis 22 (1)
      • ►  Nis 21 (3)
      • ►  Nis 20 (5)
      • ►  Nis 18 (3)
      • ►  Nis 17 (3)
      • ►  Nis 16 (5)
      • ►  Nis 13 (4)
      • ►  Nis 12 (3)
      • ►  Nis 10 (1)
      • ►  Nis 09 (3)
      • ►  Nis 08 (4)
      • ►  Nis 06 (4)
      • ►  Nis 04 (4)
      • ►  Nis 02 (3)
      • ►  Nis 01 (5)
    • ►  Mart (58)
      • ►  Mar 31 (5)
      • ►  Mar 29 (3)
      • ►  Mar 27 (6)
      • ►  Mar 25 (7)
      • ►  Mar 21 (5)
      • ►  Mar 18 (2)
      • ►  Mar 16 (4)
      • ►  Mar 14 (6)
      • ►  Mar 11 (6)
      • ►  Mar 10 (3)
      • ►  Mar 08 (6)
      • ►  Mar 06 (1)
      • ►  Mar 03 (3)
      • ►  Mar 02 (1)
    • ►  Şubat (46)
      • ►  Şub 28 (4)
      • ►  Şub 26 (4)
      • ►  Şub 24 (6)
      • ►  Şub 20 (6)
      • ►  Şub 18 (3)
      • ►  Şub 16 (1)
      • ►  Şub 14 (4)
      • ►  Şub 12 (7)
      • ►  Şub 08 (6)
      • ►  Şub 07 (1)
      • ►  Şub 03 (4)
    • ►  Ocak (45)
      • ►  Oca 31 (1)
      • ►  Oca 30 (2)
      • ►  Oca 29 (3)
      • ►  Oca 27 (1)
      • ►  Oca 25 (2)
      • ►  Oca 24 (2)
      • ►  Oca 23 (1)
      • ►  Oca 22 (1)
      • ►  Oca 21 (2)
      • ►  Oca 20 (5)
      • ►  Oca 18 (5)
      • ►  Oca 16 (1)
      • ►  Oca 15 (1)
      • ►  Oca 13 (1)
      • ►  Oca 12 (1)
      • ►  Oca 11 (1)
      • ►  Oca 09 (7)
      • ►  Oca 05 (8)
  • ►  2020 (457)
    • ►  Aralık (48)
      • ►  Ara 29 (4)
      • ►  Ara 26 (2)
      • ►  Ara 24 (4)
      • ►  Ara 21 (14)
      • ►  Ara 13 (3)
      • ►  Ara 12 (4)
      • ►  Ara 10 (4)
      • ►  Ara 07 (3)
      • ►  Ara 05 (8)
      • ►  Ara 04 (1)
      • ►  Ara 02 (1)
    • ►  Kasım (40)
      • ►  Kas 30 (9)
      • ►  Kas 28 (9)
      • ►  Kas 24 (1)
      • ►  Kas 22 (7)
      • ►  Kas 19 (7)
      • ►  Kas 14 (4)
      • ►  Kas 10 (1)
      • ►  Kas 06 (1)
      • ►  Kas 04 (1)
    • ►  Ekim (46)
      • ►  Eki 29 (1)
      • ►  Eki 28 (6)
      • ►  Eki 22 (9)
      • ►  Eki 16 (7)
      • ►  Eki 14 (5)
      • ►  Eki 12 (6)
      • ►  Eki 09 (3)
      • ►  Eki 07 (1)
      • ►  Eki 06 (2)
      • ►  Eki 05 (1)
      • ►  Eki 04 (3)
      • ►  Eki 03 (1)
      • ►  Eki 02 (1)
    • ►  Eylül (19)
      • ►  Eyl 30 (3)
      • ►  Eyl 28 (3)
      • ►  Eyl 25 (1)
      • ►  Eyl 23 (1)
      • ►  Eyl 22 (1)
      • ►  Eyl 21 (2)
      • ►  Eyl 20 (3)
      • ►  Eyl 14 (1)
      • ►  Eyl 11 (1)
      • ►  Eyl 10 (1)
      • ►  Eyl 09 (1)
      • ►  Eyl 04 (1)
    • ►  Ağustos (1)
      • ►  Ağu 30 (1)
    • ►  Haziran (8)
      • ►  Haz 26 (1)
      • ►  Haz 18 (1)
      • ►  Haz 03 (1)
      • ►  Haz 02 (2)
      • ►  Haz 01 (3)
    • ►  Mayıs (43)
      • ►  May 31 (2)
      • ►  May 30 (2)
      • ►  May 28 (3)
      • ►  May 25 (1)
      • ►  May 22 (5)
      • ►  May 19 (1)
      • ►  May 18 (5)
      • ►  May 17 (3)
      • ►  May 15 (1)
      • ►  May 11 (3)
      • ►  May 10 (1)
      • ►  May 09 (2)
      • ►  May 08 (1)
      • ►  May 07 (2)
      • ►  May 06 (1)
      • ►  May 05 (3)
      • ►  May 04 (1)
      • ►  May 03 (1)
      • ►  May 02 (1)
      • ►  May 01 (4)
    • ►  Nisan (51)
      • ►  Nis 30 (6)
      • ►  Nis 23 (3)
      • ►  Nis 21 (4)
      • ►  Nis 19 (3)
      • ►  Nis 18 (2)
      • ►  Nis 17 (3)
      • ►  Nis 16 (2)
      • ►  Nis 15 (4)
      • ►  Nis 14 (2)
      • ►  Nis 13 (6)
      • ►  Nis 11 (4)
      • ►  Nis 08 (4)
      • ►  Nis 04 (2)
      • ►  Nis 02 (3)
      • ►  Nis 01 (3)
    • ►  Mart (48)
      • ►  Mar 31 (2)
      • ►  Mar 29 (5)
      • ►  Mar 26 (6)
      • ►  Mar 23 (4)
      • ►  Mar 22 (1)
      • ►  Mar 21 (1)
      • ►  Mar 20 (4)
      • ►  Mar 18 (4)
      • ►  Mar 17 (1)
      • ►  Mar 16 (2)
      • ►  Mar 15 (5)
      • ►  Mar 13 (6)
      • ►  Mar 08 (7)
    • ►  Şubat (71)
      • ►  Şub 28 (6)
      • ►  Şub 26 (4)
      • ►  Şub 25 (2)
      • ►  Şub 24 (3)
      • ►  Şub 20 (1)
      • ►  Şub 19 (3)
      • ►  Şub 18 (4)
      • ►  Şub 17 (2)
      • ►  Şub 16 (5)
      • ►  Şub 14 (8)
      • ►  Şub 12 (8)
      • ►  Şub 10 (5)
      • ►  Şub 09 (3)
      • ►  Şub 08 (5)
      • ►  Şub 05 (3)
      • ►  Şub 04 (3)
      • ►  Şub 02 (3)
      • ►  Şub 01 (3)
    • ►  Ocak (82)
      • ►  Oca 31 (1)
      • ►  Oca 30 (1)
      • ►  Oca 29 (2)
      • ►  Oca 28 (3)
      • ►  Oca 27 (5)
      • ►  Oca 26 (3)
      • ►  Oca 25 (3)
      • ►  Oca 24 (5)
      • ►  Oca 23 (4)
      • ►  Oca 21 (3)
      • ►  Oca 20 (3)
      • ►  Oca 18 (3)
      • ►  Oca 17 (1)
      • ►  Oca 16 (5)
      • ►  Oca 15 (3)
      • ►  Oca 14 (8)
      • ►  Oca 11 (5)
      • ►  Oca 09 (8)
      • ►  Oca 06 (2)
      • ►  Oca 05 (2)
      • ►  Oca 04 (2)
      • ►  Oca 02 (6)
      • ►  Oca 01 (4)
  • ►  2019 (452)
    • ►  Aralık (62)
      • ►  Ara 29 (11)
      • ►  Ara 27 (16)
      • ►  Ara 24 (3)
      • ►  Ara 23 (10)
      • ►  Ara 22 (10)
      • ►  Ara 21 (11)
      • ►  Ara 20 (1)
    • ►  Kasım (29)
      • ►  Kas 22 (9)
      • ►  Kas 16 (6)
      • ►  Kas 10 (1)
      • ►  Kas 08 (3)
      • ►  Kas 05 (4)
      • ►  Kas 03 (6)
    • ►  Ekim (48)
      • ►  Eki 29 (1)
      • ►  Eki 25 (4)
      • ►  Eki 22 (8)
      • ►  Eki 19 (7)
      • ►  Eki 14 (7)
      • ►  Eki 10 (7)
      • ►  Eki 06 (14)
    • ►  Eylül (1)
      • ►  Eyl 27 (1)
    • ►  Ağustos (37)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 28 (4)
      • ►  Ağu 24 (4)
      • ►  Ağu 19 (3)
      • ►  Ağu 16 (5)
      • ►  Ağu 14 (7)
      • ►  Ağu 12 (1)
      • ►  Ağu 08 (1)
      • ►  Ağu 04 (4)
      • ►  Ağu 02 (7)
