16 Şubat 2020

Cumhuriyet - Turgut Özakman


Sevgili Gençler! Cumhuriyetin ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlamak için Afganistan’ı, Irak’ı, İran’ı, Pakistan’ı, Emirlikleri, Suudi Arabistan’ı, Suriye’yi, Mısır’ı, Libya’yı, Tunus’u, Cezayir’i, Fas’ı, Müslüman Afrika’yı düşünün. Cumhuriyetin önünde hazır bir model yoktu. Yolunu düşünerek, arayarak, deneyerek açtı. Şartlardan, ihtiyaçlardan, imkânlardan, tarihten yararlandı. Para yok, kredi yok, yetişmiş yerli sayıda eleman, uzman yok, araç-gereç yok. Osmanlıdan borca batık bir miras kalmış. O altın kuşağın iki gücü vardı sadece: Akıl ve yurtseverlik. Bu iki güçle yola çıktılar. Mucize yarattılar. 

Sevgili gençler!... Bu Yalanlara, çarpıtmalara, yutturmalara karşı uyanık durun. Sizi kandırmalarına izin vermeyin. Gerçeğe saygı duyun ve gerçeği dürüst, namuslu kaynaklardan yararlanarak öğrenmeye çalışın. Doğru, gerçek tarihinizi, yanlışları ve doğrularıyla öğrenin. Ağzı kalabalık, kalemi karışık olanlara karşı dikkatli olun. Kanıtsız, belgesiz, tanıksız iddiaları, yani dedikoduları ciddiye almayın. Vicdanınız ve sağduyunuz pusulanız olsun. Tarihimizdeki doğrulardan yararlanın, yanlışlardan uzak durun.


Fayda - Nurullah Ataç

nurullah ataç ile ilgili görsel sonucu

Çok kimseler, hele biraz mektep medrese görmüş olanlar, her işten her şeyden ille bir fayda beklerler. Ara sıra kırlara çıkmaları, bir su boyunca gezinmeleri bile, hoş bir vakit geçirmek için değil, oturdukları yerde toz, duman olsun olmasın, ciğerlerini şehrin pis havasından temizlemek içindir. Vitamin bulunalı beri, nefislerini körletip bol soğanlı domates salatasını da hor görmekten kurtuldular yoksa salt canları çekti diye yemeyi ciddiliklerine bir türlü yakıştıramıyorlardı. Onlar da öyle yol tutturmuş, yaşamının tadını fayda aramakta buluyorlar.

Sanata düşmandırlar demeyeceğim. Gerçi içlerinde şiire, musikiye, resme ancak çocukların, bir de çocuk kalmış insanların heves edeceği birer iş diye bakanlar vardır. Bayılırım öylelerine; düşündüklerini olduğu gibi söyleyen, el âlemin ne diyeceğine aldırmayan, boşa boş demekten çekinmeyen kimselerdir.


Buluşmak Üzere - Can Yücel

Diyelim yağmura tutuldun bir gün
Bardaktan boşanırcasına yağıyor mübarek
Öbür yanda güneş kendi keyfinde
Ne de olsa yaz yağmuru
Pırıl pırıl düşüyor damlalar
Eteklerin uça uça bir koşudur kopardın
Dar attın kendini karşı evin sundurmasına
İşte o evin kapısında bulacaksın beni 

Diyelim için çekti bir sabah vakti
Erkenceden denize gireyim dedin
Kulaç attıkça sen
Patiska çarşaflar gibi yırtılıyor su ortadan
Ege denizi bu efendi deniz
Seslenmiyor
Derken bi de dibe dalayım diyorsun
İçine doğdu belki de
İşte çil çil koşuşan balıklar
Lapinalar gümüşler var ya
Eylim eylim salınan yosunlar
Onların arasında bulacaksın beni

Diyelim sapına kadar şair bir herif çıkmış ortaya
Çakmak çakmak gözleri
Meydan ya Taksim ya Beyazıt meydanı
Herkes orda sen de ordasın
Herif bizden söz ediyor bu ülkenin çocuklarından
Yürüyelim arkadaşlar diyor yürüyelim
Özgürlüğe mutluluğa doğru
Her işin başında sevgi diyor
Gözlerin yağmurdan sonra yaprakların yeşili
Bi de başını çeviriyorsun ki
Yanında ben varım

Murathan Mungan - Söz Vermiş Şarkılar

Murathan Mungan, bugüne kadar yazdığı, bilinen, bilinmeyen, bestelenmiş ya da gün ışığına çıkmamış tüm şarkı sözlerini Söz Vermiş Şarkılar başlığı altında kitaplaştırdı.

