21 Nisan 2018

Mark Twain "Eğitim kafayı geliştirmek demektir. Belleği doldurmak değil."

Artık iyice eminim ki, sıklıkla, çok sıklıkla, dini ve siyasi konularda insanın akıl yürütme gücü bir maymununkinden fazla değil.

Eğitimin yapamayacağı hiçbirşey yoktur. Hiçbir şey onun etki alanının dışında kalamaz. Kötü ahlakları iyiye çevirebilir; kötü ilkeleri yıkar ve yerine yenilerini koyar; insanları melekler seviyesine çıkarabilir.

Hayatta gereksinim duyulanlar;bilmemezlik ve özgüvendir,işte o zaman başarı muhakkaktır.

Hiçkimse izlemiyormuş gibi dans et, hiç incinmemiş gibi sev, hiçkimse dinlemiyormuş gibi şarkı şöyle, dünya cennetmiş gibi yasa.

Hayat öyle kısa ki; tartışmalara, özür dilemelere kıskançlıklara, hesap sormalara zaman yok. Sadece sevmek için 'bir an' var.

İyi dostlar, iyi kitaplar, bir de huzurlu bir vicdan: işte ideal hayat. 

Ahmet Arif - Sevgili Dost

  Sevgili Dost,

Gerçekten saygı duyduğum
tek kimsesin.
Sana, sonsuz kadar güven
ve sevgiyle bağlı kalıcam.
Hiçbir şey, hiçbir şey yıkmasın bunu
İnsan olmanın müthiş gücündeyiz.
Güzel olan bu asıl.



Kemal Tahir - Kurt Kanunu

 

Kurtlukta düşeni yemek kanundur” korkusunu her an enselerinde hissederek yaşayan köşeye kıstırılmış, kendileriyle ve geçmişleriyle, içinde bulundukları zamanla hesaplaşan insanları anlatıyor Kemal Tahir, “Kurt Kanunu”nda. Cumhuriyetin en bunalımlı dönemlerinden biri olarak değerlendirilen “İzmir Suikasti” olayına karışan ve karıştırılanların dramı olarak da okunabilecek roman, İttihatçılar arasındaki iktidar kavgasını ve tasfiye sürecini de acımasız bir yalınlıkla ve özeleştiriyle ortaya koyuyor. Esir Şehir Üçlemesi’nde taşıdığı umudu “Yol Ayrımı”nda yitirmeye başlayan Kemal Tahir, “Kurt Kanunu”nda mücadelenin kime ve neye karşı yapıldığının pek de öneminin kalmadığı günleri -hayal kırıklığını satır aralarına gizleyerek- ustalıkla betimliyor.

 




Murathan Mungan - Şairin Romanı


Uzak dediğin önce içinde birikir insanın, sonrası yalnızca yoldur.