Kırmızı, yeşil veya siyah… Yaz
aylarının vazgeçilmez meyvelerinden üzüm oldukça lezzetli olmasının yanı
sıra aynı zamanda adeta bir şifa deposu. Başta K, C, A ve B vitamini
ile potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum olmak üzere
vitamin-minerallerden oldukça zengin bir meyve olan üzümün en önemli
özelliği ise çok güçlü bir antioksidan olması. Üzüm içeriğindeki
resveratrol ile antosiyanin gibi antioksidanlarla vücudumuzdaki
hücreleri yeniliyor ve bu sayede başta kanser olmak üzere pek çok
hastalığın gelişme riskini azaltıyor, cildin erken yaşlanmasını da
önlüyor.
Üzüm yerken çekirdeklerini çıkarmayın, kabuğunu soymayın. Bir
küçük boy kase üzüm 100 kalori ve 25 gram karbonhidrat içeriyor. Günde
bir küçük boy kase tüketmek, üzümün şifasından faydalanmak için yeterli
gelecektir. Ayrıca yoğun karbonhidrat içeriği nedeniyle özellikle
diyabet hastalarının üzüm yerken porsiyon kontrolüne dikkat etmeleri
gerekiyor.
Covid-19’a karşı vücut direncini artırıyor
Özellikle içeriğindeki C vitamini ve polifenollerden zengin
antioksidan sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
Böylece başta Covid-19 olmak üzere vücudun enfeksiyonlara karşı olan
direncini arttırıyor.
Kalp sağlığı için önemli
Üzüm kalp sağlığını koruyan en önemli meyveler arasında yer
alıyor. İçeriğindeki güçlü antioksidan resveratrol sayesinde
kolesterolün emilimine engel oluyor. Bu etkisiyle kolesterol seviyesinin
düşmesine katkı sağlıyor. Yapılan çalışmalar, özellikle kırmızı üzümün
kolesterolü düşürmede daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Üzüm yüksek
potasyum içeriğiyle kan basıncının düşmesinde de faydalı oluyor.
Kansere karşı koruyucu etki gösteriyor
Özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketildiğinde, içeriğindeki
zengin resveratrol sayesinde kanser hücrelerinin fonksiyonlarını
bozabiliyor ve toksik etkilerini azaltabiliyor.
Yaşlanmayı geciktiriyor
Vücudumuzda myricetin ve quercetin gibi flavonoidler serbest
radikal denilen zararlı maddelerle savaşarak cildin yaşlanmasını
geciktiriyor. Ayrıca hücreleri yenileyen özelliğiyle de cildimizin
gergin ve sağlıklı görünmesini sağlıyor.
Diyetlerde iyi bir tatlı alternatifi
Üzüm yarısı su olan şekerli ve lifli bir meyvedir. Doğal meyve
şekeri olması ve içerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihabı
azaltan etkileriyle zayıflama diyetlerinde iyi bir tatlı alternatifi
olabilir.
Göz sağlığını destekliyor
Üzümün içerdiği resveratrol sayesinde gözdeki retina hücrelerini
güneşin zararlı etkilerinden koruduğunu gösteren çalışmalar mevcut.
Üzümde aynı zamanda lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığını destekleyen
başka antioksidanlar da yer alıyor. Bazı araştırmalar, bu bileşiklerin
gözlerin mavi ışıktan zarar görmemesine yardımcı olduğunu ortaya
koyuyor.
Kan basıncını düşürmede etkili oluyor
Yapılan araştırmalar, beslenmede düşük potasyum alımının yüksek
kan basıncı ve inme riskini arttırdığını gösteriyor. Üzüm yüksek
potasyum içeriğiyle kan basıncının desteklenmesine yardımcı olur.
Kabızlığı önleyebiliyor
Üzüm düzenli tüketildiğinde bol lif içeriğiyle kabızlığı
engelleyebiliyor. Bu etkisi sayesinde kolon kanseri riskini düşürüyor.
Deniz Nadide Can