Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Türkiye’de ve uluslararası alanda mimari ve mimarlık tarihi alanında önemli çalışmalara imza atan kıymetli öğretim üyemiz Prof. Doğan Kuban 2021 yılında, 95 yaşında hayata veda etmişti.
Değerli öğretim üyemiz Prof. Doğan Kuban’ın doğum günü olan 8 Nisan’da meslektaşları, dostları ve yetiştirdiği öğrencileri tarafından bir anma toplantısı düzenlendi. Prof. Doğan Kuban’ın mimarlık, mimarlık tarihi ve tarihi çevrenin korunması gibi akademik alanlarda bilim dünyasına sağladığı çok önemli katkılara ve yaptığı çalışmaların önemine ilk elden tanıklık edenler, akademik kariyeri boyunca yolları Kuban ile kesişmiş öğretim üyeleri hocamızı anlattı. Bu toplantı, Toplumsal Tarih dergisinin Eylül sayısındaki “Prof. Doğan Kuban” dosyasına kaynak teşkil etti.
Dergide ayrıca Kuban’ın İTÜ’deki eğitim yaşamından mimarlık tarihine duyduğu ilgiyle başlayan akademik kariyerine; danışmanlığını yaptığı lisansüstü ve doktora tezlerinin içeriklerine, ODTÜ’nün gelişimine yaptığı katkılara da değinen yazılar yer aldı. Dosyada bulunan yazılar çerçevesinde, Prof. Doğan Kuban’ın İstanbul’a verdiği önem ve değerden dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerde bulunan eserlerine, Türk mimarlık tarihyazımında meydana getirmiş olduğu köklü değişim ve dönüşümden sahip olduğu çok yönlü kişiliğine ve disiplinlerarası yaklaşımına genişçe yer verildi. Edirne Selimiye Külliyesi, Kalenderhane Camii, Divriği Ulu Camii ile birlikte dünyanın birçok yerinde katıldığı restorasyon ve koruma çalışmaları da Kuban’ın mimarlık alanında yaptığı evrensel düzeydeki katkılarını vurgulayan başlıklar olarak dergide vurgulandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1949 yılı mezunu, mimarlık tarihçisi ve 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi merhum hocamızla vefatından önce gerçekleştirdiğimiz “Geçmişten Günümüze Teknik Üniversiteli Olmak” başlıklı söyleşide Prof. Kuban bizlere “Teknik Üniversiteli” olmanın ayrıcalıklarını ve hayatındaki önemini anlatmıştı.
Söyleşiyi izlemek için tıklayınız.