    • ►  Temmuz (44)
      • ►  Tem 31 (3)
      • ►  Tem 27 (4)
      • ►  Tem 24 (7)
      • ►  Tem 21 (3)
      • ►  Tem 19 (1)
      • ►  Tem 15 (6)
      • ►  Tem 13 (6)
      • ►  Tem 10 (5)
      • ►  Tem 07 (3)
      • ►  Tem 04 (1)
      • ►  Tem 03 (1)
      • ►  Tem 02 (4)
    • ►  Haziran (48)
      • ►  Haz 29 (3)
      • ►  Haz 27 (7)
      • ►  Haz 25 (3)
      • ►  Haz 24 (2)
      • ►  Haz 23 (3)
      • ►  Haz 22 (2)
      • ►  Haz 21 (7)
      • ►  Haz 19 (3)
      • ►  Haz 16 (4)
      • ►  Haz 15 (3)
      • ►  Haz 13 (5)
      • ►  Haz 11 (2)
      • ►  Haz 09 (3)
      • ►  Haz 03 (1)
    • ►  Mayıs (2)
      • ►  May 31 (1)
      • ►  May 19 (1)
    • ►  Nisan (27)
      • ►  Nis 16 (1)
      • ►  Nis 13 (4)
      • ►  Nis 09 (6)
      • ►  Nis 06 (7)
      • ►  Nis 03 (3)
      • ►  Nis 01 (6)
    • ►  Mart (49)
      • ►  Mar 29 (2)
      • ►  Mar 27 (5)
      • ►  Mar 25 (5)
      • ►  Mar 22 (3)
      • ►  Mar 18 (6)
      • ►  Mar 15 (12)
      • ►  Mar 12 (3)
      • ►  Mar 10 (3)
      • ►  Mar 06 (5)
      • ►  Mar 03 (5)
    • ►  Şubat (47)
      • ►  Şub 27 (4)
      • ►  Şub 24 (4)
      • ►  Şub 21 (7)
      • ►  Şub 18 (6)
      • ►  Şub 15 (1)
      • ►  Şub 14 (9)
      • ►  Şub 10 (7)
      • ►  Şub 07 (2)
      • ►  Şub 05 (4)
      • ►  Şub 03 (3)
    • ►  Ocak (58)
      • ►  Oca 31 (1)
      • ►  Oca 30 (3)
      • ►  Oca 28 (5)
      • ►  Oca 25 (2)
      • ►  Oca 24 (5)
      • ►  Oca 23 (6)
      • ►  Oca 20 (4)
      • ►  Oca 18 (4)
      • ►  Oca 15 (1)
      • ►  Oca 14 (3)
      • ►  Oca 12 (4)
      • ►  Oca 11 (1)
      • ►  Oca 10 (2)
      • ►  Oca 09 (6)
      • ►  Oca 07 (1)
      • ►  Oca 06 (4)
      • ►  Oca 04 (4)
      • ►  Oca 03 (1)
      • ►  Oca 02 (1)
  • ►  2018 (585)
    • ►  Aralık (45)
      • ►  Ara 31 (1)
      • ►  Ara 30 (5)
      • ►  Ara 28 (5)
      • ►  Ara 26 (2)
      • ►  Ara 24 (4)
      • ►  Ara 21 (7)
      • ►  Ara 17 (3)
      • ►  Ara 15 (8)
      • ►  Ara 11 (1)
      • ►  Ara 10 (9)
    • ►  Kasım (61)
      • ►  Kas 30 (5)
      • ►  Kas 28 (5)
      • ►  Kas 25 (2)
      • ►  Kas 24 (1)
      • ►  Kas 23 (5)
      • ►  Kas 21 (4)
      • ►  Kas 18 (4)
      • ►  Kas 17 (1)
      • ►  Kas 16 (3)
      • ►  Kas 14 (4)
      • ►  Kas 12 (5)
      • ►  Kas 10 (6)
      • ►  Kas 07 (1)
      • ►  Kas 05 (1)
      • ►  Kas 04 (6)
      • ►  Kas 02 (5)
      • ►  Kas 01 (3)
    • ►  Ekim (79)
      • ►  Eki 31 (4)
      • ►  Eki 29 (2)
      • ►  Eki 28 (6)
      • ►  Eki 26 (4)
      • ►  Eki 25 (4)
      • ►  Eki 24 (3)
      • ►  Eki 21 (8)
      • ►  Eki 18 (1)
      • ►  Eki 16 (6)
      • ►  Eki 15 (5)
      • ►  Eki 14 (2)
      • ►  Eki 13 (4)
      • ►  Eki 12 (1)
      • ►  Eki 11 (3)
      • ►  Eki 10 (6)
      • ►  Eki 08 (7)
      • ►  Eki 06 (8)
      • ►  Eki 04 (1)
      • ►  Eki 02 (3)
      • ►  Eki 01 (1)
    • ►  Eylül (51)
      • ►  Eyl 30 (2)
      • ►  Eyl 29 (6)
      • ►  Eyl 28 (4)
      • ►  Eyl 25 (1)
      • ►  Eyl 24 (3)
      • ►  Eyl 23 (5)
      • ►  Eyl 21 (3)
      • ►  Eyl 17 (2)
      • ►  Eyl 15 (5)
      • ►  Eyl 13 (4)
      • ►  Eyl 09 (1)
      • ►  Eyl 08 (2)
      • ►  Eyl 06 (5)
      • ►  Eyl 05 (4)
      • ►  Eyl 03 (1)
      • ►  Eyl 01 (3)
    • ►  Ağustos (49)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 29 (2)
      • ►  Ağu 27 (3)
      • ►  Ağu 26 (4)
      • ►  Ağu 24 (8)
      • ►  Ağu 21 (1)
      • ►  Ağu 19 (8)
      • ►  Ağu 16 (4)
      • ►  Ağu 15 (6)
      • ►  Ağu 12 (1)
      • ►  Ağu 09 (3)
      • ►  Ağu 08 (2)
      • ►  Ağu 06 (1)
      • ►  Ağu 05 (3)
      • ►  Ağu 02 (1)
      • ►  Ağu 01 (1)
    • ►  Temmuz (42)
      • ►  Tem 30 (1)
      • ►  Tem 27 (1)
      • ►  Tem 26 (2)
      • ►  Tem 24 (7)
      • ►  Tem 22 (8)
      • ►  Tem 12 (3)
      • ►  Tem 11 (5)
      • ►  Tem 07 (3)
      • ►  Tem 04 (4)
      • ►  Tem 03 (5)
      • ►  Tem 02 (1)
      • ►  Tem 01 (2)
    • ►  Haziran (56)
      • ►  Haz 29 (8)
      • ►  Haz 25 (6)
      • ►  Haz 23 (8)
      • ►  Haz 20 (23)
      • ►  Haz 09 (1)
      • ►  Haz 08 (1)
      • ►  Haz 06 (3)
      • ►  Haz 05 (2)
      • ►  Haz 04 (1)
      • ►  Haz 03 (1)
      • ►  Haz 02 (2)
    • ►  Mayıs (46)
      • ►  May 31 (4)
      • ►  May 30 (4)
      • ►  May 25 (6)
      • ►  May 21 (3)
      • ►  May 19 (1)
      • ►  May 18 (2)
      • ►  May 17 (1)
      • ►  May 15 (2)
      • ►  May 14 (3)
      • ►  May 13 (1)
      • ►  May 09 (3)
      • ►  May 07 (3)
      • ►  May 06 (4)
      • ►  May 05 (1)
      • ►  May 04 (3)
      • ►  May 03 (1)
      • ►  May 01 (4)
    • ►  Nisan (49)
      • ►  Nis 29 (2)
      • ►  Nis 27 (2)
      • ►  Nis 26 (1)
      • ►  Nis 25 (5)
      • ►  Nis 23 (1)
      • ►  Nis 22 (1)
      • ►  Nis 21 (4)
      • ►  Nis 20 (1)
      • ►  Nis 19 (2)
      • ►  Nis 18 (2)
      • ►  Nis 17 (3)
      • ►  Nis 16 (2)
      • ►  Nis 15 (4)
      • ►  Nis 14 (2)
      • ►  Nis 13 (1)
      • ►  Nis 10 (1)
      • ►  Nis 09 (4)
      • ►  Nis 08 (4)
      • ►  Nis 06 (3)
      • ►  Nis 03 (1)
      • ►  Nis 01 (3)
    • ►  Mart (51)
      • ►  Mar 31 (8)
      • ►  Mar 30 (3)
      • ►  Mar 26 (4)
      • ►  Mar 24 (1)
      • ►  Mar 23 (3)
      • ►  Mar 22 (4)
      • ►  Mar 21 (3)
      • ►  Mar 20 (1)
      • ►  Mar 18 (1)
      • ►  Mar 16 (1)
      • ►  Mar 15 (1)
      • ►  Mar 14 (1)
      • ►  Mar 13 (4)
      • ►  Mar 11 (1)
      • ►  Mar 10 (5)
      • ►  Mar 08 (1)
      • ►  Mar 07 (1)
      • ►  Mar 06 (1)
      • ►  Mar 05 (1)
