10 Ekim 2018

Mehmet Atılgan babası Yusuf Atılgan'ı anlattı: Babamda hep sevgi arayışı vardı


Yusuf Atılgan'ı, oğlu Mehmet Atılgan'la konuştuk. Baba-oğul ilişkisinden Atılgan'ın günlük rutinlerine, aşka bakışından yazıp sonra da yaktığı romanlarına kadar farklı konularda gezindik. Mehmet Atılgan, babasının aniden yanımızda bittiğini görseymiş "Vay, çok zaman oldu, ne haber, derdim," diyor tebessümle...

Mehmet Atılgan, babasını, Yusuf Atılgan’ı, 68 yaşındayken kaybediyor. Kendisi henüz 10 yaşında o dönem. 9 Ekim, 1989. Babası Yusuf Atılgan gideli 28 sene oldu. Bilgileri bu şekilde aktarırken Anayurt Oteli’ndeki Zebercet karakterinin hesaplamalarından mülhemle demek gerekir.
Yusuf Atılgan… Aylak Adam, Anayurt Oteli, Canistan gibi Türkçe edebiyatta önemli yeri olan romanlarla birlikte öyküleriyle de sadece kendi alanında değil, pek çok alandaki kişiye ilham olduğuna tanıklık edebileceğimiz eserlerin yaratıcısı.
Mehmet Atılgan… Yusuf Atılgan ile Serpil Gence’nin biricik evlâtları. Hukuk alanında eğitim alan Atılgan, tıpkı annesi gibi babasının sıkı bir okuru.
Mehmet Atılgan ile Yusuf Atılgan’ı ve aralarındaki baba-evlât ilişkisini konuştuk.

On yaşında babasını kaybeden bir yetişkinle yapılacak muhabbete, çocuk ve yetişkin gözüyle bakınca Yusuf Atılgan nasıl bir babaydı, diye sorarak başlıyorum…
“Babalık namına benim için bir sürü şey yaptı. Sorunlu bir baba değildi. Şefkatli bir babaydı.