27 Haziran 2019

Yusuf Atılgan'ın Öykülerinde İzlek


Yusuf Atılgan, Türk yazın tarihinde yazdığı romanlarla adını duyurmuş bir yazardır. Atılgan, pek çok yazarımız gibi roman vadisinde gezinmekle yetinmemiş, öykü alanında da ürün vermiştir. Atılgan’ın romanlarında işlediği yalnızlık, yabancılaşma, varoluş gibi izlekleri (temaları) öykülerinde de görmekteyiz.

            İzlekler, eserin yazıldığı dönemle ve yazarla ilişkilidir. Mendilow’un deyişiyle çelik kancalarla devrinin ruhuna bağlı olan yazarların benzer temaları işlediği görülür.  Aynı devirde yaşayan yazarların benzer temaları farklı yorumlayarak somutlaştırmaları onların özgünlüğünü imler. 1950’kuşağı yazarlarından biri olan Yusuf Atılgan öykülerinde İkinci Dünya Savaşı’nın doğurduğu karamsarlık; aynı dönemde yaygınlaşan varoluşçuluk akımının etkisiyle ortaya çıkan intihar, saçmalık, yabancılaşma ve isyan gibi izlekleri özgünlükten ödün vermeden işlemiştir.

            Bu çalışmamızda amaç Yusuf Atılgan’ın ‘‘Bodur Minareden Öte’’ adlı öykü kitabındaki izlekleri belirleyip yazarın dönemin ruhunu yansıttığını ortaya koymaktır.

DergiPark