      • ►  Mar 03 (5)
      • ►  Mar 02 (1)
    • ►  Şubat (30)
      • ►  Şub 28 (1)
      • ►  Şub 27 (3)
      • ►  Şub 25 (4)
      • ►  Şub 23 (1)
      • ►  Şub 21 (4)
      • ►  Şub 18 (3)
      • ►  Şub 13 (2)
      • ►  Şub 10 (4)
      • ►  Şub 07 (4)
      • ►  Şub 04 (3)
      • ►  Şub 02 (1)
    • ►  Ocak (26)
      • ►  Oca 31 (1)
      • ►  Oca 29 (7)
      • ►  Oca 28 (1)
      • ►  Oca 26 (10)
      • ►  Oca 24 (1)
      • ►  Oca 21 (1)
      • ►  Oca 17 (1)
      • ►  Oca 15 (1)
      • ►  Oca 13 (1)
      • ►  Oca 06 (1)
      • ►  Oca 01 (1)
  • ►  2017 (366)
    • ►  Aralık (13)
      • ►  Ara 22 (3)
      • ►  Ara 20 (1)
      • ►  Ara 18 (1)
      • ►  Ara 14 (1)
      • ►  Ara 11 (1)
      • ►  Ara 10 (1)
      • ►  Ara 08 (1)
      • ►  Ara 06 (1)
      • ►  Ara 04 (1)
      • ►  Ara 03 (1)
      • ►  Ara 01 (1)
    • ►  Kasım (12)
      • ►  Kas 30 (1)
      • ►  Kas 24 (1)
      • ►  Kas 10 (1)
      • ►  Kas 07 (8)
      • ►  Kas 03 (1)
    • ►  Ekim (27)
      • ►  Eki 29 (1)
      • ►  Eki 27 (1)
      • ►  Eki 24 (7)
      • ►  Eki 22 (1)
      • ►  Eki 21 (1)
      • ►  Eki 16 (8)
      • ►  Eki 13 (3)
      • ►  Eki 12 (2)
      • ►  Eki 10 (1)
      • ►  Eki 09 (1)
      • ►  Eki 04 (1)
    • ►  Eylül (38)
      • ►  Eyl 29 (8)
      • ►  Eyl 28 (1)
      • ►  Eyl 25 (1)
      • ►  Eyl 24 (1)
      • ►  Eyl 21 (1)
      • ►  Eyl 19 (1)
      • ►  Eyl 15 (8)
      • ►  Eyl 11 (6)
      • ►  Eyl 10 (1)
      • ►  Eyl 09 (1)
      • ►  Eyl 05 (8)
      • ►  Eyl 01 (1)
    • ►  Ağustos (33)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 28 (4)
      • ►  Ağu 18 (5)
      • ►  Ağu 15 (6)
      • ►  Ağu 13 (5)
      • ►  Ağu 12 (1)
      • ►  Ağu 10 (2)
      • ►  Ağu 07 (3)
      • ►  Ağu 04 (5)
      • ►  Ağu 02 (1)
    • ►  Temmuz (27)
      • ►  Tem 31 (2)
      • ►  Tem 29 (4)
      • ►  Tem 25 (5)
      • ►  Tem 22 (5)
      • ►  Tem 17 (1)
      • ►  Tem 14 (1)
      • ►  Tem 12 (7)
      • ►  Tem 05 (1)
      • ►  Tem 02 (1)
    • ►  Haziran (45)
      • ►  Haz 30 (1)
      • ►  Haz 29 (3)
      • ►  Haz 26 (3)
      • ►  Haz 25 (2)
      • ►  Haz 23 (1)
      • ►  Haz 21 (2)
      • ►  Haz 20 (10)
      • ►  Haz 18 (1)
      • ►  Haz 16 (6)
      • ►  Haz 14 (1)
      • ►  Haz 11 (3)
      • ►  Haz 09 (2)
      • ►  Haz 05 (8)
      • ►  Haz 03 (1)
      • ►  Haz 02 (1)
    • ►  Mayıs (13)
      • ►  May 31 (2)
      • ►  May 30 (1)
      • ►  May 28 (1)
      • ►  May 27 (1)
      • ►  May 25 (1)
      • ►  May 24 (1)
      • ►  May 19 (2)
      • ►  May 14 (1)
      • ►  May 10 (1)
      • ►  May 08 (1)
      • ►  May 01 (1)
    • ►  Nisan (23)
      • ►  Nis 29 (1)
      • ►  Nis 23 (1)
      • ►  Nis 22 (2)
      • ►  Nis 17 (1)
      • ►  Nis 14 (1)
      • ►  Nis 13 (1)
      • ►  Nis 10 (6)
      • ►  Nis 08 (9)
      • ►  Nis 05 (1)
    • ►  Mart (40)
      • ►  Mar 31 (2)
      • ►  Mar 29 (5)
      • ►  Mar 27 (3)
      • ►  Mar 24 (1)
      • ►  Mar 23 (1)
      • ►  Mar 21 (1)
      • ►  Mar 20 (1)
      • ►  Mar 18 (1)
      • ►  Mar 17 (1)
      • ►  Mar 16 (1)
      • ►  Mar 15 (1)
      • ►  Mar 13 (3)
      • ►  Mar 11 (2)
      • ►  Mar 09 (5)
      • ►  Mar 08 (2)
      • ►  Mar 06 (1)
      • ►  Mar 04 (6)
      • ►  Mar 01 (3)
    • ►  Şubat (61)
      • ►  Şub 28 (5)
      • ►  Şub 26 (1)
      • ►  Şub 25 (1)
      • ►  Şub 24 (2)
      • ►  Şub 21 (3)
      • ►  Şub 20 (1)
      • ►  Şub 18 (4)
      • ►  Şub 17 (3)
      • ►  Şub 16 (3)
      • ►  Şub 14 (3)
      • ►  Şub 13 (7)
      • ►  Şub 12 (3)
      • ►  Şub 07 (4)
      • ►  Şub 06 (9)
      • ►  Şub 04 (8)
      • ►  Şub 02 (4)
    • ►  Ocak (34)
      • ►  Oca 31 (1)
      • ►  Oca 30 (1)
      • ►  Oca 28 (1)
      • ►  Oca 27 (1)
      • ►  Oca 26 (1)
      • ►  Oca 25 (1)
      • ►  Oca 21 (5)
      • ►  Oca 20 (6)
      • ►  Oca 19 (2)
      • ►  Oca 18 (1)
      • ►  Oca 17 (3)
      • ►  Oca 15 (1)
      • ►  Oca 14 (1)
      • ►  Oca 11 (2)
      • ►  Oca 09 (1)
      • ►  Oca 06 (1)
      • ►  Oca 05 (1)
      • ►  Oca 04 (1)
      • ►  Oca 02 (1)
      • ►  Oca 01 (2)
  • ►  2016 (309)
    • ►  Kasım (17)
      • ►  Kas 14 (7)
      • ►  Kas 12 (2)
      • ►  Kas 09 (1)
      • ►  Kas 07 (4)
      • ►  Kas 02 (2)
      • ►  Kas 01 (1)
    • ►  Ekim (40)
      • ►  Eki 31 (2)
      • ►  Eki 28 (1)
      • ►  Eki 24 (8)
      • ►  Eki 20 (3)
      • ►  Eki 19 (3)
      • ►  Eki 15 (7)
      • ►  Eki 09 (2)
      • ►  Eki 08 (3)
      • ►  Eki 06 (4)
      • ►  Eki 03 (7)
    • ►  Eylül (41)
      • ►  Eyl 30 (1)
      • ►  Eyl 28 (4)
      • ►  Eyl 24 (1)
      • ►  Eyl 22 (1)
      • ►  Eyl 21 (3)
      • ►  Eyl 17 (3)
      • ►  Eyl 14 (4)
      • ►  Eyl 11 (5)
      • ►  Eyl 07 (6)
      • ►  Eyl 05 (8)
      • ►  Eyl 04 (1)
      • ►  Eyl 02 (4)
    • ►  Ağustos (53)
      • ►  Ağu 29 (1)
      • ►  Ağu 27 (1)
      • ►  Ağu 26 (1)
      • ►  Ağu 25 (6)
      • ►  Ağu 24 (3)
      • ►  Ağu 23 (4)
      • ►  Ağu 21 (8)
      • ►  Ağu 19 (4)
      • ►  Ağu 18 (6)
      • ►  Ağu 14 (5)
      • ►  Ağu 10 (1)
      • ►  Ağu 08 (2)
      • ►  Ağu 06 (4)
      • ►  Ağu 04 (1)
      • ►  Ağu 03 (6)
    • ►  Temmuz (32)
      • ►  Tem 28 (6)
      • ►  Tem 24 (1)
      • ►  Tem 18 (4)
      • ►  Tem 16 (1)
      • ►  Tem 12 (6)
      • ►  Tem 09 (11)
      • ►  Tem 05 (1)
      • ►  Tem 02 (2)
    • ►  Haziran (16)
      • ►  Haz 27 (2)
      • ►  Haz 26 (1)
      • ►  Haz 23 (1)
      • ►  Haz 21 (1)
      • ►  Haz 14 (3)
