04 Nisan 2021

" İlkokuldan beri meşeyi çok seviyorum. Bize öğretmenler ağaçları anlatıyorlardı.O ağaçlar meşeydi ve oradan başladı iş." Hayrettin Karaca


   🎂
Ben sanayici olmak istemiyordum. İstediğim edebiyatla ilgilenip kalan zamanımı doğayla iç içe geçirmekti. Fakat o günlerde babamıza karşı çıkmak söz konusu değildi.
 
İlkokuldan beri meşeyi çok seviyorum. Bize öğretmenler ağaçları anlatıyorlardı.O ağaçlar meşeydi ve oradan başladı iş...

Yaşamak istiyorsan yaşatacaksın. Kimi? Sana hayat vereni. Ağacın, eko sistemin ne olduğunu bilmeden tüketmeye devam edersen, sen kaybedersin.

Hep beraber çalışacağız. Elimizdeki her imkanı yaşamak için, yaşatmak için kullanacağız. Bir araya geleceğiz. Bir halk hareketi olmamız lazım.

İhtiyacımız onunla denk olacak. İhtiyacımızdan fazla tüketmeyeceğiz. Yaşamamız için ne lazımsa hepsini yapacağız. Doğa için şahsen de toplumlar olarak da hizmet edelim.

Dünya barışının temeli Anadolu’da atılacak. Anadolu kültürü bizi buraya kadar getirdi. Ben demedik, biz dedik bu çok önemli.

 🌲🌳

Palamut ilk açıldığında, toprak üzerindekilerin haberi bile olmaz. Şanslı palamudun bir yaprak yığını altında olması yüksek ihtimaldir. Gelecekteki gövde henüz toprak üzerinde belirmemişken, kök aşağı doğru hızlı yolcululuğuna başlamıştır. William Bryant Logan – Meşe -Medeniyetin Çerçevesi

Hakiki manada toprak yalan söylemez,insan soyunun üzerine yazdığı kaydı barındırır. Geniş manada, bir ulus kaydını toprak üzerine yazar ve bir medeniyet de kaydını toprak üzerine yazar, öyle bir kayıt ki toprağın basit dilinden birazcık anlayanlar için kolayca okunabilen...Toprağın 7000 Yıllık Öyküsü

"Toprağın 7000 Yıllık Öyküsü", Dr. Lowdermilk’in 1938-1939 yılları arasında yaptığı araştırmaların bir raporu niteliğindedir. Araştırmalarını daha uzun bir süreye yaymayı planlamış olan Dr. Lowdermilk, 2. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi yüzünden, çalışmalarına kısa sürede son vermek zorunda kalmıştır. Bu rapor, ilk kez savaşın bitiminden sonra, 1953’de, Amerikan Tarım Bakanlığı’nca yayınlanmıştır. O zamandan günümüze kadar geçen sürede, ülkelerin adları ve sınırlarındaki değişikliklere, teknolojideki ve uygulanan tarım politikalarındaki gelişmelere rağmen, bu eserdeki bilgiler hala geçerliliğini korumaktadır.

Dr. Lowdermilk, yüzlerce, hatta binlerce yıldır tarım yapılan toprakları incelemiş; toprak erozyonu ve arazi kullanımı konularında, bu topraklarda eskiden yaşamış olan medeniyetlerin birikiminden faydalanmanın yollarını aramıştır. 

Araştırmaları sonucunda, toprak erozyonu, ormansızlaşma, aşırı otlatma, ihmal ve çiftçilerle çobanlar arasındaki çatışmaların, imparatorlukların yıkılmasına ve medeniyetlerin yok olmasına neden olduğunu saptamıştır. Aynı zamanda, teraslama, ürünlerin dönüşümlü ekimi ve diğer toprak koruma yöntemleri gibi araçların yardımıyla, kaynaklar dikkatli kullanıldığında, toplumların zenginleştiğini gözlemlemiştir.

İlk kez 1953’de yayınlanan bu rapor, 1975 ve 1994 senelerinde tekrar basılmıştır. Amerikan Tarım Bakanlığı tarafından, hala bir referans kaynağı olarak kullanılmaktadır. 

Beş yıldır erozyonla mücadele konusunda halkımızı eğiten ve göreve çağıran TEMA Vakfı, bu eserin dilimize kazandırılması ve bütün doğa severlere ve toprakla uğraşanlara ulaştırılması gereğine inanarak bu kitapçığı oluşturmuş ve bastırmıştır.  Hayrettin Karaca,22 Mayıs 1998