09 Eylül 2017

Güzel İzmir Kurtuluşunun 95. yıldönümün Kutlu Olsun


9 Eylül 1922  günü ufukların  en parlağı ile  sonuçlandı.

15 Mayıs 1919’dan 9 Eylül 1922’ye kadar geçen üç yıl dört ay Türk tarihi için, üç buçuk asırlık heyecan ve olaylarla doludur. Bu zaman içinde Türk vatanı, İzmir’in şahsında en üzüntülü günlerini yaşadı ve sonunda Gazi Mustafa Kemal, Türk ulusunun gücünü göstermesini sağladı. 15 Mayıs’ta düşman nasıl İzmir’i işgal etmişti? 9 Eylül 1922’de İzmir’i nasıl terk etti? Büyük okyanusların med ceziri gibi, 15 Mayıs 1919’da İzmir’deki Türk iradesi, gerilerden, Anadolu’dan aldığı güç ve hızla, 9 Eylül 1922 günü adeta taşarak, köpürerek, ilerleyerek ve önüne çıkan yabancı unsurları, düşman güçlerini Akdeniz’in ötelerine kadar sürmüştü.

Bu gücün kaynağını, Büyük Kurtarıcı’nın, üç buçuk yıl gibi bir sürede, yedisinden yetmişine kadar, kadın-erkek bütün Türk ulusunun kanına zerk ettiği bilinçte ve inançta aramalı. İzmir’in işgal edildiği gün basan karanlık, 9 Eylül 1922 günü ufukların en parlağı ile sonuçlandı. Üç buçuk yıl süren bu uzun geceyi, üzüntülü bir rüya hatta bir kâbus gibi kendi kendimize ve de çocuklarımıza anlatıyoruz. Ondan sonra doğan büyük ışığın yansımaları daima başımızı aydınlatıyor. İzmir, en bilmeyenimize bile, vatanın ne demek olduğunu öğreten bir yerdir. Söylediğimiz gibi, yıllarca gözümüzde ve gönlümüzde tüten vatan sanki ondan ibaretti.

Onun işgal edildiği gün kan kırmızı bayrağımızı, sanki ilk kez simsiyah gördük. Onun kurtulduğu gün hilali tam gördük. Onun kurtulduğu gün hilal tan yerinde parladı sanki. On sene önce bizi temsil eden bir bayra- ğımız vardı, ondan sonra bayrağımızın yanında iki kutsal güç daha yükseldi: Gazi ve İzmir... Bunlardan her ikisine çevrilen kötü bir bakış, devlete, halka ve vatana döndürülmüş bir silahtır ki, hepsi aynı şiddetle karşılık görür. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. İzmir’in kurtuluşunda Türkiye’nin kurtuluşunu bugün sekizinci kez saygı ve sevinçle selamlıyoruz. 

Hâkimiyeti Milliye Gazetesi
9 Eylül 1929
butundunya.com