06 Nisan 2022

Halil Cibran

Zincir

Bir zincir olsanız, onun da en zayıf halkası olurdunuz, denmiştir sizlere.Bu deyişin ancak yarısı gerçektir. Çünkü sizler aynı zamanda halkalarınızın en güçlüsü kadar da güçlüsünüz.Sizi en küçük çabanızın boyutlarına bakarak ölçmek, okyanusun gücünü dalgalarının köpüklerine bakarak tahmin etmeye benzer.Sizi başarısızlıklarınıza bakarak yargılamak, mevsimleri değişkenlikleri nedeniyle suçlamak olur.

Doğa

Doğa, ‘hoş geldin’ diyen kollarıyla uzanır bize ve onun kadınsı güzelliğinden haz almaya çağırır bizi; ama biz onun sükûnetinden ürker, kalabalık kentlere akın ederiz ve orada tıpkı vahşi bir kurdun önünden kaçışan koyunlar gibi birbirimizi sıkıştırarak yaşarız.

Despot

Ve devirmek istediğiniz bir despot varsa , önce onun sizin içinizde kurduğu tahtı devirmeye bakın. Bir zorba, özgür ve gururlu olana, eğer özgürlüğünde zulüm ve gururunda utanç taşımasaydı, nasıl hükmedebilirdi? Eğer başınıza bir despot geçmişse bunun sorumlusu sizlersiniz; Yüce Yaratan alnınıza diktatörleri yazmamıştı, bunu sizler kendi kendinize yazıyorsunuz.