      • ►  Haz 03 (1)
      • ►  Haz 02 (7)
    • ►  Mayıs (15)
      • ►  May 30 (2)
      • ►  May 25 (2)
      • ►  May 22 (1)
      • ►  May 19 (1)
      • ►  May 13 (1)
      • ►  May 12 (4)
      • ►  May 08 (1)
      • ►  May 05 (1)
      • ►  May 04 (2)
    • ►  Nisan (28)
      • ►  Nis 26 (1)
      • ►  Nis 22 (1)
      • ►  Nis 18 (5)
      • ►  Nis 17 (1)
      • ►  Nis 16 (6)
      • ►  Nis 11 (3)
      • ►  Nis 09 (5)
      • ►  Nis 06 (3)
      • ►  Nis 05 (1)
      • ►  Nis 04 (1)
      • ►  Nis 03 (1)
    • ►  Mart (21)
      • ►  Mar 31 (3)
      • ►  Mar 29 (6)
      • ►  Mar 25 (1)
      • ►  Mar 23 (4)
      • ►  Mar 20 (2)
      • ►  Mar 18 (1)
      • ►  Mar 14 (1)
      • ►  Mar 11 (1)
      • ►  Mar 03 (2)
    • ►  Şubat (23)
      • ►  Şub 29 (4)
      • ►  Şub 28 (1)
      • ►  Şub 26 (1)
      • ►  Şub 24 (1)
      • ►  Şub 21 (3)
      • ►  Şub 20 (1)
      • ►  Şub 15 (2)
      • ►  Şub 13 (4)
      • ►  Şub 10 (2)
      • ►  Şub 09 (1)
      • ►  Şub 06 (1)
      • ►  Şub 04 (2)
    • ►  Ocak (23)
      • ►  Oca 31 (1)
      • ►  Oca 28 (4)
      • ►  Oca 25 (5)
      • ►  Oca 24 (3)
      • ►  Oca 22 (3)
      • ►  Oca 17 (5)
      • ►  Oca 16 (1)
      • ►  Oca 15 (1)
  • ►  2015 (257)
    • ►  Aralık (27)
      • ►  Ara 29 (2)
      • ►  Ara 28 (6)
      • ►  Ara 26 (1)
      • ►  Ara 23 (1)
      • ►  Ara 21 (3)
      • ►  Ara 20 (1)
      • ►  Ara 16 (3)
      • ►  Ara 13 (3)
      • ►  Ara 08 (3)
      • ►  Ara 05 (3)
      • ►  Ara 01 (1)
    • ►  Kasım (24)
      • ►  Kas 28 (2)
      • ►  Kas 27 (1)
      • ►  Kas 26 (1)
      • ►  Kas 24 (1)
      • ►  Kas 23 (1)
      • ►  Kas 20 (3)
      • ►  Kas 18 (1)
      • ►  Kas 15 (4)
      • ►  Kas 08 (4)
      • ►  Kas 05 (1)
      • ►  Kas 03 (4)
      • ►  Kas 01 (1)
    • ►  Ekim (32)
      • ►  Eki 30 (1)
      • ►  Eki 29 (1)
      • ►  Eki 26 (3)
      • ►  Eki 23 (1)
      • ►  Eki 22 (2)
      • ►  Eki 19 (4)
      • ►  Eki 17 (1)
      • ►  Eki 16 (2)
      • ►  Eki 14 (1)
      • ►  Eki 12 (1)
      • ►  Eki 11 (1)
      • ►  Eki 09 (3)
      • ►  Eki 08 (1)
      • ►  Eki 07 (1)
      • ►  Eki 05 (5)
      • ►  Eki 04 (1)
      • ►  Eki 02 (1)
      • ►  Eki 01 (2)
    • ►  Eylül (24)
      • ►  Eyl 30 (2)
      • ►  Eyl 28 (4)
      • ►  Eyl 19 (1)
      • ►  Eyl 17 (2)
      • ►  Eyl 14 (2)
      • ►  Eyl 13 (1)
      • ►  Eyl 11 (4)
      • ►  Eyl 10 (4)
      • ►  Eyl 09 (1)
      • ►  Eyl 04 (1)
      • ►  Eyl 03 (1)
      • ►  Eyl 02 (1)
    • ►  Ağustos (11)
      • ►  Ağu 31 (1)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 28 (1)
      • ►  Ağu 26 (1)
      • ►  Ağu 24 (1)
      • ►  Ağu 23 (3)
      • ►  Ağu 20 (2)
      • ►  Ağu 09 (1)
    • ►  Temmuz (21)
      • ►  Tem 30 (2)
      • ►  Tem 28 (1)
      • ►  Tem 26 (1)
      • ►  Tem 20 (5)
      • ►  Tem 12 (6)
      • ►  Tem 11 (1)
      • ►  Tem 10 (2)
      • ►  Tem 08 (1)
      • ►  Tem 04 (1)
      • ►  Tem 01 (1)
    • ►  Haziran (10)
      • ►  Haz 26 (2)
      • ►  Haz 23 (2)
      • ►  Haz 17 (1)
      • ►  Haz 15 (1)
      • ►  Haz 12 (2)
      • ►  Haz 08 (1)
      • ►  Haz 03 (1)
    • ►  Mayıs (19)
      • ►  May 29 (1)
      • ►  May 27 (1)
      • ►  May 25 (2)
      • ►  May 23 (5)
      • ►  May 22 (1)
      • ►  May 19 (1)
      • ►  May 17 (1)
      • ►  May 13 (1)
      • ►  May 06 (1)
      • ►  May 04 (2)
      • ►  May 02 (3)
    • ►  Nisan (14)
      • ►  Nis 30 (3)
      • ►  Nis 28 (2)
      • ►  Nis 23 (1)
      • ►  Nis 19 (3)
      • ►  Nis 12 (3)
      • ►  Nis 08 (1)
      • ►  Nis 05 (1)
    • ►  Mart (25)
      • ►  Mar 29 (5)
      • ►  Mar 25 (3)
      • ►  Mar 23 (5)
      • ►  Mar 22 (1)
      • ►  Mar 21 (1)
      • ►  Mar 18 (1)
      • ►  Mar 17 (1)
      • ►  Mar 14 (4)
      • ►  Mar 12 (1)
      • ►  Mar 04 (3)
    • ►  Şubat (20)
      • ►  Şub 28 (1)
      • ►  Şub 27 (3)
      • ►  Şub 22 (6)
      • ►  Şub 10 (2)
      • ►  Şub 08 (1)
      • ►  Şub 06 (4)
      • ►  Şub 04 (2)
      • ►  Şub 02 (1)
    • ►  Ocak (30)
      • ►  Oca 30 (4)
      • ►  Oca 28 (2)
      • ►  Oca 24 (1)
      • ►  Oca 22 (5)
      • ►  Oca 21 (3)
      • ►  Oca 18 (1)
      • ►  Oca 15 (1)
      • ►  Oca 11 (3)
      • ►  Oca 10 (2)
      • ►  Oca 07 (2)
      • ►  Oca 05 (6)
  • ►  2014 (382)
    • ►  Aralık (31)
      • ►  Ara 28 (4)
      • ►  Ara 27 (2)
      • ►  Ara 24 (3)
      • ►  Ara 22 (6)
      • ►  Ara 18 (1)
      • ►  Ara 12 (2)
      • ►  Ara 10 (3)
      • ►  Ara 08 (5)
      • ►  Ara 04 (1)
      • ►  Ara 02 (4)
    • ►  Kasım (60)
      • ►  Kas 27 (5)
      • ►  Kas 25 (6)
      • ►  Kas 23 (2)
      • ►  Kas 21 (3)
      • ►  Kas 18 (8)
      • ►  Kas 16 (5)
      • ►  Kas 15 (1)
      • ►  Kas 14 (3)
      • ►  Kas 12 (3)
      • ►  Kas 11 (6)
      • ►  Kas 10 (1)
      • ►  Kas 09 (1)
      • ►  Kas 05 (6)
      • ►  Kas 02 (10)
    • ►  Ekim (25)
      • ►  Eki 29 (1)
      • ►  Eki 28 (2)
      • ►  Eki 26 (1)
      • ►  Eki 24 (1)
      • ►  Eki 20 (2)
      • ►  Eki 18 (1)
      • ►  Eki 14 (4)
      • ►  Eki 13 (1)
      • ►  Eki 12 (1)
      • ►  Eki 11 (1)
      • ►  Eki 07 (8)
      • ►  Eki 06 (2)
    • ►  Eylül (37)
      • ►  Eyl 29 (2)
      • ►  Eyl 27 (2)
      • ►  Eyl 22 (4)
      • ►  Eyl 21 (1)
      • ►  Eyl 20 (1)
      • ►  Eyl 16 (3)
      • ►  Eyl 15 (1)
      • ►  Eyl 14 (2)
      • ►  Eyl 13 (9)
      • ►  Eyl 09 (1)
      • ►  Eyl 07 (2)
      • ►  Eyl 06 (5)
      • ►  Eyl 04 (3)
      • ►  Eyl 02 (1)
    • ►  Ağustos (37)
