20 Haziran 2017

Erich Maria Remarque - İnsanları Seveceksin

 Erich Maria Remarque’ın “İnsanları Seveceksin” adlı romanı şöyle bir “prolog”la başlar. İki kişi konuşurlar:
– Almanları sever misiniz?
– Hayır!
– Amerikalıları?
– Hayır!
– İtalyanları, Fransızları, İngilizleri, Rusları?
– Hayır!
– Peki, kimi seversiniz?
– Dostlarımı severim…

İnsanları Seveceksin (Liebe Deinen Nächsten) Erich Maria Remarque’nin 1941 yılında adıyla yayınlanan romanıdır. II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa’daki Nazi işgalinde olan ülkelerde mülteci veya kaçak olarak yaşayan insanların hikâyesi anlatılmaktadır.
Romanda, Alman faşizminden kaçan ve yabancı ülkelere sığınan on binlerce insanın sınırlar arasında kovalanması gözler önüne serilir. Yazar bu romanında batı burjuvazisinin acı gerçeklerini ortaya koyarken, insanların insanlara ne denli kötülükler yapabileceğini de çarpıcı bir alaycılıkla ele alır. Okul sıralarından koparılıp cepheye, ölümlere itilmiş gencecik insanlar, ilk anların sersemliğinden kısa sürede kurtulunca, acı gerçekleri görürler. Yurt sevgisi, milliyetçilik sözlerinin abartmasıyla kısa sürede toparlanırlar, nasıl da aldatılmış olduklarını kavrarlar. Cepheden canını kurtarmış genç askerlerin savaş sonrası durumları daha da acıdır.

“Milliyetçilik yutturmacasıyla maskelenmiş Alman faşizminin içyüzü Erich Maria Remarque?ın romanlarında bütün çirkinliği ile gözler önüne serilir.” Burhan Arpad