27 Ocak 2022

Etli Şevketi Bostan - Reşat Akbaykal

 

Malzemeler - 1 adet yeşil acı biber. - Çeyrek soğan (Rendelenmiş) - 1 çorba kaşığı un - 1 çay bardağı zeytinyağı - 250 gr. kuşbaşılık dana eti. - 1kg. şevketibostan

Terbiye Malzemeleri - 2 çorba kaşığı yoğurt - Su - 1 adet yumurta sarısı - 1 çorba kaşığı un

Terbiyenin Yapılışı Terbiye malzemeleri birlikte çırpılır ve terbiye hazırlanır. 

 

• Yukarıda yemeğin malzemeleri olarak yazdığım kısımdaki malzemeler toprak güvece koyulur. (Şevketibostan hariç). 

• Güvece koyduğumuz malzemeler güveçte kavrulur. 

• Malzemeler kavrulduktan sonra, üzerine 2 su bardağı kaynar su dökülür. Et iyice pişirilir. 

• Kaynar su döküldükten sonra güvece şevketibostan da ilave edilerek pişirme işlemine devam edilir. 

• Şevketibostan güveçte pişince, yemeğin suyu birkaç kaşık terbiyenin içine atılır. Tek taraflı çırpılır.

 • Tek taraflı çırpmamızın nedeni yumurtanın kesilmemesi içindir. (Terbiyenin yumurtası katılaşmasın diye). 

• Terbiyemize yemeğin suyu ilave edilip karıştırıldıktan sonra güvecin içine dökülür. 

•Terbiye ilave edildikten sonra yemeğimiz pişerken, yemeğin üzeri krema gibi köpük köpük olur. Ben o köpükleri şişkinlik yaratmasın diye kaşık ile alır atarım ; ama siz kıvamlı olsun isterseniz, köpükten kimseye zarar gelmez. 

• Şevketibostan da iyice piştiğinde yemeği ateşten alırız. 

• Afiyet olsun.