18 Ocak 2022

Jorge Luis Borges “Hayatın kendisi bir alıntıdır.”

 



Mülkiyet - Johann Wolfgang von Goethe

Biliyorum ki ben,
Ruhumdan akıp gelmek isteyen düşünceler
dışında,
Hiçbir şeye sahip değilim.
Biliyorum ki ben,
Tatlı bir sevgiyi, küçük bir sevinci tattığım
anlar dışında,
Hiçbir şeye sahip değilim. 


Paris duvarlarında asılı afişlerden birinde şunlar yazılıydı:

 

68 Bahar’ında Paris duvarlarında asılı afişlerden birinde şunlar yazılıydı: “Eğer hiçbir şeyin değişmeyeceğini düşünüyorsam, ben bir alığım. Eğer düşünmek istemiyorsam, bir korkak. Ve eğer hiçbir şeyin değişmemesinin benim çıkarıma olacağını düşünüyorsam alçak…"

 

Miguel De Unamuno 'İnsan, kafasıyla düşünür, kalbiyle duyar ve midesiyle ister'


20. yüzyıl İspanyası'nı düşünmüş ve yazmıştır. Dogmatik düşünceye (özellikle faşizme) karşı savaşmış ve bu uğurda 1924 yılında diktatör Miguel Primo de Rivera tarafından Fransa'ya sürgüne gönderilmiştir. 1930 yılında tekrardan Salamanca Üniversitesi'ndeki görevine dönen Unamuno, bu kez de diktatör Franco'ya karşı çıktığı için ev hapsine mahkûm edilmiştir. Tutuklu halde, 31 Aralık 1936 tarihinde ölmüştür. Roman, öykü, şiir, deneme ve oyun türünde eserler vermiştir. 

'İnsan, kafasıyla düşünür, kalbiyle duyar ve midesiyle ister' ve 'Başka yazarların neden bazı sözcükleri italik yazdığını anlayamıyorum. Sanırım o sözcüğe dikkat çekip önem artırmak istiyorlar. Hâlbuki, benim yazdığım her sözcük zaten önemlidir' gibi değinmeleri vardır.