24 Ocak 2021

Uğur Mumcu "Demokrasi ve Uzlaşma"

Resim

Batı demokrasiler her türlü düşünceye Söz ve örgütlenme hakkı tanıyan demokrasiler demektir.  Çoğulcu demokrasi diyoruz, özgürlükçü demokrasi diyoruz. Demokrasi yasaklarla değil, özgürlüklerle yaşanıyor. 

Bazı düşünceler yasaktır, zehirlidir diye damgalanır oysa Düşünceler ya yanlıştır, ya doğrudur. Demokrasi bunların tartışılmasını olanak veren rejimdir.

Diyelim ki bugün döviz darboğazını yaşıyoruz bu hepimizin sorunu işçinin sorunu senin benim, hepimizin, sokaktaki yuttaşın sorunu.

O zaman bir marksist iktisatçıyla bir liberal iktisatçı bu televizyon ekranında bir arya gelip bu konuyu tartışmalıdır. Örneğin terörizmden hepimiz yakınıyoruz içinden insan yüreği taşıyan bir kimsenin bu olaylara "evet" demesi ya da soldan ölünce sağcı bir insanın"evet ne iyi oldu solcu öldü" demesi veya sağcı ölürse bir solcunun "aman ne iyi oldu bir sağcıyı öldürdüler" diye sevinmesi olanak dışı. Öyleyse bir sosyalist aydınla bir sağcı aydının bu masada bir araya gelip bu sorunları tartışması gerekiyor. Kişinin bağımsızlığı ve ülkenin bağımsızlığı demokrasi bunu amaçlar. Ereği budur...Uğur Mumcu

Uğur Mumcu : "Demokrasi ve Uzlaşma" (1979) | İzlesene.com

 

 Gaffar Okkan – Uğur Mumcu ve iz bırakanlar… | kelamihal Ruhları Şad olsun


Yaşadığım Gibi - Ahmet Hamdi Tanpınar

 Yaşadığım Gibi



Modern diktatörlerin büyük vasfı hâdiselerin peşinde gitmeleridir. Mussolini de öyle yaptı. En kolay tarafı, herkesin gittiği yolu tercih etti. Bir Avrupa birliğinin, bir Akdeniz federasyonunun sağlam bir uzvu olacak bir İtalya’yı kuracağı yerde eski Roma’yı diriltmek istedi. Cezayir'in harmanisi, Venedik'in tacı onu günün hakikatlerinden öbür tarafa çekti. Realiteyi bir opera dekoruna feda etti. Muzdarip milletlere el uzatacağı yerde onları bir sansar gibi boğmağı tercih etti. Bir insan sansar olabilirdi. Fakat dünya tavuk kümesi olmağa razı olamazdı.