02 Ocak 2020

Isaac Asimov ve Anıları

Dikkatsizliğine Dair 
Asimov, ne kadar dikkatsiz ve dalgın olduğunu her zaman dürüst bir şekilde belirtmiştir. Bunu daha önceki bölümümüzde, katıldığı bir programda yaşadığı bir olayda da görmüştük. Gelelim Isaac Asimov’un dikkatsizliğinin ne kadar ileri derecede olduğunu yine kızı Robyn ile yaşadığı bir olayla teyit edelim.

Dalgınlığımı iyi bilenlerden biri de harika güzellikte, sarışın, mavi gözlü kızım Robyn’dir. Küçük yaştan beri özelliklerimi arkadaşlar ile tartışır, ancak beni yine de çok sever.

Dalgınlığıma bir örnek, yaklaşık 12 yıl önce Boston Üniversitesi’nde konferans verirken başıma gelenlerdir. Robyn’in o dönemde Boston Üniversitesi’nde okuduğunu çok iyi biliyordum ve onu dinleyiciler arasında görmeyi umuyordum. Ancak salon çok kalabalıktı ve onu göremedim, bir kere konuşmama başladığımda olağan dikkatimi toplamam gerçekleşti ve onu unuttum.

Konferanstan sonra, birkaç öğrenci çevremde toplanarak sorular sordular, büyük bir dikkatle yanıt vermeye başladım ve her zamanki gibi çevremdekilere dikkat etmiyordum.

Derken çok güzel, sarışın, mavi gözlü genç bir kadının yanımda durduğunu fark ettim, ancak gözüm başka yerlere kaydı. Bu birkaç kere yinelendi, sonra dikkatimden kaçan bir şeyler olduğunu hissettim. Genç kadına döndüm, çok meşgul olan düşüncelerimi toplamaya çalışırken ona bir süre baktım, sonunda sesimde belirgin bir soru işareti taşıyan tonlama ile ‘’Robyn?’’ dedim.

Ve Robyn yanında duran arkadaşına döndü, kollarını çaresizlikle açtı ve ‘’Gördünüz mü! Beni sonunda tanıdı. Kaç dakika sürdü?” dedi.