      • ►  Ağu 31 (6)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 26 (5)
      • ►  Ağu 23 (2)
      • ►  Ağu 20 (5)
      • ►  Ağu 18 (2)
      • ►  Ağu 15 (5)
      • ►  Ağu 11 (3)
      • ►  Ağu 09 (1)
      • ►  Ağu 07 (1)
      • ►  Ağu 05 (5)
      • ►  Ağu 01 (1)
    • ►  Temmuz (24)
      • ►  Tem 31 (1)
      • ►  Tem 17 (3)
      • ►  Tem 12 (3)
      • ►  Tem 07 (3)
      • ►  Tem 05 (7)
      • ►  Tem 03 (6)
      • ►  Tem 01 (1)
    • ►  Haziran (35)
      • ►  Haz 29 (6)
      • ►  Haz 24 (4)
      • ►  Haz 22 (3)
      • ►  Haz 21 (3)
      • ►  Haz 18 (3)
      • ►  Haz 16 (4)
      • ►  Haz 05 (8)
      • ►  Haz 03 (1)
      • ►  Haz 01 (3)
    • ►  Mayıs (36)
      • ►  May 31 (1)
      • ►  May 29 (5)
      • ►  May 26 (3)
      • ►  May 23 (1)
      • ►  May 21 (3)
      • ►  May 19 (2)
      • ►  May 14 (1)
      • ►  May 13 (10)
      • ►  May 09 (3)
      • ►  May 05 (1)
      • ►  May 04 (4)
      • ►  May 02 (2)
    • ►  Nisan (51)
      • ►  Nis 30 (1)
      • ►  Nis 29 (1)
      • ►  Nis 26 (4)
      • ►  Nis 25 (4)
      • ►  Nis 24 (5)
      • ►  Nis 22 (1)
      • ►  Nis 19 (4)
      • ►  Nis 18 (4)
      • ►  Nis 15 (5)
      • ►  Nis 13 (12)
      • ►  Nis 12 (2)
      • ►  Nis 08 (1)
      • ►  Nis 07 (4)
      • ►  Nis 05 (2)
      • ►  Nis 02 (1)
    • ►  Mart (11)
      • ►  Mar 29 (1)
      • ►  Mar 09 (1)
      • ►  Mar 05 (8)
      • ►  Mar 01 (1)
    • ►  Şubat (29)
      • ►  Şub 28 (3)
      • ►  Şub 25 (1)
      • ►  Şub 24 (8)
      • ►  Şub 21 (1)
      • ►  Şub 19 (4)
      • ►  Şub 17 (2)
      • ►  Şub 15 (1)
      • ►  Şub 11 (4)
      • ►  Şub 05 (5)
    • ►  Ocak (6)
      • ►  Oca 04 (6)
  • ►  2013 (462)
    • ►  Aralık (26)
      • ►  Ara 25 (1)
      • ►  Ara 23 (1)
      • ►  Ara 21 (1)
      • ►  Ara 19 (1)
      • ►  Ara 18 (1)
      • ►  Ara 15 (1)
      • ►  Ara 14 (2)
      • ►  Ara 08 (2)
      • ►  Ara 05 (6)
      • ►  Ara 03 (9)
      • ►  Ara 01 (1)
    • ►  Kasım (32)
      • ►  Kas 30 (6)
      • ►  Kas 29 (3)
      • ►  Kas 27 (3)
      • ►  Kas 24 (1)
      • ►  Kas 22 (6)
      • ►  Kas 17 (1)
      • ►  Kas 15 (3)
      • ►  Kas 13 (1)
      • ►  Kas 10 (1)
      • ►  Kas 05 (1)
      • ►  Kas 04 (4)
      • ►  Kas 01 (2)
    • ►  Ekim (32)
      • ►  Eki 28 (1)
      • ►  Eki 26 (3)
      • ►  Eki 24 (6)
      • ►  Eki 22 (2)
      • ►  Eki 21 (1)
      • ►  Eki 19 (9)
      • ►  Eki 18 (6)
      • ►  Eki 09 (1)
      • ►  Eki 07 (3)
    • ►  Eylül (29)
      • ►  Eyl 30 (2)
      • ►  Eyl 27 (4)
      • ►  Eyl 25 (1)
      • ►  Eyl 23 (1)
      • ►  Eyl 20 (1)
      • ►  Eyl 19 (1)
      • ►  Eyl 15 (6)
      • ►  Eyl 14 (1)
      • ►  Eyl 13 (1)
      • ►  Eyl 12 (1)
      • ►  Eyl 09 (1)
      • ►  Eyl 08 (2)
      • ►  Eyl 06 (1)
      • ►  Eyl 04 (5)
      • ►  Eyl 03 (1)
    • ►  Ağustos (30)
      • ►  Ağu 30 (1)
      • ►  Ağu 29 (1)
      • ►  Ağu 28 (2)
      • ►  Ağu 25 (2)
      • ►  Ağu 22 (4)
      • ►  Ağu 18 (6)
      • ►  Ağu 14 (9)
      • ►  Ağu 11 (5)
    • ►  Temmuz (28)
      • ►  Tem 30 (1)
      • ►  Tem 29 (3)
      • ►  Tem 27 (5)
      • ►  Tem 26 (4)
      • ►  Tem 24 (6)
      • ►  Tem 18 (2)
      • ►  Tem 17 (1)
      • ►  Tem 16 (4)
      • ►  Tem 15 (1)
      • ►  Tem 14 (1)
    • ►  Haziran (10)
      • ►  Haz 12 (1)
      • ►  Haz 10 (1)
      • ►  Haz 08 (1)
      • ►  Haz 06 (2)
      • ►  Haz 03 (2)
      • ►  Haz 01 (3)
    • ►  Mayıs (43)
      • ►  May 29 (1)
      • ►  May 27 (1)
      • ►  May 25 (2)
      • ►  May 24 (3)
      • ►  May 23 (2)
      • ►  May 22 (3)
      • ►  May 21 (7)
      • ►  May 18 (1)
      • ►  May 13 (3)
      • ►  May 10 (4)
      • ►  May 08 (2)
      • ►  May 06 (4)
      • ►  May 05 (3)
      • ►  May 04 (1)
      • ►  May 03 (1)
      • ►  May 02 (4)
      • ►  May 01 (1)
    • ►  Nisan (48)
      • ►  Nis 29 (2)
      • ►  Nis 26 (5)
      • ►  Nis 23 (1)
      • ►  Nis 21 (5)
      • ►  Nis 20 (1)
      • ►  Nis 19 (6)
      • ►  Nis 14 (2)
      • ►  Nis 13 (1)
      • ►  Nis 12 (1)
      • ►  Nis 11 (9)
      • ►  Nis 08 (1)
      • ►  Nis 06 (4)
      • ►  Nis 05 (1)
      • ►  Nis 04 (1)
      • ►  Nis 02 (8)
    • ►  Mart (43)
      • ►  Mar 31 (1)
      • ►  Mar 30 (1)
      • ►  Mar 28 (2)
      • ►  Mar 26 (2)
      • ►  Mar 24 (1)
      • ►  Mar 23 (4)
      • ►  Mar 16 (7)
      • ►  Mar 14 (6)
      • ►  Mar 11 (8)
      • ►  Mar 05 (4)
      • ►  Mar 02 (7)
    • ►  Şubat (70)
      • ►  Şub 27 (4)
      • ►  Şub 25 (4)
      • ►  Şub 24 (6)
      • ►  Şub 23 (1)
      • ►  Şub 22 (2)
      • ►  Şub 21 (1)
      • ►  Şub 20 (3)
      • ►  Şub 18 (6)
      • ►  Şub 16 (2)
      • ►  Şub 15 (5)
      • ►  Şub 13 (1)
      • ►  Şub 12 (4)
      • ►  Şub 10 (6)
      • ►  Şub 09 (3)
      • ►  Şub 08 (4)
      • ►  Şub 07 (4)
      • ►  Şub 05 (6)
      • ►  Şub 03 (2)
      • ►  Şub 02 (3)
      • ►  Şub 01 (3)
    • ►  Ocak (71)
      • ►  Oca 31 (2)
      • ►  Oca 30 (4)
      • ►  Oca 28 (1)
      • ►  Oca 26 (5)
      • ►  Oca 25 (2)
      • ►  Oca 24 (1)
      • ►  Oca 23 (2)
      • ►  Oca 22 (3)
      • ►  Oca 21 (1)
      • ►  Oca 20 (4)
      • ►  Oca 19 (2)
      • ►  Oca 17 (8)
      • ►  Oca 15 (1)
      • ►  Oca 14 (3)
      • ►  Oca 12 (6)
      • ►  Oca 11 (3)
      • ►  Oca 10 (4)
      • ►  Oca 09 (2)
      • ►  Oca 08 (5)
      • ►  Oca 06 (5)
      • ►  Oca 05 (5)
      • ►  Oca 03 (2)
  • ►  2012 (215)
    • ►  Aralık (66)
      • ►  Ara 30 (1)
      • ►  Ara 29 (1)
      • ►  Ara 28 (5)
