19 Nisan 2020

Sabahattin Kudret Aksal - Bir Resimde Atatürk

 
İzmir 27 Ocak 1923
İzmir' e girişini Atatürk'ün
Bir kahve duvarındaki resimde gördüm

Bir ılık güz öğlesinde,
Şanlı haki urbası üzerinde,

Koymuştu kılıcını içine kınının
Yürüyordu arasında sevgili halkının

Ayağında Anadolu' dan getirdiği toz
Bir inanç gözlerinde tükenmez

Alabildiğine insan kalabalığı ardı
Bir aydınlık geleceğe bakıyordu

Işıktı sevinçti türküydü
Görseydiniz o resimde Atatürk'ü.


Octavio Paz - Dokunuş

ellerim
varlığının perdelerini açar
seni daha derin bir çıplaklıkla giydirir
gövdenin gövdelerini ortaya çıkarır 
ellerim 
gövden için başka bir gövde yaratır

 
Çeviri: Ali Cengizkan

Charles Darwin


Büyük botanikçi Bichat'nın da dediği gibi, eğer ki herkes birebir aynı kalıptan çıkmış olsaydı, 'güzellik' diye bir şey var olmazdı. Eğer bütün kadınlarımız Venus de' Medici kadar güzel olsaydı, belki bir süre etkilenirdik; ancak kısa bir süre sonra gözlerimiz çeşit arardı. Ve çeşitliliği bulduğumuz anda, belirli özelliklerin, o anda var olan standartların ötesinde, birazcık daha abartılmasını görmek isterdik.

 As the great anatomist Bichat long ago said, if every one were cast in the same mould, there would be no such thing as beauty. If all our women were to become as beautiful as the Venus de' Medici, we should for a time be charmed; but we should soon wish for variety; and as soon as we had obtained variety, we should wish to see certain characters a little exaggerated beyond the then existing common standard.....The Descent of Man Page 375 - Charles Darwin
 
 
Her ırktan insan alışık olanı tercih eder; herhangi bir büyük değişime tahammül edemezler; ama çeşitliliği severler ve ılımlı bir aşırılığa taşınan her bir özelliğe hayran kalırlar. (76. Bay Bain ('Mental and Moral Science' 1868, s. 304-314) güzellik fikrine ilişkin aşağı yukarı bir düzine farklı teori toplamıştır; ancak hiçbiri burada verilenlerle tamamen aynı değildir.) Neredeyse oval bir yüze, düz ve düzgün hatlara ve parlak renklere alışmış erkekler, biz Avrupalıların bildiği gibi, bu noktalar güçlü bir şekilde geliştirildiğinde hayran kalırlar. Öte yandan, geniş bir yüze, çıkık elmacık kemiklerine, basık bir buruna ve siyah bir tene alışmış erkekler, güçlü bir şekilde işaretlendiğinde bu özelliklere hayran kalırlar. Şüphesiz her türden karakter güzellik için fazla gelişmiş olabilir. Bu nedenle, belirli bir tarzda değiştirilmiş birçok karakteri ima eden mükemmel bir güzellik, her ırkta bir dahi olacaktır. Büyük anatomist Bichat'ın uzun zaman önce söylediği gibi, herkes aynı kalıba dökülseydi, güzellik diye bir şey olmazdı. Tüm kadınlarımız Medici Venüs'ü kadar güzel olsalardı, bir süreliğine büyülenmemiz gerekirdi; ama yakında çeşitlilik dilemeliyiz; ve çeşitliliği elde eder etmez, belirli karakterlerin o zamanki ortak standardın biraz ötesinde abartılı olduğunu görmek isteriz.