14 Şubat 2021

Sağlık dolu bir kış çorbası tarifi

 Kış sebze ve meyvelerinin faydaları neler? - Beslenme 

Kış geldi, vitamin deposu sebzeler pazarlarda tezgahları doldurdu... Brokoli, kereviz, havuç derken hepsinin karışımı bir çorba çok güzel olur bu soğuk havalarda... İşte size her tür sebzenin içine konabileceği bir sebze çorbası... Belki bu tarifi çocuklar çok sevmeyebilir ama onları da kandırmak sizin elinizde...

Bu çorbaya her türlü sebzeyi eklemek mümkün. Hatta dilerseniz göbek salata bile ekleyebilirsiniz. Ancak tek dikkat etmeniz gereken nokta sebzelerin tencereye eklenme sırası.


Malzemeler:

1 soğan
1 havuç
1/2 kereviz
4 baş sarmısak
5-6 tane mantar
5-6 baş brokoli
1 avuç mercimek (önceden ıslatılmış)
1 avuç nohut (önceden ıslatılmış)
2 çorba kaşığı zeytinyağı, ya da 1 çorba kaşığı tereyağı
1 avuç maydanoz
arzuya göre dereotu, nane, fesleğen, kekik, pul biber, vs.

İşte çorbanın aşama aşama yapımı:

Soğanı ince halka şeklinde doğrayın. Kerevizi ve havucu jülyen kesin. Sarmısakları sadece soyun.
Soğanları yağda kavurun. Kerevizi, havucu ve 4 baş sarımsağı ekleyip 2-3 dakika çevirin. Mercimeği ve nohudu ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. Tuzunu ve 1 litre kaynamış suyu ekleyin. 8 dakika kaynatın. Mantarları ve brokolileri ince dilimleyin. Tencereye ekleyin. 6-7 dakika daha kaynatın. Tencereyi ateşten alın, içine birer tutam kuru nane, dereotu, pulbiber, karabiber, soya sosu, vs. ekleyin. 1 avuç maydanozu çorbanın içine doğrayın ve hemen servis yapın.

Mercimek ve nohudun pişme süresi uzun olduğu için önceden suda bekletip biraz haşlamak gerekebilir.

Eğer çorbaya ıspanak, semizotu, göbek salata gibi yapraklı sebzeler ekleyecekseniz, 4. basamakta ekleyip bir taşım kaynatacaksınız.

Afiyet olsun!