      • ►  Ara 25 (4)
      • ►  Ara 23 (3)
      • ►  Ara 22 (3)
      • ►  Ara 21 (6)
      • ►  Ara 20 (8)
      • ►  Ara 16 (1)
      • ►  Ara 15 (2)
      • ►  Ara 14 (3)
      • ►  Ara 12 (1)
      • ►  Ara 11 (2)
      • ►  Ara 10 (5)
      • ►  Ara 09 (7)
      • ►  Ara 07 (1)
      • ►  Ara 06 (1)
      • ►  Ara 05 (1)
      • ►  Ara 04 (5)
      • ►  Ara 03 (1)
      • ►  Ara 02 (5)
    • ►  Kasım (82)
      • ►  Kas 30 (6)
      • ►  Kas 28 (5)
      • ►  Kas 27 (2)
      • ►  Kas 26 (8)
      • ►  Kas 25 (6)
      • ►  Kas 24 (1)
      • ►  Kas 21 (3)
      • ►  Kas 19 (10)
      • ►  Kas 18 (3)
      • ►  Kas 17 (1)
      • ►  Kas 16 (7)
      • ►  Kas 13 (1)
      • ►  Kas 11 (1)
      • ►  Kas 09 (1)
      • ►  Kas 07 (1)
      • ►  Kas 06 (2)
      • ►  Kas 05 (12)
      • ►  Kas 03 (4)
      • ►  Kas 02 (5)
      • ►  Kas 01 (3)
    • ►  Ekim (51)
      • ►  Eki 29 (1)
      • ►  Eki 27 (5)
      • ►  Eki 22 (1)
      • ►  Eki 20 (10)
      • ►  Eki 14 (1)
      • ►  Eki 13 (3)
      • ►  Eki 12 (2)
      • ►  Eki 11 (4)
      • ►  Eki 10 (4)
      • ►  Eki 08 (3)
      • ►  Eki 06 (6)
      • ►  Eki 04 (2)
      • ►  Eki 03 (4)
      • ►  Eki 02 (4)
      • ►  Eki 01 (1)
    • ►  Eylül (15)
      • ►  Eyl 30 (1)
      • ►  Eyl 29 (1)
      • ►  Eyl 28 (2)
      • ►  Eyl 27 (1)
      • ►  Eyl 24 (6)
      • ►  Eyl 21 (1)
      • ►  Eyl 20 (1)
      • ►  Eyl 19 (1)
      • ►  Eyl 18 (1)
    • ►  Ağustos (1)
      • ►  Ağu 29 (1)

Herkes Ve Birkaç Kişi

Herkes Ve Birkaç Kişi
Onların Hikayesidir Anlatılan

İzleyiciler


herkes ve birkaç kişi

Fotoğrafım
hikayelerdirgeriyekalan
Profilimin tamamını görüntüle

Cesare Pavese

Cesare Pavese
Yıllar bir anı birikimidir, Saatler ve Günlerse yaşantı birimi.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı


Etiketler

atatürk (304) din (129) video müzik (112) kişisel gelişim (95) dünya (82) eğitim (76) nazım hikmet (75) film (62) doğa (61) aşk (59) seçme sözler (57) edip cansever (56) mektup (53) video güncel (51) basın (49) sağlık (46) özdemir asaf (44) can yücel (43) sonbahar (43) sevgi (42) kadın (39) tezer özlü (39) halil cibran (38) zaman (38) nietzsche (36) dostoyevski (35) murathan mungan (35) osho (34) aziz nesin (33) turgut uyar (32) albert camus (31) sanat (31) özgürlük (31) cemal süreya (30) orhan veli (30) shakespeare (30) attila ilhan (28) bertolt brecht (28) melih cevdet anday (28) mevlana (28) bülent ecevit (27) metin altıok (27) gülten akın (26) ilhan berk (26) ahmet telli (25) bahar (25) charles bukowski (25) birhan keskin (24) öykü (24) haydar ergülen (23) pablo neruda (22) anne (21) bertrand russell (21) goethe (21) albert einstein (20) ataol behramoğlu (20) cahit sıtkı tarancı (20) jean paul sartre (20) bedri rahmi eyüboğlu (19) franz kafka (19) hermann hesse (19) ilhan selçuk (19) kıssadan hisse (19) mizah (19) oktay rifat (19) rıfat ılgaz (19) adnan yücel (18) afşar timuçin (18) andrey tarkovski (18) carl gustav jung (18) dans (18) onat kutlar (18) rabindranath tagore (18) tomris uyar (18) victor hugo (18) annemin tarifleri (17) frida kahlo (17) hayyam (17) içimdeki tanrı (17) maksim gorki (17) mina urgan (17) nilgün marmara (17) oscar wilde (17) oğuz atay (17) sevgi soysal (17) yaşar kemal (17) bilim (16) che guevara (16) felsefe (16) fernando pessoa (16) furuğ ferruhzad (16) görsel (16) ismet inönü (16) konfüçyüs (16) mutluluk (16) müzik (16) oruç aruoba (16) paulo coelho (16) sait faik abasıyanık (16) uğur mumcu (16) virginia woolf (16) a.hamdi tanpınar (15) cahit külebi (15) ü.yaşar oğuzcan (15) behçet necatigil (14) cesare pavese (14) charlie chaplin (14) halikarnas balıkçısı (14) picasso (14) simone de beauvoir (14) ülkü tamer (14) şükrü erbaş (14) a.muhip dıranas (13) afet inan (13) ahmet cemal (13) andre maurois (13) aşık veysel (13) emil cioran (13) fakir baykurt (13) işçi (13) köy enstitüsü (13) louis aragon (13) marcel proust (13) mitolojik hikayeler (13) neyzen tevfik (13) platon (13) rainer maria rilke (13) samuel beckett (13) sokrates (13) ursula k.le guin (13) yannis ritsos (13) ahmet taner kışlalı (12) andre gide (12) arthur schopenhauer (12) blaise pascal (12) borges (12) buket uzuner (12) didem madak (12) erich fromm (12) gençlik (12) george orwell (12) hasan ali yücel (12) jacques prevert (12) leyla erbil (12) mark twain (12) paul eluard (12) soren kierkegaard (12) yaşlılık (12) şükran kurdakul (12) aldous huxley (11) audrey hepburn (11) charles baudelaire (11) eduardo galeano (11) emile zola (11) fazıl hüsnü dağlarca (11) haldun taner (11) hoşgörü (11) leonardo da vinci (11) madımak (11) mahatma gandi (11) michel de montaigne (11) milan kundera (11) octavio paz (11) s.kudret aksal (11) tevfik fikret (11) turgut özakman (11) umberto eco (11) yalnızlık (11) yaşar nuri öztürk (11) ıtalo calvino (11) ahmet erhan (10) anton çehov (10) arif damar (10) behçet k.çağlar (10) bilge karasu (10) ceyhun atuf kansu (10) chuck palahniuk (10) edgar allan poe (10) gabriel garcia marquez (10) ismail hakkı tonguç (10) izmir (10) k.marx (10) lao tzu (10) sennur sezer (10) umut (10) yusuf atılgan (10) yıldız kenter (10) ıngmar bergman (10) ısaac asimov (10) abidin dino (9) ahmet arif (9) ahmet oktay (9) ali şeriati (9) amin maalouf (9) anayasa (9) arkadaş z.