Sanatın çeşitli alanlarındaki verimlerini bir araya getirerek yazı hayatının tümünü bir külliyata dönüştürmeyi sürdüren Mungan’ın bazı şarkı sözleri, geçtiğimiz yıl yayımlanan Elli Parça kitabı içinde “Belki Birkaç Şarkı” başlığı altında yer almıştı.

Sözlerini Murathan Mungan’ın yazdığı on sekiz şarkıdan oluşan, Türkiye’nin önemli şarkıcı ve toplulukları tarafından seslendirilen Söz Vermiş Şarkılar adlı müzik albümünde yer alanlar da dahil olmak üzere, toplam seksen iki şarkı sözünün yer aldığı kitap, kendi içinde yedi bölümden oluşuyor: Gecenin Sert Sesleri, Aşk Tesadüfleri Sever, Kullanılmış Şarkılar, Komşunun Şarkıları, Beklemiş Sözler, Şarkıcı Kız Kezban’ın Önlenebilir Tırmanışı, Söz Vermiş Şarkılar.

Murathan Mungan’ın bugüne dek hiç sahnelenmemiş müzikali “Şarkıcı Kız Kezban’ın Önlenebilir Tırmanışı” adlı oyununu oluşturan on yedi şarkının tamamı ilk kez bu kitapta yayımlanıyor. Böylelikle, “İstersen Hiç Başlamasın”, “Çember” ve “Otel Odaları” gibi şarkılarını bildiğimiz bu müzikalin, diğer şarkılarını da öğrenmiş oluyoruz.

Her bölümün başında, o bölümdeki şarkılarla ilgili açıklama yazılarının yer aldığı kitabın sonunda, meraklıları için hazırlanmış yazılar, notlar, diskografi, dergi ve kitaplara ilişkin yayım listesi yer alıyor.

Bir tek sözcüğün dışında küçük harfin hiç kullanılmadığı, 45’lik plak formatında tasarlanan, 132 sayfadan oluşan ve Metis Yayınları tarafından yayımlanan kitabın tasarımı, Zebra Design Factory’den Ali Gürevin’e ait.

Gecenin Sert Sesleri
Aşk Tesadüfleri Sever
Kullanılmış Şarkılar
Komşunun Şarkıları
Beklemiş Sözler
Şarkıcı Kız Kezban’ın Önlenebilir Tırmanışı
Söz Vermiş Şarkılar

 

YENİ TÜRKÜ - AŞK YENİDEN - YouTube 

aşk yeniden

akdeniz’in tuzu gibi

aşk yeniden

rüzgârlı bir akşam vakti

aşk yeniden

karanlıkta bir gül açarken

aşk yeniden

ürperen sahiller gibi

aşk yeniden

kumsalların deliliği

aşk yeniden

bir masal gibi gülümserken

gözlerim doluyor aşkımın şiddetinden

ağlamak istiyorum

yıldızlar tutuşur gecelerin şehvetinden

kendimden taşıyorum

aşk yeniden

unutulmuş yemin gibi

aşk yeniden

hem tanıdık hem yepyeni

aşk yeniden

kendini yarattı kendinden

aşk yeniden

bitti artık bu son derken

aşk yeniden

aynı sularda yüzerken

aşk yeniden

rüya gibi bir yaz geçerken

gözlerim doluyor aşkımın şiddetinden

ağlamak istiyorum

yıldızlar tutuşur gecelerin şehvetinden

kendimden taşıyorum

aşk yeniden

akdeniz’in tuzu gibi

aşk yeniden

rüzgârlı bir akşam vakti

aşk yeniden

karanlıkta bir gül açarken


Galileo's drawings of the Moon, 1610