18 Mart 2020

18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Şehitleri Anma Günü'nün 105.Yıldönümünde başta M.Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum.


 "Bir ordunun kıymeti zabitan ve kumanda heyetinin kıymeti ile ölçülür."    Mustafa Kemal Atatürk

 “Çanakkale Zaferi,  Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir.  Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni kazandıran bu yüksek ruhtur.”     M. Kemal Atatürk



Çanakkale muharebeleri sırasında verdiği bir emrin son sözleri:Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki üzerimizde bulunan vatan ve namus vazifesini tamamen yerine getirmek için bir adım geri gitmek yoktur! Uyku ve istirahat aramanın, bu istirahatten yalnız bizim değil,  bütün  milletimizin  ebediyen  mahrum  kalmasına  sebebiyet  verebileceğini cümlenize hatırlatırım. Bütün arkadaşlarımın benimle aynı düşüncede olduklarına ve düşmanı tamamen denize dökmedikçe yorgunluk işaretleri göstermeyeceklerine şüphe yoktur!

1918 (Ruşen Eşref Ünaydın, Anafartalar Kuman-danı Mustafa Kemal ile Mülâkat, 1930, s. 47)


Çanakkale muharebeleri sırasında komutanlara verdiği emre ilâve ettiği bir söz:-Size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi  emrediyorum! Biz ölünceye  kadar geçecek zaman esnasında yerimizi başka kuvvetler ve komutanlar alabilir.

1918 (Ruşen Eşref Ünaydın, Anafartalar Kuman-danı Mustafa Kemal ile Mülâkat, 1930, s. 3)


Odisseus Elitis - Yokluğun İklimi

I
Dünyanın bütün bulutları günah çıkardı
Yerlerini tasam doldurdu
Ve saçlarımın içinde üzgün düşüverince
Pişmanlık duymayan elim
Bir acının düğümüne bağlandım.
II
Saat unuttu kendini akşam olurken
Anıdan yoksun
Ağacı sessiz
Denize doğru
Unuttu kendini akşam olurken
Kanat çırpmalardan yoksun
Yüzü kımıltısız
Denize doğru
Akşam olurken
Sevgiden yoksun
Ağzı kararlı
Denize doğru
Ve ben içinde, kendime çektiğim durgunluğun.
III
Öğle sonrası
Ve onun imparator yalnızlığı
Ve rüzgârların sevecenliği
Ve atılgan çekiciliği
Hiçbir şey gelmiyor. Hiçbir şey
gitmiyor.
Bütün alınlar çıplak
Ve duygu yerine bir duru cam.
Çeviren: Herkül Millas

Erich Fromm - Psikanaliz ve Din

Erich Fromm, bu klasik eserde, içgüdüsel ve maddi ihtiyaçların giderilmesini yaşamın tek gayesi olarak gören psikanaliz ile din arasındaki gerilimi değerlendirmektedir. Fromm, psikanalizin dinin ne düşmanı olduğunu ne de onu savunduğunu, daha ziyade dini öğretilerin ardındaki insan gerçeğinin ve bütün büyük dini öğretilerin özünde yer alan insani değerlerin farkına varılmasıyla ilgilendiğini öne sürmektedir.
   
Karmaşık dünyamıza uygun ve kışkırtıcı bir kitap bu. Dinin ıskaladığı hususlara işaret ediyor ve hem psikoloji hem din öğretmenlerine değerli bir bilgi kaynağı sunuyor. Bu kitap psikanalizin bilinçaltı çatışmalarını açığa çıkarabileceğini anlamaya yardımcı olacaktır.” 
 
New York Herald Tribune
 
 
 

18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası






Her yeni güne yaşlanmak için değil sağlıklı yaşamak için “Gençlikten Ömür Saklamak Hepimizin Elinde”