özger (9) bernard shaw (9) buddha (9) cahit zarifoğlu (9) cicero (9) doğan cüceloğlu (9) emma goldman (9) ferhan şensoy (9) fotoğraf (9) friedrich schiller (9) henry david thoreau (9) jack kerouac (9) kızılderili (9) marcus aurelius (9) maya angelou (9) r.waldo emerson (9) robert frost (9) server tanilli (9) stefan zweig (9) sunay akın (9) sylvia plath (9) teknoloji (9) william butler yeats (9) çanakkale zaferi (9) abraham lincoln (8) ara güler (8) aslı erdoğan (8) aşık mahzuni şerif (8) baba (8) behçet aysan (8) cengiz aytmatov (8) dale carnegie (8) deniz gezmiş (8) descartes (8) eckhart tolle (8) ego (8) emily dickinson (8) engin geçtan (8) gilles deleuze (8) h.hüseyin korkmazgil (8) jiddu krishnamurti (8) john berger (8) kemal tahir (8) mehmet a.ersoy (8) michel foucault (8) muazzez ilmiye çığ (8) nikos kazancakis (8) orhan hançerlioğlu (8) ortega y gasset (8) peyami safa (8) refik durbaş (8) sinan cemgil (8) theodor adorno (8) tolstoy (8) varoluş (8) vincent van gogh (8) vladimir mayakovski (8) wilhelm reich (8) yunus emre (8) ırvin d. yalom (8) şems-i tebrizi (8) antoine de saint-exupery (7) ayn rand (7) ayten mutlu (7) bacon (7) balzac (7) başarı (7) boris vian (7) charles dickens (7) dan brown (7) dante alighieri (7) dostluk (7) e.e cummings (7) ece ayhan (7) epiktetos (7) eylül (7) faruk nafiz çamlıbel (7) fidel castro (7) john lennon (7) john steinbeck (7) jose saramago (7) kazım koyuncu (7) leo buscaglia (7) max horkheimer (7) miguel de cervantes (7) muhsin ertuğrul (7) nihat behram (7) noam chomsky (7) nutuk (7) oktay akbal (7) onikieylül (7) orhan kemal (7) reşat nuri güntekin (7) richard dawkins (7) sabahattin eyüboğlu (7) sadri alışık (7) soneler (7) theodoros angelopoulos (7) türkan saylan (7) unesco (7) william blake (7) yaşar nabi nayır (7) yılbaşı (7) zülfü livaneli (7) ıngeborg bachmann (7) ısaac newton (7) alphonse de lamartine (6) arthur rimbaud (6) baruch spinoza (6) cahit ırgat (6) carl sagan (6) charles darwin (6) clara zetkin (6) don miguel ruiz (6) ece temelkuran (6) f.fellini (6) falih rıfkı atay (6) friedrich engels (6) giordano bruno (6) hacı bektaş veli (6) hegel (6) howard zinn (6) hıfzı veldet velidedeoğlu (6) ilhan arsel (6) inci aral (6) jean jacques rousseau (6) kubilay (6) kuşlar (6) küçük iskender (6) maden (6) marilyn monroe (6) metin eloğlu (6) michelangelo (6) mozart (6) noel (6) paul auster (6) rembrandt (6) robin sharma (6) soykırım (6) stephen hawking (6) t.s.eliot (6) thomas more (6) vedat günyol (6) viktor e. frankl (6) voltaire (6) yahya kemal beyatlı (6) yorgo seferis (6) zeytin (6) zygmunt bauman (6) ıris murdoch (6) abraham maslow (5) adalet ağaoğlu (5) adam smith (5) ahmet kutsi tecer (5) aristoteles (5) aytunç altındal (5) beethoven (5) boris pasternak (5) cezmi ersöz (5) claude monet (5) dalai lama (5) dua (5) edvard munch (5) federico garcia lorca (5) fikret kızılok (5) fikret otyam (5) george carlin (5) gustav klimt (5) hıdırellez (5) ilber ortaylı (5) immanuel kant (5) jack london (5) jean genet (5) koronavirus (5) montesquieu (5) muammer aksoy (5) necati cumalı (5) necip hablemitoğlu (5) paracelsus (5) puşkin (5) romain gary (5) rudyard kipling (5) ruhi su (5) sait maden (5) sendrom (5) seneca (5) shelley (5) siyaset (5) stefano d'anna (5) susan sontag (5) wolfgang borchert (5) yazmak (5) yılmaz odabaşı (5) ütopya (5) a.kadir (4) ahmet haşim (4) akgün akova (4) ayşe kulin (4) behice boran (4) bekir sıtkı erdoğan (4) bilgelerden (4) bob marley (4) carl rogers (4) deepak chopra (4) demokrasi (4) diderot (4) doğan kuban (4) eddi anter (4) ekonomi (4) empati (4) enis batur (4) enver gökçe (4) erasmus (4) erdal atabek (4) eric hoffer (4) friedrich hölderlin (4) galileo galilei (4) gogol (4) grigory petrov (4) halide edib adıvar (4) hallac-ı mansur (4) hayrettin karaca (4) horace (4) ilhan irem (4) jonas salk (4) jose mauro de vasconcelos (4) julio cortazar (4) kemal özer (4) lale müldür (4) lale oraloğlu (4) lozan antlaşması (4) m.luther king (4) martin heidegger (4) martin luther (4) max stirner (4) mehmet uzun (4) meral okay (4) münir özkul (4) nikola tesla (4) nuri can (4) nurullah ataç (4) odisseus elitis (4) orhon m. arıburnu (4) palyaço (4) salvador dali (4) tahsin yücel (4) timur selçuk (4) tommaso campanella (4) toplum (4) ulrike meinhof (4) william faulkner (4) özdemir ince (4) özdemir nutku (4) alain bosquet (3) alice walker (3) anna ahmatova (3) anna pavlova (3) arif dino (3) auguste rodin (3) augustinus (3) aydın boysan (3) azra kohen (3) bahriye üçok (3) banu avar (3) bedia muvahhit (3) bejan matur (3) cemal reşit rey (3) chislaine d.martel (3) clarissa estes (3) david hume (3) eftalya (3) erich m.remarque (3) ezop (3) ferit edgü (3) fuzuli (3) gülümse (3) haiku (3) hicri izgören (3) hilmi yavuz (3) ibni sina (3) john ruskin (3) kerime nadir (3) la fontaine (3) leo rosten (3) levent kırca (3) louise hay (3) mahmut makal (3) mary wollstonecraft (3) melih aşık (3) mihail bakunin (3) mine söğüt (3) muammer karaca (3) muzaffer izgü (3) müşfik kenter (3) nasrettin hoca (3) neşet ertaş (3) nostradamus (3) patti smith (3) rubai (3) rönesans (3) samuel butler (3) savaş (3) sosyalizm (3) süreyya berfe (3) tahsin saraç (3) talat sait halman (3) tom robbins (3) turhan selçuk (3) walt whitman (3) wislawa szymborska (3) yazıt (3) yolculuk (3) yuval noah harari (3) öfke (3) abdullah nefes (2) adalet (2) adam fawer (2) adnan saygun (2) afife jale (2) ahmet say (2) alfred souza (2) anais nin (2) andre malraux (2) aret vartanyan (2) arthur c. clarke (2) barry schwartz (2) benjamin franklin (2) bob dylan (2) boethius (2) brigitte nicole (2) burçlar (2) can dündar (2) carlos castaneda (2) cemal safi (2) christophe grange (2) chuang tzu (2) dr.charles