31 Ocak 2017

Muammer Aksoy - Devrimci Öğretmenin Kıyımı ve Mücadelesi

 Muammer Aksoy - Biyografya

"tamamen medeni, azâmi derecede ölçülü ve hukuk çerçevesi içinde kalan, ama cesaretle, bilinçle yürütülmüş, Anayasamıza ve onun ilân ettiği haklara can verme doğrultusunda öncü bir savaşım..."

Devrimci Öğretmenin Kıyımı ve Mücadelesi

 

 Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Kurucu Başkanı  Prof. Dr. Muammer AKSOY (1917 - 31 Ocak 1990)

 "Uygarlıktan yana olanlar da gerilikten yana olanlar kadar yürekli ve özverili olmalıdır."

Ankara Barosu Başkanlığı yapmış, baskı dönemlerinde kimsenin almadığı öğrenci davalarını ücretsiz olarak üstlenmiştir. Muhafazakârların davalarını da almış, yakın çevresinden gelen tepkileri “İnsanlar dindar olabilir; ama haksızlığa uğruyorlarsa savunurum,” sözleriyle karşılamıştır. Haklarında dinci örgüt kurmak suçlamasıyla açılan bir grubu savunmuş ve davayı kazanmıştır.Yurtta Barış ilkesinin gereğince, ülkemizde haksızlığa uğrayan kişilerin mezhebine, etnik kökenine, bölgesine bakmadan savunuculuğunu üstlenerek demokratlığın ne demek olduğuna ilişkin yine bir ders vermiştir.


Türkiye Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Fakir BAYKURT’un devrimci öğretmenlerin mücadelesini içeren bir çalışma yapması isteği üzerine hazırlamaya başladığı ve 160 sayfa olarak planlanan “Devrimci Öğretmenin Kıyımı ve Mücadelesi” kitabı bittiğinde, iki ciltlik, 2.000 sayfalık dev bir yapıt oldu. Muammer AKSOY evini satarak bu kitabın basılabilmesini sağladı. 1980’li yıllarda laiklik karşıtı olanlara, TCK’nin 163. maddesinin kaldırılmasını isteyenlere, şiddetle karşı koydu. Özgürlük uğruna özgürlükleri ortadan kaldırmak isteyenlere karşı "Uygarlıktan yana olanlar da gerilikten yana olanlar kadar yürekli ve özverili olmadıkça Türk toplumu kurtulamaz,’’ diyerek mücadelesini ödünsüzce sürdürdü. Dönemin Aydınlar Ocağı gibi kuruluşlarının Türk-İslam sentezi fikriyle üstü kapalı Atatürk karşıtlığı yaptığını ve gerçek fikri Atatürkçülüğün yapılmadığını, tam tersine Atatürk’ün fiziksel özellikleri üzerinden bedensel Atatürkçülük yapıldığını vurgulayarak gericilerin, siyaset adamlarının, dış güçlerin ve ekonomik güçlerin oluşturduğu laiklik karşıtı kesimin yararına olacak ‘’163. madde kaldırılsın’’ çağrılarına karşı ilkelerinden ödün vermeyen, mücadele etmekten geri durmayan tutumuyla siyasileri ve toplumu uyardı.

Atatürk İlkelerini koruyup kollamak amacıyla 19 Mayıs 1989’da 50 aydın mücadele insanıyla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu. Muammer AKSOY’u ve Atatürkçülük uğruna mücadele eden yürekli ve özverili diğer aydınlarımızı anımsamak ve unutturmamak görevimiz olmalıdır. Bu görevi yapmanın yolu ise Muammer Aksoy'un  dediği gibi ‘’Uygarlıktan yana olanlar da gerilikten yana olanlar kadar yürekli ve özverili olmalıdır’’ sözünü şiar edinmekten geçer