c.lever (2) edward o.wilson (2) emrah serbes (2) ezra pound (2) f.wilhelm foerster (2) farabi (2) ferit tüzün (2) frank herbert (2) gaffar okkan (2) gassan satar (2) gustave flaubert (2) gülsen varol (2) hasan tahsin (2) henri bergson (2) herakleitos (2) hypatia (2) ibrahim çallı (2) idil biret (2) iklim (2) illuminati (2) insan (2) ioanna kuçuradi (2) ismail cem (2) ivan gonçarov (2) jackson brown (2) jacques brel (2) james joyce (2) jean baudrillard (2) jean piaget (2) jean rostand (2) jehan barbur (2) john locke (2) john verdon (2) jomo kenyatta (2) jonathan swift (2) joseph murphy (2) joseph stiglitz (2) kapitalist (2) katharine hepburn (2) kemal çiçek (2) konstantinos kavafis (2) kürşat başar (2) kış (2) leonard cohen (2) leyla gencer (2) lokmanhekim (2) manifesto (2) maradona (2) martha medeiros (2) mine kırıkkanat (2) moliere (2) montrö (2) muammer sun (2) nahit ulvi akgün (2) namık kemal (2) nardugan (2) neale donald walsch (2) nevruz (2) orhan seyfi orhon (2) pico della mirandola (2) pierre j. de beranger (2) pisagor (2) pozitivizm (2) pragmatizm (2) pınar selek (2) refet angın (2) resul hamzatov (2) richard bach (2) robert m.pirsig (2) robert walser (2) robert ıngersoll (2) salah birsel (2) sami selçuk (2) satı çırpan (2) sinan meydan (2) sosyal adalet (2) stanley milgram (2) su (2) susanna tamaro (2) tarih (2) tarık barbaros pilevne (2) thomas jefferson (2) tragedyalar (2) trevanian (2) turan dursun (2) tuğrul asi balkar (2) ulvi cemal erkin (2) vasfi rıza zobu (2) victor jara (2) walter benjamin (2) william james (2) yekta kopan (2) zamyatin (2) zata (2) çaba (2) çiçekler (2) şeyh bedreddin (2) 2023 seçim (1) 2024 seçim (1) abdüllatif laabi (1) aborjin (1) acı (1) adonis (1) afganistan (1) alain badiou (1) albert lamorisse (1) alexis de tocqueville (1) alfred adler (1) alfred nobel (1) ali poyrazoğlu (1) ali yar (1) allen ginsberg (1) amazon (1) analitik felsefe (1) anka kuşu (1) apollon (1) astroloji (1) atalay yörükoğlu (1) ateist (1) ayrılık (1) azınlıklar (1) bahattin karakoç (1) baltasar gracian (1) beyit (1) bilinç (1) cahide sonku (1) can gürzap (1) carpe diem (1) daniel keyes (1) debbie ford (1) dedikodu (1) deizm (1) demokritos (1) değişim (1) dil (1) dilek (1) dionysos (1) distopik (1) diyojen (1) douglas malloch (1) edmund burke (1) edmund husserl (1) edward a murphy (1) ekinoks (1) elia kazan (1) elio d'anna (1) elisabeth kubler ross (1) empirizm (1) empresyonizm (1) entüisyonizm (1) epifani (1) epikür (1) epistemoloji (1) erdoğan alkan (1) erdoğan aydın (1) erich auerbach (1) erich von daniken (1) ernest renan (1) farkındalık (1) fazıl say (1) fenomenoloji (1) feynman (1) franco fortini (1) frank sinatra (1) frederic gros (1) friendzone (1) gary allen (1) gazali (1) genco erkal (1) georg simmel (1) georges politzer (1) giovanni papini (1) gizli dünya devleti (1) gothic (1) grace paley (1) grafik (1) greil marcus (1) göbeklitepe (1) güzellik (1) halil inalcık (1) hanri benazus (1) hans magnus enzensberger (1) harese (1) harper lee (1) hayat ağacı (1) helen keller (1) henri cartier-bresson (1) henri de mondeville (1) henrik nordbrant (1) henry de montherlant (1) howard thurman (1) hrant dink (1) hugo chavez (1) hümanizm (1) ilknur kalıpçı (1) indira gandhi (1) insan hakları (1) ivan bunin (1) jakop (1) jane austen (1) jean christophe grange (1) jean meslier (1) joanne greenberg (1) john dewey (1) john milton (1) jose marti (1) jose mujica (1) joseph campbell (1) joseph goebbels (1) joseph goldstein (1) jostein gaarder (1) kabala (1) kapı (1) kar (1) kedi (1) kemalettin tuğcu (1) kritisizm (1) kuşku (1) kübizm (1) kıbrıs (1) kısır döngü (1) la edri (1) latife tekin (1) latince (1) leon werth (1) leyla navaro (1) louis ferdinand celine (1) ludwig wittgenstein (1) mafya (1) mankurt (1) marge piercy (1) mario puzo (1) martha c.nussbaum (1) masumi toyotome (1) materyalizm (1) maverdi (1) medya (1) melatonin (1) metin üstündağ (1) metroloji (1) michael ende (1) michael laitman (1) miguel de unamuno (1) milliyetçilik (1) mindfulness (1) mitomani (1) natüralizm (1) nazarbayev (1) nefes (1) nevit kodallı (1) niccola machiavelli (1) noelle neumann (1) nuri bilge ceylan (1) nuri demirağ (1) o.henry (1) objektivizm (1) obsesyon (1) orhan karaveli (1) ousmane sembene (1) oğuzkan bölükbaşı (1) p.berkeley (1) paradoks (1) paranoya (1) paul celan (1) paul valery (1) pierre hadot (1) pir sultan abdal (1) protagoras (1) publilius syrus (1) puerto libre (1) rafael alberti (1) ramtha (1) rasyonalizm (1) reform (1) rene char (1) rene magritte (1) resul rıza (1) richard bandler (1) ricky gervais (1) risk (1) robert fulghum (1) robert greene (1) robert musil (1) ron paul (1) sakallı celal (1) samed behrengi (1) samuel ullman (1) sarı öküz (1) selwyn duk (1) semiha berksoy (1) shel silverstein (1) sofokles (1) sofya kovalevskaya (1) sonsuzluk (1) sosyoloji (1) spiritüel (1) suna kan (1) suna tanaltay (1) tartışma (1) taşlar (1) thales of miletus (1) theodore zeldin (1) thomas mann (1) thomas szasz (1) topçu kışlası (1) umay umay (1) uygarlıklar (1) uğur böceği (1) uğur gökbulut (1) victor john stenger (1) w.arthur ward (1) w.h.auden (1) william golding (1) william w.purkey (1) yaratıcılık (1) yürümek (1) yürüyen köşk (1) zeitgeist (1) zen (1) zeynep oral (1) ziya gökalp (1) ziya paşa (1) çay (1) çoğalma (1) üstün dökmen (1) ılımlı islam (1) ışıl özgentürk (1) şamanizm (1) şarap (1)

hikayelerdirgeriyekalan. Harikalar Tic. teması. Blogger tarafından desteklenmektedir.